Mafiny s oštiepkom a zeleninovou prílohou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Som prekvapený sám zo seba, ako ľahko a hlavne rýchlo som si zvykol na zeleninové
prílohy. Klasika, zemiaky, cestoviny, knedle, ryža, sa občas objaví aj na našom stole, ale
rozhodne pečená či dusená zelenina v rôznorodej kombinácii, je vítanou, chutnou, no
hlavne zdravou zmenou v našom jedálničku. Dnes Vám, v úlohe prílohy k hovädzím
mafinám so strúhaným údeným oštiepkom a syrom, predstavím ružičkový kel, špargľu,
kápiu, cuketu a šampiňóny hnedé. Pochutnali sme si a sme, zdraví, štíhli a krásni!
2÷3 porcie |
15 minút príprava |
60/14 minút na 180/220 °C |
Postup
- !!! elektrickú rúru som nechal vyhriať na 180 °C (350 °F) !!! Do pracovnej misky som vložil asi pol kg mletého hovädieho mäsa, pridal k nemu 2 PL pálivého kečupu (môže byť nahradený salsou a doplnený chili omáčkou, alebo domácim pálivým lečom), po 7 PL vlažného mlieka a jemnej strúhanky (Pozn.: 6÷7 PL=⅓ cup/hrnčeka/), jedno celé čerstvé vajíčko, KL soli a „per očko“ mleté čierne korenie (~ 6÷7 „struhnutí peprovou bazukou“)
- všetko „nadstavil“ 3÷4 PL strúhaného údeného oštiepka, 3÷4 PL strúhanej údenej syrovej rolády, s na drobno pokrájanou ½ papriky (pridal som aj pokrájaný jadrovník), zväzkom pokrájanej zelenej cibuľky aj s „pierkami“ a „jemno_nežne“ zmiešal,
- do výslednej podoby
- mafinovú „batériu“ som vymastil emulziou oleja a hladkej múky v rozprašovači a jednotlivé „hlavne nabil“ rovnomerne rozdelenými „nábojmi“ mäsovej zmesi; vložil na hodinu do vyhriatej rúry a nechal upiecť
- s prílohou je práce ešte menej; dočistil a rozpolil som hlavičky ružičkového kelu, rozložil ich v pekáči
- „naporcoval“ kápiu, cuketu, hnedé šampiňóny a špargľu
- pridal ich do pekáča k ružičkovému kelu, prstami posolil, „peprovou bazukou oeMČeKoval“
- hovädzie mafinky sa pekne upiekli, tak som ich nechal vychladnúť, aby sme sa od horúcich „neočemerili“; teplotu rúry som zvýšil na 220 °C (425 °F)
- pokrájanú zeleninu v pekáči som „pokropil“ asi 2 PL slnečnicového oleja, rukami premiešal a vložil na 7´ do vyhriatej rúry
- potom som ju kuchyňskou lopatkou poobracal, na povrch porozkladal „hobliny“ ~ 2 PL čerstvého masla a nechal ďalších 7´ dopiecť
- na tanieri, vkusne rozložená a doplnená „oddýchnutými“ mafinami, tiež nevyzerá najhoršie!
- moje vďačné fialky africké, sa utešene „predbiehajú“ v kvitnutí a tak Vám ich môžem občas predstaviť aj pri niektorom z mojich receptov