Maďarský guláš

Maďarský guláš - ten môj (fotorecept)

Autor receptu: dodik28

Milujem všetky druhy gulášu. Kotlíkový, segedínsky, maďarský... Proste všetky a je mi jedno, či je to "pravý" alebo s obmenami. Tento je taký, aký robievam a nemôžem sa ho nikdy prejesť, a preto sa chcem oň s vami podeliť.

6
porcií

Postup

  1. Príprava je 90 % úspechu, vždy to tak bolo a aj bude. Preto nikdy nepodcením prípravu základu. Podcenil som to len raz, ale ten rozdiel bol viditeľný. Cibuľu dávam zhruba v rovnakom objeme, ako mám mäsa. Nie v rovnakej hmotnosti. Cibuľa tvorí celú našu prípravu. Cibuľu nakrájame na kocky a spolu s masťou začneme restovať. Restujeme pomaly a dlho, aby chytila správnu farbu a chuť. Záleží od množstva, ale takých 10 min. to je určite. Najčastejšia chyba je, že sa to len rýchlo opečie a ide sa ďalej. Na fotke to je asi po 6 minútach, ale restoval som ju ešte ďalších 8 minút. Jediné, čo nám ten guláš bude zahusťovať, je cibuľa, tak treba si dať pozor, aby jej bolo dosť.
  2. Teraz bude treba dávať pozor, lebo treba pridať mletú červenú papriku. Hrniec dáme dole z platne pridáme papriku a zmiešame. Vrátime to naspäť na sporák, ale len na fakt mierny oheň, aby sa paprika nespálila a nezhorkla. Stále to miešame, aby sa pekne spojila paprika s tukom a cibuľou.
  3. Keď sa nám tuk, cibuľa a paprika pekne spojili, podlejeme to trochou vody. Nie veľa, len aby sa z toho spravila taká redšia kaša. Miešame a čakáme, kým sa to vypraží zase až na tuk a to cele zopakujeme ešte raz. Pri príprave základu nikdy neodchádzame, treba to stále miešať. Tieto prvé 3 body v recepte sú podľa mňa 90 % úspechu.
  4. Ak máme cibuľový základ opäť vypražený až na tuk, pridáme na väčšie kocky pokrájane mäso. Ale je dôležité, aby tam nebola žiadna šťava, lebo chcem mäso opekať a nie dusiť. Opekáme a miešame cca 9 minút. Zase je dôležité, aby sa nič nepripálilo.
  5. Ak je mäso správne opečené, podlejeme vodou (vždy len horúcou, aby sme nezastavili proces varenia), ale vždy len toľko, aby sa to dusilo vo vlastnej šťave a nie vo vode. Dusiť sa to bude dlho preto treba sledovať, koľko je tam vody a sem-tam to aj premiešať. Teraz môžeme kľudne pridať aj soľ a čerstvo mleté čierne korenie.
  6. Pripravíme si paradajky, ale musia to byť skutočne paradajky aj s chuťou, nie len nejaké šmejdy bez chuti a vône. Paradajky zbavíme šupky a nakrájame na kocky a hodíme k mäsu. Dávam ich asi po 30 minútach dusenia. Je jasné, že sa rozvaria, ale o to ide, aby mäso dostalo ich chuť.
  7. Keď už je mäso skoro hotové, pridáme na pásiky nakrájanú papriku. Keď už je uvarená, tak všetko finálne dochutíme. Pridal som ešte zopár lístkov oregana a tymianu nakoľko chcem využiť svoju bylinovú záhradku. Ale fakt len trochu na ochutenie a prevoňanie.
  8. Ja mám rád, keď mäso sa úplne samo rozpadáva na tanieri. Ja ho podávam s vlastnou žemľovou knedľou, lebo kombinácia tejto úžasnej knedle a tohto mäsa je proste úplná topka..... Sorry za nejaký ten preklep a chybičku :P