Maďarský guláš

sjuz - fotkasjuz, 7. januára 2010
Maďarský guláš
Foto: sjuz

Tento recept mi dala pred rokmi jedna pani v Maďarsku. To som ešte netušila, že sa tam raz nasťahujem :) Viem, gulášov je tisíc Zobraziť celý popisTento recept mi dala pred rokmi jedna pani v Maďarsku. To som ešte netušila, že sa tam raz nasťahujem :) Viem, gulášov je tisíc variant, tento je však naozaj vynikajúci. Robila som ho už neraz , aj z mladej domácej jahňacinky - všetci sa oblizovali... A ak tam človek vloží aj srdce, nemôže sa nevydariť :) !

20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
1 kg
hlávka
cca 30 g
1/2 l
4 ks
5 -6ks
250 g
4 ks
2 bal.
1 ČL
3 ks
1 ČL




Postup

  1. 1

    Na masti opražíme do zlata nakrájanú cibuľu, pridáme na maličké kocky nakrájanú slaninku, chvíľu opražíme. Pridáme mäso na kocky, premiešame, chvíľu opekáme. Pridáme červenú mletú papriku - nešetríme - rýchlo premiešame a hneď zalejeme vínom. Nesmie sa paprika pražiť, lebo zhorkne.

  2. 2

    Vysypeme na drobno pokrájané papriky a rajčiny, vylejeme pretlak a pridáme gulášové korenie, bobkový list, a podľa chuti čierne mleté korenie, rascu a bujóny. Nemusíme všetky, podľa potreby pridáme zvyšné až neskôr, aby jedlo nebolo slané, pretože soľ je už aj v gulášovom korení, slaninke.

  3. 3

    Prikryté dusíme až do mäkka. Ja osobne dusím v tlakovom hrnci, v lete, keď robíme v kotlíku sa samozrejme dusí dlhšie. Môžete podľa množstva šťavy ešte podlievať vínom. Nie ale priveľmi, pretože šťava sa zahusťuje sama - vďaka cibuľke a zelenine. Nezahusťujem, pretože guláš má šťavu vždy dosť hustú. Pred koncom pretlačíme cesnak, pridáme a zamiešame. Na konci kto chce, môže pridať drvenú majoránku.

Diskusia k receptu

poniklec
pozerala som si tento recept..mňamky mňam..skoro mi slina zabehla :D
duschko
Ozaj chutný. Odporučam vyskúšať. K tomu zemiakové gule. Úplne nebíčko v ústach.
sjuz
VĎaka :). Už sa teším na jar a leto, keď sa bude variť v kotlíku....a k tomu chladené pivko :)
alexdidi
Ten tvoj recept je taký ako keby som ho písala ja.Robím ho úplne rovnako/iba niekedy aj bez vína,aj tak je výborný/.Robila som ho aj pre mojich francúzskych priateľov,keď som nejaký čas pôsobila v Paríži a musím povedať, že mal obrovský úspech a duplu si pýtali aj dámy,ktoré sú zvyknuté obedovať tak 2-3 listy šalátu.
sjuz
Ďakujem:) - naozaj je výborný.
ernest
Onedlho budem slavit narodky tak teraz vyskusam tento pridel som aj toto do KK
cajiky
@sjuz : tie knedlíky k mäsku vyzerajú náramne dobre...je tu niekde recept na ne ?
cajiky
@sjuz :Tak som sa teda pokúsila sama- žemľa, vajce, korenie, soľ, vňať- celkom sa to dalo :-)) len guláš bol mierne opitý, asi som príliš podlievala Bikáverom, hik !
cajiky
No, tá slanina mi mohla napadnúť (aj ju tam už vidím, keď o nej viem), tak nabudúce...ďakujem :-))
sjuz
áno, slaninka tam dáva "tú chuť" :), na ďaľší krát budú ešte lepšie:)
ivan12
Milá Pani Sjuz, chvála Bohu, že ste už v Maďarsku, lebo Maďarský guláš chutí úplne inak ako vo vašom recepte prezentujete. Internet je veľmi dobrá vec. Každý si tam napíše všetko, čo chce, ale výsledok je úplne iný a verte tomu, že nevaríme prvýkrát.
sjuz
Vážený pán Ivan12 - ako vravíte - internet je dobrá vec - môžete každého urážať a schovať sa za nick úplne anonymne bez toho, že by ste sám niečo dokázal. Do debaty s Vami sa pustím, až sem dáte svoj recept na guláš.
coldbery
Ja si myslím,že sme tu preto ,aby sme sa hanili,ale aby sme si vymieňali skúsenosti s receptami...ja som napríklad dnes urobila podľa ,,sjuz" a je výborny... či maďarský ,alebo iný...hlavne že je chutný...ani v Maďarsku všade není rovnaký ten gulášik...to zas viem ja,ale každý ho volá maďarský....:-)))!
coldbery
ospravedlňujem sa za vypadnutie slová že , nie,, sme tu preto,aby sme sa hanili......
fcielka
robila som gulas presne podla receptu...a je velmi dobry :) vrelo odporucam :)
bendix
@sjuz robím ho podobne ako ty no stále sa mi podarí inak chuťovo, naviac pridávam už len chilli papričky.
remcula
Já guláše miluji. Musela jsem kouknout, jestli tady máte nějaký a vidím, že ano a ten tvůj je super s tím vínkem.
fujaraman
Je to naozaj výborn recept... robil som ho už viac krát a vzdy bol super... jedina zmena je ze davam menej paradajok... zdalo sa mi ich tam trochu vela ked som to robil prvy raz... ale inak...parada :-)
sjuz
Veď aj tak nie je môj výmysel, ale v´daka vám za to, že ste skúsili uvariť:)
aanuska
Robila som podla receptu, len s malou obmenou. Namiesto papriky a rajčín som spolu s mäskom dala na drobno pokrájanú cuketu, a je to super - aj zahustené a aj chuťovo - s lečom mi deti nechcú
sjuz
môže byť:), ale tá zelenina tam nie je vôbec vidieť, pretože sa úplne rozvarí. možno to však cítia v chuti:)
longinus
tento recept som už robil viackrát, presne podľa návodu a každý, kto ho jedol povedal, že je vynikajúci, pre mňa samozrejme tiež. mnohokrát ďakujem, nemám viac slov...
sjuz
ďakujem, to nie je ale môj recept, tiež som ho len "dostala" :)
akeber
tak ho vyskúšam aj ja..longinus.....môj manžel miluje gulášiky...:¨)
opop
a skusal to niekto aj bez bujonov.volako mi to tam nesedi.sak chemikalie
sjuz
opop - bujóny sú dostať aj bez chémie, BIO, alebo ich tam nedáš a je to.
shiculka
vyborny recept, dnes bude na veceru, masko sa uz vari (bez bujonov)
majkaj1
Ďakujem za výborný recept, chutil skvele a deti ma otravujú každý týždeň, aby som ho robila znovu...........:-)
leomax
Milá pani sjuz!Mám už svoje roky a tých guľášov som si už odjedol neúrekom. Musím však povedať, že som robil ten Váš, presne podľa Vášho receptu a skutočne, žiadny sa mu nevyrovná! A to dcéra so zaťom nedávno bola v Budapešti a dali si tam pravý maďarský guľáš. Zhodli sa na tom, že môj je lepší. A to ešte neskúšali ten od Vás. Už sa teším, keď opäť prídu a ja im ho ukuchtím. Vďaka za výborný recept.
daskapp
úžasny receptík moji ho zbožnuj len sa za nim tak zapraši
dedekjirkakosik
Tak konečně jsem se úspěšně přihlásil na "varechu" Musím autorovi i publikantovi složit poklonu...držel jsem se receptu...jen jsem malinko ošidil česnek a vynechal majoránku, ale to je má volba a vím proč. Jestli je ten guláš maďarskej nebo ne nevím, ale mně chutná po maďarsku a je to přímo luxusní lahůdka...celá rodina na mně pěla chvalozpěvy za výborný maďárek....pochlubil jsem se Vaším receptem z "varechy" a stránku dal do záložek i na Galaxy...od teď bude "varecha" stále se mnou... ;-))) Díky za kulinářský požitek.
peta5
tento recept je absolútna zverina a vďaka zaň. hrče máme až za ušami. hovorí sa že najprv okoštuj a potom nadávaj, takže klíídek podaktorí a šup za hrnce..
sjuz
Vdaka,tesim sa,ze chuti :-)!
ivka44
skvelý guláš.Robila som ho prvý krát,bol úplne super,aj môj švagor,ktorý je veľký gurmán a málokedy niečo pochváli ho chválil :-) Zajtra robím znovu,na mužovu 30tku :-)
marauder
@sjuz : práve som pridal rpt na maďarský guláš. Vedel som, že mi tam niečo chýba! Pobavila si ma....
marauder
@kuch ári: iba tak, do vetra. Už som počul toľko hádok pri príprave kotlíkového guláša, že som rezignoval a pridal Rpt. Pozývam vás na záhradu. Na guláš! :-D
kauco
Diky za recept....spomedzi vela receptov som si vybral tento a dobre som urobil!!!! Odporucam velmi.....
vano
postupoval som podla receptu a na vine som nesetril :) je vyborny, mnamka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia