Toto je môj najobľubenejší recept. Pripravujem ho keď mám chuť na sladké.

30
porcií
1h 30 min minút
príprava
10-12 min minút
na 150 °C

Suroviny

Cesto:
1 hrnček
1 hrnček
1/4 hrnčeka
2 ks
2 ČL
Krém:
125 ml
250 g termizovaný
1 PL
Potrebujeme:




Postup

  1. 1

    Cesto: Mandľové plátky zomelieme pomocou sekacieho mixéra na jemný prášok – mandľovú múku. Do mixéra k múke potom pridáme aj práškový cukor a poriadne premiešame. Túto zmes následne trikrát preosejeme cez husté sitko, aby sme dosiahli úplne jemnú, hladkú štruktúru.

  2. 2

    Z bielkov vyšľaháme veľmi tuhý sneh, do ktorého postupne primiešame aj kryštálový cukor. Šľaháme, až kým sa cukor úplne nerozpustí a nezískame hustú, lesklú hmotu.

  3. 3

    Do snehu potom po tretinách primiešame preosiatu mandľovú múku s cukrom francúzskou metódou „macaronage“. Znamená to, že každú časť múky zľahka zamiešavame do snehu - vareškou najskôr zamiešame dvakrát po obvode misky a potom niekoľkými menšími pohybmi v jej strede. Rovnako primiešame druhú aj tretiu časť mandľovej múky. Cesto bude spočiatku veľmi husté, preto treba touto metódou premiešavať, až kým cesto nezačne z varešky pomaly stekať. Z hotového cesta odoberieme polovicu, do ktorej primiešame 2 lyžičky kakaa. Vzniknú nám teda dva druhy cesta - základné biele a kakaové.

  4. 4

    Na plech vystlaný papierom na pečenie si ceruzkou predkreslíme kruhy s priemerom približne 4 cm. Cukrárske vrecko s okrúhlou špičkou naplníme najskôr bielym cestom. Cesto nanášame vždy do stredu predkreslených kruhov tak, aby sa rozlialo až k okrajom. Potom plechom niekoľkokrát buchneme o pracovnú dosku, aby sme sa zbavili bubliniek v ceste. Plech s makarónkami necháme 30–40 minút postáť, aby sa na nich vytvorila jemná kôrka a počas pečenia sa už neroztekali. Rovnako postupujeme aj s druhým, kakaovým cestom. Makarónky pečieme pri 150 °C približne 10–12 minút.

  5. 5

    Krém: Smotanu a práškový cukor vymiešame elektrickým šľahačom na hustý, hladký krém. Polovicu krému odoberieme a primiešame kakao. Oba krémy, smotanový aj kakaový, dáme do chladničky stuhnúť.

  6. 6

    Makarónky: Makarónky plníme tak, že do stredu jednej upečenej polovičky cesta lyžičkou nanesieme krém a druhou polovičkou krém zľahka zatlačíme, aby sa dostal až k okrajom. Môžeme kombinovať biele makarónky s kakaovým krémom a naopak kakaové makarónky so smotanovým krémom, prípadne ich pripraviť jednofarebné - použijeme krém aj cesto rovnakej farby.

Diskusia k receptu

feromon
@kimlo Spravny nazov Makronky lebo Macarons, francuzske slavne pecivo z bielkov, marokanky je nieco celkom ine ;-)
amelie
@majka , makronky sa ti veľmi pekne vydarili:-))) možno ti to iba ušlo, ale ten papier s predkreslenými kolieskami určite obraciaš na opačnú stranu, aby cesto nebolo na ceruzkovom podklade:-))) pečiem presne ako ty, je to pekne pracné, a preto *****:-)))
mirop
makaronky by mohli byt mladatka od makaronov - typ cestovin, tu vsak vidim makronky :D



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia