Maďarský guláš

Maďarský guláš
Foto: sjuz
sjuzSjuz, recept pridal: 7. januára 2010 13:17Ďalšie jeho recepty

Tento recept mi dala pred rokmi jedna pani v Maďarsku. To som ešte netušila, že sa tam raz nasťahujem :) Viem, gulášov je tisíc variant, tento je však naozaj vynikajúci. Robila som ho už neraz , aj z mladej domácej jahňacinky - všetci sa oblizovali... A ak tam človek vloží aj srdce, nemôže sa nevydariť :) !

Postup prípravy receptu

Na masti opražíme do zlata nakrájanú cibuľu, pridáme na maličké kocky nakrájanú slaninku, chvíľu opražíme. Pridáme mäso na kocky, premiešame, chvíľu opekáme. Pridáme červenú mletú papriku - nešetríme - rýchlo premiešame a hneď zalejeme vínom. Nesmie sa paprika pražiť, lebo zhorkne.

Vysypeme na drobno pokrájané papriky a rajčiny, vylejeme pretlak a pridáme gulášové korenie, bobkový list, a podľa chuti čierne mleté korenie, rascu a bujóny. Nemusíme všetky, podľa potreby pridáme zvyšné až neskôr, aby jedlo nebolo slané, pretože soľ je už aj v gulášovom korení, slaninke.

Prikryté dusíme až do mäkka. Ja osobne dusím v tlakovom hrnci, v lete, keď robíme v kotlíku sa samozrejme dusí dlhšie. Môžete podľa množstva šťavy ešte podlievať vínom. Nie ale priveľmi, pretože šťava sa zahusťuje sama - vďaka cibuľke a zelenine. Nezahusťujem, pretože guláš má šťavu vždy dosť hustú. Pred koncom pretlačíme cesnak, pridáme a zamiešame. Na konci kto chce, môže pridať drvenú majoránku.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

46 komentárov k receptu
  • poniklec, 17. apríla 2010 o 10:54
    pozerala som si tento recept..mňamky mňam..skoro mi slina zabehla :D


  • duschko, 28. apríla 2010 o 14:16
    Ozaj chutný. Odporučam vyskúšať. K tomu zemiakové gule. Úplne nebíčko v ústach.


  • sjuz, 28. apríla 2010 o 14:17
    VĎaka :). Už sa teším na jar a leto, keď sa bude variť v kotlíku....a k tomu chladené pivko :)


  • alexdidi, 30. apríla 2010 o 14:53
    Ten tvoj recept je taký ako keby som ho písala ja.Robím ho úplne rovnako/iba niekedy aj bez vína,aj tak je výborný/.Robila som ho aj pre mojich francúzskych priateľov,keď som nejaký čas pôsobila v Paríži a musím povedať, že mal obrovský úspech a duplu si pýtali aj dámy,ktoré sú zvyknuté obedovať tak 2-3 listy šalátu.


  • sjuz, 30. apríla 2010 o 14:54
    Ďakujem:) - naozaj je výborný.


  • ernest, 22. mája 2010 o 14:47
    Onedlho budem slavit narodky tak teraz vyskusam tento pridel som aj toto do KK


  • cajiky, 24. júla 2010 o 07:52
    @sjuz : tie knedlíky k mäsku vyzerajú náramne dobre...je tu niekde recept na ne ?


  • cajiky, 25. júla 2010 o 12:37
    @sjuz :Tak som sa teda pokúsila sama- žemľa, vajce, korenie, soľ, vňať- celkom sa to dalo :-)) len guláš bol mierne opitý, asi som príliš podlievala Bikáverom, hik !


  • sjuz, 25. júla 2010 o 12:45
    prepáč - až teraz som sa dostala k netu:), áno, je tu recept Karlovarské knedlíky » varecha.pravda.sk/recepty/karlovarske-slaninkove-knedle/4...

    ale foto nie je veľmi dobrá:), akurát som ich včera robila k pečenému mäsu na víne a hubách...


  • cajiky, 25. júla 2010 o 18:39
    No, tá slanina mi mohla napadnúť (aj ju tam už vidím, keď o nej viem), tak nabudúce...ďakujem :-))


  • sjuz, 25. júla 2010 o 18:54
    áno, slaninka tam dáva "tú chuť" :), na ďaľší krát budú ešte lepšie:)


  • janulka12, 26. augusta 2010 o 17:49
    Dneska som ho vyskusala je fakt skvely.


  • sjuz, 27. augusta 2010 o 08:31
    Ďakujem:)


  • ivan12, 17. októbra 2010 o 21:31
    Milá Pani Sjuz, chvála Bohu, že ste už v Maďarsku, lebo Maďarský guláš chutí úplne inak ako vo vašom recepte prezentujete. Internet je veľmi dobrá vec. Každý si tam napíše všetko, čo chce, ale výsledok je úplne iný a verte tomu, že nevaríme prvýkrát.


  • sjuz, 18. októbra 2010 o 08:11
    Vážený pán Ivan12 - ako vravíte - internet je dobrá vec - môžete každého urážať a schovať sa za nick úplne anonymne bez toho, že by ste sám niečo dokázal. Do debaty s Vami sa pustím, až sem dáte svoj recept na guláš.


  • coldbery, 23. októbra 2010 o 10:28
    Ja si myslím,že sme tu preto ,aby sme sa hanili,ale aby sme si vymieňali skúsenosti s receptami...ja som napríklad dnes urobila podľa ,,sjuz" a je výborny... či maďarský ,alebo iný...hlavne že je chutný...ani v Maďarsku všade není rovnaký ten gulášik...to zas viem ja,ale každý ho volá maďarský....:-)))!


  • coldbery, 23. októbra 2010 o 10:34
    ospravedlňujem sa za vypadnutie slová že , nie,, sme tu preto,aby sme sa hanili......


  • fcielka, 30. novembra 2010 o 10:15
    robila som gulas presne podla receptu...a je velmi dobry :) vrelo odporucam :)


  • bendix, 15. januára 2011 o 09:09
    @sjuz robím ho podobne ako ty no stále sa mi podarí inak chuťovo, naviac pridávam už len chilli papričky.


  • remcula, 18. apríla 2011 o 23:01
    Já guláše miluji. Musela jsem kouknout, jestli tady máte nějaký a vidím, že ano a ten tvůj je super s tím vínkem.


  • fujaraman, 2. mája 2011 o 10:07
    Je to naozaj výborn recept... robil som ho už viac krát a vzdy bol super... jedina zmena je ze davam menej paradajok... zdalo sa mi ich tam trochu vela ked som to robil prvy raz... ale inak...parada :-)


  • sjuz, 2. mája 2011 o 10:09
    Veď aj tak nie je môj výmysel, ale v´daka vám za to, že ste skúsili uvariť:)


  • sisulina, 15. mája 2011 o 11:25
    vyzera byt dobry vyskusam a potom napisem


  • aanuska, 14. augusta 2011 o 11:03
    Robila som podla receptu, len s malou obmenou. Namiesto papriky a rajčín som spolu s mäskom dala na drobno pokrájanú cuketu, a je to super - aj zahustené a aj chuťovo - s lečom mi deti nechcú


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 22 komentárov)
  • sjuz, 14. augusta 2011 o 20:46
    môže byť:), ale tá zelenina tam nie je vôbec vidieť, pretože sa úplne rozvarí. možno to však cítia v chuti:)


  • longinus, 5. septembra 2011 o 22:03
    tento recept som už robil viackrát, presne podľa návodu a každý, kto ho jedol povedal, že je vynikajúci, pre mňa samozrejme tiež. mnohokrát ďakujem, nemám viac slov...


  • sjuz, 6. septembra 2011 o 09:21
    ďakujem, to nie je ale môj recept, tiež som ho len "dostala" :)


  • akeber, 6. septembra 2011 o 09:29
    tak ho vyskúšam aj ja..longinus.....môj manžel miluje gulášiky...:¨)


  • eliatko, 9. septembra 2011 o 22:34
    nooo, asi v nedelu vyskusame :-)))


  • opop, 23. septembra 2011 o 00:47
    a skusal to niekto aj bez bujonov.volako mi to tam nesedi.sak chemikalie


  • sjuz, 23. septembra 2011 o 06:50
    opop - bujóny sú dostať aj bez chémie, BIO, alebo ich tam nedáš a je to.


  • shiculka, 26. januára 2012 o 22:08
    vyborny recept, dnes bude na veceru, masko sa uz vari (bez bujonov)


  • madarik, 12. februára 2012 o 13:19
    gulaš fantastikuš mňamka. Chutil užasne.


  • denisaleona, 23. februára 2012 o 00:24
    madarsky gulas by mal byt pikatny ze?


  • majkaj1, 21. marca 2012 o 09:15
    Ďakujem za výborný recept, chutil skvele a deti ma otravujú každý týždeň, aby som ho robila znovu...........:-)


  • leomax, 23. apríla 2012 o 14:46
    Milá pani sjuz!Mám už svoje roky a tých guľášov som si už odjedol neúrekom. Musím však povedať, že som robil ten Váš, presne podľa Vášho receptu a skutočne, žiadny sa mu nevyrovná! A to dcéra so zaťom nedávno bola v Budapešti a dali si tam pravý maďarský guľáš. Zhodli sa na tom, že môj je lepší. A to ešte neskúšali ten od Vás. Už sa teším, keď opäť prídu a ja im ho ukuchtím. Vďaka za výborný recept.


  • daskapp, 8. mája 2012 o 15:27
    úžasny receptík moji ho zbožnuj len sa za nim tak zapraši


  • dedekjirkakosik, 15. mája 2012 o 15:42
    Tak konečně jsem se úspěšně přihlásil na "varechu" Musím autorovi i publikantovi složit poklonu...držel jsem se receptu...jen jsem malinko ošidil česnek a vynechal majoránku, ale to je má volba a vím proč. Jestli je ten guláš maďarskej nebo ne nevím, ale mně chutná po maďarsku a je to přímo luxusní lahůdka...celá rodina na mně pěla chvalozpěvy za výborný maďárek....pochlubil jsem se Vaším receptem z "varechy" a stránku dal do záložek i na Galaxy...od teď bude "varecha" stále se mnou... ;-))) Díky za kulinářský požitek.


  • peta5, 9. júna 2012 o 11:58
    tento recept je absolútna zverina a vďaka zaň. hrče máme až za ušami. hovorí sa že najprv okoštuj a potom nadávaj, takže klíídek podaktorí a šup za hrnce..


  • sjuz, 17. augusta 2012 o 17:25
    Vdaka,tesim sa,ze chuti :-)!


  • ivka44, 12. októbra 2012 o 07:58
    skvelý guláš.Robila som ho prvý krát,bol úplne super,aj môj švagor,ktorý je veľký gurmán a málokedy niečo pochváli ho chválil :-) Zajtra robím znovu,na mužovu 30tku :-)


  • marauder, 8. apríla 2013 o 07:39
    @sjuz : práve som pridal rpt na maďarský guláš. Vedel som, že mi tam niečo chýba! Pobavila si ma....


  • marauder, 8. apríla 2013 o 07:44
    @kuch ári: iba tak, do vetra. Už som počul toľko hádok pri príprave kotlíkového guláša, že som rezignoval a pridal Rpt. Pozývam vás na záhradu. Na guláš! :-D


  • kauco, 28. apríla 2013 o 08:51
    Diky za recept....spomedzi vela receptov som si vybral tento a dobre som urobil!!!! Odporucam velmi.....


  • zidula, 10. októbra 2013 o 20:50
    vyskusam,vyzera dobre


  • basha107, 12. októbra 2013 o 10:42
    Najlepsi gulas, odteraz robim iba tento :-)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist