Maďarský perkelt s nokerlami

izabella929 - fotkaizabella929, 1. septembra 2014

Dnešný obed tak na prianie rodiny...maďarský perkelt s nokerlami...

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 ks
2 strúčiky
1 PL domáca
1 ks
2 ks
podľa chuti
1 PL
 domáca
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    *Dnes som nefotila, takže pridám iba recept...Bravčové pliecko som umyla, osušila, pokrájala na menšie kocky...do rajnice som som dala pokrájanú údenú slaninu, opiekla som ju a hneď som pridala pokrájanú cibuľu a cesnak...pridala som pokrájanú papriku a paradajky...trošku som podususila a pridala som mäso...takto som mäso dusila, miešala, pokiaľ sa celkom šťava neodparila, vtedy som pridala červenú mletú papriku,soľ, mleté čierne korenie, celú rascu, pomiešala a podliala deci vodou...stále som pridávala vodu iba v malom množstve....dusilla pod pokrievkou, pridala som kečup...podlievala som takto, pokiaľ mäso nebolo mäkké...pokiaľ sa mäso dusilo, urobila som si cesto na nokerle..múka hladká,múka polohrubá,2 vajcia, voda...nahádzala som ich do vriacej vody...scedené som poliala olejom...hotové mäso som ešte dochutila...naložila na taniere, podávala som k nemu zeleninový šalát, čo záhrada dala..uhorky, cibuľa, paradajky, kukurica varená...prajem vám dobrú chuť...

Diskusia k receptu

tiginko
Excelentný postup dusenia mäsa na perkelt, kiež by si ho prečítali všetci začiatočnící. Je veru veľmi dôležité, aby sa pridávala soľ a koreniny až po vydusení všetkej tekutiny po opečení mäsa, a podlievať treba opakovane malými množstvami vody. Takto pripravené perkelty a guláše sú tie najfajnovejšie. Rád zlatej varešky by ti mali udeliť Izka za tvoje recepty :-)
havino
tak s tým fajnovým si chcela čenčovať, až teraz mi cvaklo, to by šlo, ja nokerliam síce moc nedám, polievkovú lyžicu na tanier a dosť, ale mäsom nepohrdnem nikdy
vyzerá naozaj výborne
kukulienka71
Perkelty robím bez slaniny, na masti opražím veľa cibule, odstavím, primiešam červenú mletú papriku, prihodím nakrájané mäso a dám opražiť, stále miešam, vtedy sa mäso opečie, uzavrie, šťava z neho nevytečie(nie dusím), potom osolím a podlejem vodou. Zeleninovú papriku a paradajku pridám až potom, kvôli chuti. Dusím všetko zakryté do úplného zmäknutia. Ak dáš mäso dusiť na paradajkovo-paprikový šťavový základ, neopečie sa, neuzavrie, šťava z neho sa odparí a chuť nebude taká istá. To je môj názor.
rulik
Na takýto Maďarský perkelt(nemajú tam takú peknú oblohu) sa zastavujem pravidelne v motoreste Eva pri dedinke Figa za Tornaľou smerom na RS, nikdy sa nezabudnemzastaviť cestou tam aj späť, už som ho tu párkrát aj hľadal, ale nikdy to nebolo ono, dík za recepis, ukladám
micanela
nadherny recept - a velmi sa mi paci, ze je napisany tak, ze postup pochopi aj zaciatocnik
frezia68
Milá @izka ,výborný obed si uvarila.A mňa vždy najviac potešilo,ak z takto pripraveného perkeltu zvýšila tá šťava s masťou,lebo natretá na chlieb,to boli najlepšie raňajky :-)
margaretka28
toto je moje oblúbené jedlo, výborne si ukuchtila, práve dnes som rozmýšľala, že už sme dávno nemali
izabella929
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre...)@kukulienka71...ko ľko perkeltov, toľko spôsobov prípravy...každý máme ten svoj najradšej.dakujem za komentár.-)
kukulienka71
To máš pravdu, Izka:-))) ale človek(teda aspoň niektorí ľudia) sa učí celý život...onedlho chcem vyskúšať verziu, kde sa mäso poriadne opraží na horúcej masti, pridá sa cibuľa, popraží sa, odstaví sa z ohňa, prisype sa mletá červená paprika, nechá sa chvíľu stáť, znova sa postaví na oheň, podleje malým množstvom vývaru, osolí, zakryje a dusí. Tekutina sa má dolievať vždy len v potrebnom množstve, keď už pod mäsom skoro nie je. Som zvedavá na tú chuť;-)
frezia68
Nuž @kuku....to bude výborné,lebo cibuľa sa rozpadne,krásne zahustí šťavu,ale ja na záver ešte trocha horúcej vody pridám,lebo máme radi šťavu k prílohe :-)
alpynus
smiem sa spýtať — šlo by tento recept pripraviť aj bez slaniny, masti či pleca alebo by to bez rôznych častí rôznych mŕtvych zvierat skrátka nebolo ono?
svedka
@alpynus asi by chybala maskova chut,ale nie tebe,tak pouzi sojove masko,ci fazulu...
daguska
@alpynus.Ak ti vadí jest mäso,preco hladás podobnú chut?Urob si hubový perkelt,alebo paprikás.Sú vynikajúce.A aj to leco s haluskami je výborná vec.Skvelé jedlá bez mäsa,alebo raw recepty ponúkajú aj tu.Ale nebude zo psa slanina,ani z vlka baranina.
mesiar50
Velmi spravne.Perkelt patri medzi tie jedla kde sa maso podlieva vodou minimalne,alebo vobec nie.Zalezi to samozrejme aj na mase kolko vody obsahuje.Robi sa to preto aby sa chut masa dala citit v jedle intenzivne.Ked sa perkelt podleje vacsim mnozstvom vody je z neho paprikas.Tvoj perkelt vyzera excelentne.Sikovna zienka a kucharka si mila Izka.
alpynus
@daguska huh, no ja vlastne nie som až tak do jedenia, len sa zaujímam o fenomén jedenia a v tomto prípade ma zaujímalo, či tá chuť zavraždených zvierat je v tomto recepte tak podstatná alebo či by sa nedosiahla podobná alebo taká istá chuť aj bez zabíjania. a ešte ma tak trochu zaujíma, či je tá chuť natoľko hodnotná, nakoľko bol hodnotný život toho, kto za tento recept chtiac-nechtiac položil život.
megdesign1
@alpynus
aka otazka:

"no ja vlastne nie som až tak do jedenia, len sa zaujímam o fenomén jedenia a v tomto prípade ma zaujímalo, či tá chuť zavraždených zvierat je v tomto recepte tak podstatná alebo či by sa nedosiahla podobná alebo taká istá chuť aj bez zabíjania"

Taka odpoved:

Mozes to maso okusovat tomu zvieratu zaziva z kosti a zajedat haluskami a "slepou omackou", ale to by, myslim si, viac trpelo, ako takto, ked to malo hned za sebou ;)

A ano, ta chut je pre nas masozravcov natolko hodnotna ;)
alpynus
@megdesign1 a tak koho zaujíma, kto koľko trpí? :-D dôležitá je predsa chuť! ďakujem za nápad, nabudúce, keď budem mať v dosahu kýbel halušiek a neokusané zviera, skúsim si pochutnať.

(inak, zas je otázne, či to malo to zviera takto hneď za sebou — áno, tá smrť asi bola celkom rýchla; ale ten celý život vo veľkochove asi za veľa nestál. či?)

"ta chut je pre nas masozravcov natolko hodnotna" — okej, vďaka za odpoveď. nechcem deliť a vnímať ľudí na "vás mäsožravcov" a "nás nemäsožravcov"; len skrátka neviem a neviem pochopiť, ako môže niekomu stáť ten párminútový pôžitok pri jedení za spôsobovanie celoživotných strastí niekomu inému (o ekologických aspektoch veľkochovov nehovoriac.) ale rád by som to pochopil (a prípadne sa na to nechal nahovoriť, všakže).
frezia68
@alpynus :ak Ťa trápia myšlienky utrpenia zvierat,nepíš o tom pri receptoch,lebo kazíš radosť z varenia , pridávania receptov a Varecha je o tom.Založ si diskusiu a mimochodom,netrpia len zvieratá,na tejto planéte je veľmi veľa utrpenia........ale to sem nepatrí,tak dobrú noc.
alpynus
@frezia68 prečo nepísať o problémoch priamo pri semenisku? a čo je podstatnejšie — radosť z varenia mŕtvych zvierat alebo radosť zo života živých zvierat? každopádne, nemám v úmysle nikomu kaziť radosť z varenia čohokoľvek, na čo si zmyslí; len skrátka nerozumiem tomu — a chcem porozumieť tomu, prečo niektorí ľudia nemôžu s radosťou vyvárať iba bylinky a bôby a zeleninky a všeličo také a prečo im spôsobuje radosť vyvárať a jesť niekoho, kto kvôli tomuto ich hobby musel prežiť plno mizérie. a nielen on, ale mnoho ďalších (vrátane ľudí), ktorí musia spolutrpieť kvôli dôsledkom veľkochovov.
palokuchki
@izabella929 , velmi pekny recept. Vyborne si popisala postup dusenia, no a ta hlavna fotka nema chybu. @alpynus , neviem preco citis potrebu utocit. V poslednom case tu bolo dost hadok a rypania. Naco zase zacinat nieco nove. Pocula som velmi dobry vtip o vegetarianoch. Ze ked tak velmi miluju zvierata, preco im potom jedia stravu. Ja nemam nic proti vegetarianom. Ked sa im paci taky styl stravovania, v pohode. Ale preco utocia a odsudzuju nevegetarianov?
alpynus
@palokuchki neviem, nezdá sa mi, že by som nejak útočil; skôr som mal pocit, že som sa len pýtal a že som chcel porozumieť niečomu, čomu nerozumiem. tak či onak, domnievam sa, že by som mal domnienku "útočiť", pretože tu nejde len o štýl stravovania. spýtam sa takto — ak by robil z tvojich priateľov niekto perkelt, mlčky by si sa prizerala? ak by niekto choval tvojich priateľov kvôli jedlu tým spôsobom, že by zároveň drancoval planétu, na ktorej živeš, mlčky by si sa prizerala?

skrátka; rád by som zistil, v čom spočíva to, kvôli čomu sa pripravujú a konzumujú jedlá z mŕtvych zvierat a čím majú až takú hodnotu, že stoja za život niekoho iného a za ničenie planéty veľkochovom iných.
daguska
@alpynus , nikoho o nic neziadam,tiez len vyjadrujem názor.Odpoved na tvoje otázky,v com spocíva,to kôli comu sa pripravujú jedlá z mrtvych zvierat tazko nájdes na stránke o varení.Daj dajaký dobrý recept,urcite tak skorej ludí presvedcís.A mimochodom,myslís ze priemyselne vyrábané náhrady kravského mlieka sú to pravé orechové?Mozno,ak si pestujes lány sóje a toto mlieko si sj sám vyrobís.
alpynus
@daguska no práveže som predpokladal, že na stránke o varení, kde je plno ľudí, ktorí radi jedia a varia zavraždených; nájdem odpoveď na otázku, prečo to tak robia. kde inde ak nie tu? "A mimochodom,myslís ze priemyselne vyrábané náhrady kravského mlieka sú to pravé orechové?" - nemyslím, sám tieto rastlinné nápoje nekonzumujem; nemyslím si, že je nutné ich konzumovať a rozhodne nie som fanúšikom sóje. každopádne mi príde oveľa rozumnejšie pestovať lány sóje a vyrábať sójové mlieko priamo zo sóje; než pestovať oveľa väčšie lány sóje/iného krmiva, kŕmiť nimi zúbožené zvieratá (kupodivu, tie zvieratá niečo musia jesť a jedia toho celkom dosť); zabíjať/odoberať im mláďatá a vyciciavať im ich mlieko.
rulik
@alpynus tie zvieratá sa chovajú ne ten účel, tak neviem čo tu zase hľadáš, z niečoho žiť musíme, nie sme bylinožravci aby sme sa chodili pásť
mäso sa dochucuje aj mäsovými výrobkami=údená slanina, bravčová masť a pod.
brambora
@alpynus ked vas serie, ze ludia jedia maso, tak sa obratte na masokombinaty a chovatelov zvierat, ktorí tie zvery chovaju na to aby ich zabijali. povedzte im nech ich nechovaju, nech jedia len travicky a potom my ostatní sa budeme musiet prisposobit. a vsetci budeme jest soju, budeme slabí, vycerpaní, lebo nam budu chybat potrebne ziviny. ja napriklad nejem divinu lebo mi je luto tych volne zijucich zvierat. ale prasa, krava, hydina su chovane na ten ucel, aby ich ludia jedli... prosim vas, ak mate problem so vsetkym zivym, tak nemusite to pisat pod kazdy jeden recept. nikoho to nezaujima a nikoho tym nepresvedcite o svojej pravde. dajte si inzerat do novin, pozvite si ludi a urobte si verejnu diskusiu a tam poucujte ludi a prednasajte im a nie tu, kde ludia si sem chodia oddychnut a hladaju nove recepty co doma navarit. ;) neznechucujte im tento pozitok. to co robite vy by sa dalo nazvat REKLAMOU...
používateľ nemá avatar
asu
asu
Izabella929, až som sa zľakol, že si bola na obed u nás. Vynikajúci recept, popis pochopí každý. Nokerle sa k tomuto jedlu priamo žiadajú.
S pohárom dobrého vínka je to "pokrm bohov"........
methi
Vegetarianov respektujem, sama varim vacsinou vegetarianske jedla. Ale nemam rada agresivnych vegetarianov, co hned musia brblat do vsetkeho, kde je maso. Ak ma clovek zasady, nech sa nimi riadi, nemusi sa tvarit ako diktator. Nie vsetci uprednostnujeme rovnaku stravu. A rovnako nemam rada, ked masozruti zosmiesnuju vegetarianov. Respektujte sa ludia. A @kimlo dobre si dal :) Recept tiez vyzera super.
ivav
Ja nokerle veľmi nejem, ale perkelt musí byť veľmi chutný!
izabella929
@kukulienka71...e šte večer som ti chcela napísať, ale vypadol mi interenet a iba teraz mi ho opravili...chcela som napísať, že to, čo si mi ty opísala ja robím presne tak pri príprave guľášu...takto ma to naučili variť vo vinohrade,...opiecť mäso na cibuľke, kým sa tekutina úplne neodparí, potom pridať papriku a obyčajne sme potom pridali lečo a nechali, aby sa mäsko napilo šťavy...výborný guľáš...a naučili ma variť guľáš vo veľkom kotli, čo je tiež umenie...ale som rada, že to viem..dnes, keď nás je doma už málo, nevarím guľáš na dvore v kotlíku..najradšej na sporáku, hoci chuť je zase nie porovnateľná...pretože, to čo prejde dymom , je omnoho chutnejšie...ďakujem za komentár.-)
izabella929
Neviem a ani ma nezaujíma kvôli čom u sa tu hádate...v každom prípade ja dávam ruky od toho preč a vôbec sa nemienim vyjadrovať k tomu...neriešim, či sú komentáre negatívne, alebo pozitívne...ja sa do hádok nikde a nikde a hlavne nikdy nebudem zapájať...sorry,ale mňa to bolí, keď jeden človek útočí na iného...ďakujem vám všetkým veľmi pekne za komentáre...teším sa, že sa recept páči a znovu píšem to isté: koľko domácností, toľko spôsobov perkeltov a gulášov...každý si dá do neho to, čo má rád a podľa môjho názoru aj srdce tak, ako ja...)amen.
kukulienka71
Izka, jedlá varené vonku v kotlíku sa veru nedajú porovnať s vnútri varenými. Navariť dobrý guláš v kotlíku je umenie, som rada, že ho ovládaš;-) u nás bude za necelé 2 týždne súťaž vo varení guláša a pečení pagáčov, vždy sa prihlási viac a viac účastníkov, už sa ani nemajú kde pomestiť so svojimi ohniskami:-DD panuje tu vtedy super nálada, neskôr trvá zábava na ulici až do rána pri muzike...ak to počasie dovolí, zabavíme sa znova:-) Pekný deň!
izabella929
@kukulienka71...u nás sme to mali pred mesiacom...tiež veľa hostí z *Maďarska, Poľska, Rumunska...a varilo sa v kotlíkoch a zo všetkého možného a nemožného...dva dni zábavy, hudba , disco do 23.hod. krásne kroje, ľudové umenie a samozrejme umenie uvariť najchutnejší guľáš v kotlíku pod oblohou...tomu ja hovorím guľáš...)ako dobre, že sa táto tradícia ešte niekde zachovala..pekné a veľmi milé podujatie.-)
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Milá @ izabella929, veľmi mi je ľúto,že práve pod Vaším receptom vznikla zasa téma, ktorá odklana pozornosť.Tak ako vsetky Vaše recepty aj tento je veľmi dobrý,podrobne popísané postup.
Považujem Vás za dámu,keďže ste sa povzniesli nad rypave poznámky a nevyjadrujete sa k ním.:-)
izabella929
@sonulienka....ve ľmi si ma potešila.-)Iba...nič sa nedeje...) moje poslanie na tomto svete je o tom, prinášať ľuďom úsmev na tvári, priniesť potešenie pre dušu aj oči v podobe krásne upraveného jedla, stola a aj nádherných kvetiniek s vôňou domova ...pokoj a šťastie, láska a potešenie je to, prečo som tu...nenávisť pestujú v duši ľudia, ktorí majú nanaplnenú dušu šťastím , láskou a pokojom..aj keď sa nie vždy v mojom živote darí, vždy mám pokoj v duši, láskavé slovo, niečo pre potešenie..sme tu na zemi tak krátko, prečo teda nezozdávať krásu a potešenie...nehľadám nikdy to zlé, čo ľuďom ubližuje, ale to dobré, čo ich zbližuje..ŠDakujem vám obom za vaše komentáre.-)
izabella929
@heylinka , veľmi ma teší, že si vyškúšala tento recept a najviac, že vám chutil .-) ďakujem pekne za milý komentár.-)
lakey5
Vynikajuci recept ...ale bez slaninky. Ulozil som si a dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia