Foto: majka123456789
Toto je môj najobľubenejší recept. Pripravujem ho keď mám chuť na sladké.
porcií
príprava
na 150 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 hrnček |
|
1 hrnček |
|
1/4 hrnčeka |
|
2 ks |
|
2 ČL |
|
Krém: | |
125 ml |
|
250 g termizovaný |
|
1 PL |
|
Potrebujeme: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Cesto: Mandľové plátky zomelieme pomocou sekacieho mixéra na jemný prášok – mandľovú múku. Do mixéra k múke potom pridáme aj práškový cukor a poriadne premiešame. Túto zmes následne trikrát preosejeme cez husté sitko, aby sme dosiahli úplne jemnú, hladkú štruktúru.
- 2
Z bielkov vyšľaháme veľmi tuhý sneh, do ktorého postupne primiešame aj kryštálový cukor. Šľaháme, až kým sa cukor úplne nerozpustí a nezískame hustú, lesklú hmotu.
- 3
Do snehu potom po tretinách primiešame preosiatu mandľovú múku s cukrom francúzskou metódou „macaronage“. Znamená to, že každú časť múky zľahka zamiešavame do snehu - vareškou najskôr zamiešame dvakrát po obvode misky a potom niekoľkými menšími pohybmi v jej strede. Rovnako primiešame druhú aj tretiu časť mandľovej múky. Cesto bude spočiatku veľmi husté, preto treba touto metódou premiešavať, až kým cesto nezačne z varešky pomaly stekať. Z hotového cesta odoberieme polovicu, do ktorej primiešame 2 lyžičky kakaa. Vzniknú nám teda dva druhy cesta - základné biele a kakaové.
- 4
Na plech vystlaný papierom na pečenie si ceruzkou predkreslíme kruhy s priemerom približne 4 cm. Cukrárske vrecko s okrúhlou špičkou naplníme najskôr bielym cestom. Cesto nanášame vždy do stredu predkreslených kruhov tak, aby sa rozlialo až k okrajom. Potom plechom niekoľkokrát buchneme o pracovnú dosku, aby sme sa zbavili bubliniek v ceste. Plech s makarónkami necháme 30–40 minút postáť, aby sa na nich vytvorila jemná kôrka a počas pečenia sa už neroztekali. Rovnako postupujeme aj s druhým, kakaovým cestom. Makarónky pečieme pri 150 °C približne 10–12 minút.
- 5
Krém: Smotanu a práškový cukor vymiešame elektrickým šľahačom na hustý, hladký krém. Polovicu krému odoberieme a primiešame kakao. Oba krémy, smotanový aj kakaový, dáme do chladničky stuhnúť.
- 6
Makarónky: Makarónky plníme tak, že do stredu jednej upečenej polovičky cesta lyžičkou nanesieme krém a druhou polovičkou krém zľahka zatlačíme, aby sa dostal až k okrajom. Môžeme kombinovať biele makarónky s kakaovým krémom a naopak kakaové makarónky so smotanovým krémom, prípadne ich pripraviť jednofarebné - použijeme krém aj cesto rovnakej farby.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ten názov ma mätie..môžeš si ho opraviť..??
Makaróny:
Makarón je cestovina podlhovastého tvaru, hlavný rozdiel medzi makarónmi a špagetami je, že makaróny sú duté a obvykle kratšie.
a makronky:
prezenu.noviny.sk/c/ako-na-to/francuzske-makronky-upecte-...
tvoje makronky určite chutia ,aj mne by..:-)
goo.gl/3sa6cc...