Maďarský guláš so slovenskou knedľou fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 24. januára 2011
Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept)
Foto: alexdidi

Neviem či Maďarský guláš je naozaj maďarský alebo si ho len tak nazvali Slováci? Keďže sa u nás najčastejšie podáva s knedlíkom a ten Zobraziť celý popisNeviem či Maďarský guláš je naozaj maďarský alebo si ho len tak nazvali Slováci? Keďže sa u nás najčastejšie podáva s knedlíkom a ten pokiaľ viem sa v Maďarsku nerobí........ Základom je však to, že sa pripravuje z hovädzieho mäsa a že je pálivý čo je charakteristické pre maďarskú kuchyňu. A tak aj na Vareche existuje viacero verzií na jeho prípravu. Tu je teda aj tá moja..... aby bolo z čoho vyberať.

4 - 5
porcie
20 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g, (krk)
500 g
6 strúčiky
4 ks, a červená
400 g
2 ks, /feferónka/
3 PL
2 kocky
3 PL
3 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Mäso umyjeme, osušíme a porežeme na väčšie kúsky. Najlepšie sa hodí predné hovädzie. Ja rada používam krk.

    Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na roztopenej masti orestujeme do sklovita nadrobno pokrájanú cibuľu a na záver pridáme aj pretlačený cesnak. Dáva sa aj toľko cibule ako mäsa. Ja mám rada o niečo menej cibule, ale viac cesnaku.

    Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme mäso a na silnom plameni opekáme za stáleho miešania, aby sa mäso na povrchu zatiahlo. Potom pridáme rascu, mletú červenú papriku, pokrájané chilli alebo feferónku(bez semienok) a len málo osolíme. Podlejeme vodou a dusíme. Vody dávame len toľko, aby sa mäso naozaj dusilo a neprihorelo, nie aby sa varilo. Použila som tlakový hrniec, takže mäso bolo mäkké za 25minút.

    Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Papriku si narežeme na prúžky a pripravíme si aj paradajky. Ak použijeme čerstvé paradajky, tak ich narežeme do kríža, sparíme vo vriacej vode, olúpeme a pokrájame na kúsky. V tomto období používam paradajky konzervované, lebo sú chutnejšie ako čerstvé. Viac sa mi osvedčila konzerva s celými paradajkami, ktoré si potom narežem na kúsky, aké potrebujem.

    Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď už je mäso mäkké, pridáme papriku a bujón, ak je potrebné aj podlejeme vodou. Chvíľu dusíme, ale paprika musí zostať pevná, nie mäkká. Pridáme paradajky, pretlak a cukor. Cukor nám pekne zjemní kyslosť paradajok, cibuľa a paradajkový pretlak zas guláš zahustí. V žiadnom prípade nezahusťujeme niečim takým ako je múka,zemiak, škrób....Už len dochutíme čerstvo mletým čiernym korením a soľou.

    Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Výborne chutí s knedlíkom, ale rovnako dobre aj s haluškami či dobrým čerstvým chlebom. Ja som podávala s klasickým kysnutým domácim knedlíkom podľa želania môjho manžela, mne však chutí najviac práve s tým chlebíkom.

    Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

cica2
máme radi a preto rada vyskúšam aj tvoj, vyzerá supér!!!
tatranka
Na štvrtok mám naplánovaný guláš.Ostali mi kúsky mäsa z diviny aj hovädzinky,bravčovinky.Takže ideálne riešenie - guláš.
tinca
robím podobne, krásny ho máš, čaká v poradovníku na varenie
danculka
U nás sa tiež robí aspoň z dvoch druhov mäska,uložím si aj Tvoj,,
jegor
robim podobne no radsej v lete ked je cerstva zelenina
alexdidi
@danculka , na guláše existujú stovky receptov, no maďarský by mal byť z hovädziny ako viem....
jerica
šťavička musela byť "oblížprst" tiež mám rada z časti z hovädzí krk. Keď nie je krk, môže byť môčing. :-))
macusa
presne takto ho uvarim dnes na veceru!!!
mnaaam!
remcula
Krásný guláš!! Hned bych si dala, jen polykám naprázdno!! :-))
miroslavcek
Gullasik to je moja srdcovka a verzia De-luxe je taka ze pred koncom varenia pridam konzervu hrasok,mrkva,kukurica.

katya225
Vyzera to výborne :D Maďarský guláš som ešte nerobila .. je už na čase aby som to skúsila :D
tunde1977
Ja práve robím ten môj, veľmi sa podobá na ten tvoj :) Tiež som ofotila akeď budem mať času tak to tu dám :)
miroslav2410
tak aj ja to dnes varím , už mi tečú slinky mal som strašnú chuť na Maďarský guláš :)
trubi
skvelý recept :) podaril sa, len som to trochu prehnala s feferónkami, ale aj tak je úžasný ;)
terminator1017
Na tento recept som prišiel ešte v januári. S drobnými úpravami chutí aj mojej 2 a pol ročnej dcérke (a tá nezje hocičo). Veľmi dobrý recept.
boro
sporak je zapnuty a ide sa na to. Dufam ze sa mi tak podari ako si ho praju chutove kanaliky.
michalfun
všetko je super, ale podľa mňa bujón do varenia nepatrí, pekný recept, vyzerá chutne dnes budem robiť, ale bez bujónu a už vôbec nie v guláši
amandi
ja do maďarského guláša zasa nedávam vodu. Len to, čo si mäsko pustí. Ale OK.
bobo1988
ja som varil tvoj recept sice som si ho troska upravil ale bol skvely :-) odporucam :-)
ajdynka
Akurat na nom pracujem presn podla tvojho receptu dufam ze sa mi vydari :-) vyzera genialne
rulik
v Maďarsku sa k nemu podávajú cipetky, niečo na spôsob našich halušiek(nokerlí,nočkov)
1x denise
kukulienka71
@alexdidi ,perfektne si navarila,aj nafotila!Zbiehajú sa mi slinky,dávno sme nemali maďarský guláš s knedľami...Viem,že bujón zvýrazní chuť,ale už ani ja istý čas nepoužívam,ak mäsko dôkladne posolíš,nebude potrebovať žiaden zvýrazňovač,cibuľka,cesnak,paprika a paradajka s mletou paprikou a soľou sú najlepšie zvýrazňovače chuti pre tento gulášik.Cukor ma prekvapil:-O,ja nedávam a pretlak je tiež ok,pekne zahustí a pridá nádhernú farbu,aj keby mletá paprika nebola peknej farby,pretlak vynikajúco splní túto úlohu.Hov.predné je najlepšie,najmä,ak sa už rozplýva na jazyku...mňam!štipľavé nedávam kvôli malej,ale manžel si schuti pridá a potom ho sa mu leskne čelo:-))@rulik ,najprv som nevedela,čo sú to cipetky,ale teraz ma napadlo,že ty hovoríš o čipetkách(csipetke),to je podobné ako strúhané cesto,ale robí sa ručne,odštipkávajú sa malinké kúsky rezancového cesta do vriacej vody a je to vynikajúce,ale strašne pracné!:-)Ďakujem @alexdidi ,za pripomenutie,pekný deň!
kukulienka71
... a ešte k tomu gulášu...asi ho tak nazvali naši,lebo guláš musí byť so zemiakmi a s väčším množstvom vody ale sem sa nedávajú(ja by som ho nazvala maďarský perkelt):-)
elef
na zajtra mam naplanovany ,knedlu uz mam a gulas urobim podla teba:)))vdaka za rcp
janamaria
raz som vyskusala a odvtedy iny uz ani nevarim.VYNIKAJUCI. *****
zuzanka1367
Milá @alexdidi mne je úplne jedno či je maďarský, či aký, hlavné pre mňa je, že je dobrý a najedený chlapi sú doma spokojný (priam až pradú) ja som tam pridala aj ten cukor, tak opatrne a dobré bolo :) ďakujem za chutný recept!


radox1
namiesto bujonu odporucam 2 spikove kosti a pretlak zarestovat do cibule,ktora by nemala byt iba sklovita ale oprazena do hneda.
alexdidi
@Zuzanka1367 , veľmi ma teší, že vám chutilo. @Radox1 , za tie roky na Vareche som sa aj mnoho priučila a teraz mám domáce vývary v mrazáku, ktoré používam na dochucovanie. O opražení cibule do hneda nebudem polemizovať, či to MÁ alebo NEMÁ tak byť.
radox1
v pohode,urcite je toto ta dobra varianta gulasu,jam viem ze si dobra kucharaka.
janamaria
tak ten tvoj gulas nema paru.uz ho robym asy dva roky len podla tvojho receptu,lebo nam chuti nenaramne.robyla som hociake tie gulase ale ani jeden sa mu nevyrovnal.ked som bola mynuleho roku na slovensku tak som navaryla gulas podla teba [samozrejme ako inak] a nemohly sa ho dojest tak isto.mama co uz ma skoro sedemdesiatku na krku,tak povedala.znas divko moja ja uz varu od mojich sesnac rokyv,ale takyj dobryj gulas neze jem isci nejila ale ani neuvarila.cha a teras sa ukaze ze kto si pameta este ukrajinsky jazyk.inac ja som rusnak jak repa ,cistaVYCHODNARKA.
janamaria
tak ten tvoj gulas nema paru.uz ho robym asy dva roky len podla tvojho receptu,lebo nam chuti nenaramne.robyla som hociake tie gulase ale ani jeden sa mu nevyrovnal.ked som bola mynuleho roku na slovensku tak som navaryla gulas podla teba [samozrejme ako inak] a nemohly sa ho dojest tak isto.mama co uz ma skoro sedemdesiatku na krku,tak povedala.znas divko moja ja uz varu od mojich sesnac rokyv,ale takyj dobryj gulas neze jem isci nejila ale ani neuvarila.cha a teras sa ukaze ze kto si pameta este ukrajinsky jazyk.inac ja som rusnak jak repa ,cistaVYCHODNARKA.
janamaria
prepacte ale neviem preco to mam dvakrat.asi chybicka se vloudila?
frezia
Mila @janamaria , ono to prislo dvakrat asi preto, aby sme si uzili tvojej rydzej slovenciny. Na to, ze si na Slovensku od sestnastich rokov a teraz mas skoro sedemdesiatku vidno, ze si sa velmi snazila.
janamaria
mila pani FREZIA. niegde sa stala chyba. zeby v mojom pisani?ja som prisla do ameriky ako 19rocna na a moja mama uz bude mat v january 70. tak asi blbo pisem.ale prepacte tie I a Y uz si pletiem .a velmy krasne dakujem za komentar.
alexdidi
@Janamaria , naozaj ma veľmi teší, že si mala taký úspech a že vám tak chutí tento guláš. U nás je tiež stále obľúbený.
janamaria
dakujem za odpoved. mohly by sme ho jast [hlavne dcerusky] kazdy vykend.no ale,CHTO BUDE ROBYL TOTY KNEDLIKY KAZDU SUBOTU?].aj tak ich robym dva razy do mesiaca.
denise
Presne ako píše @Rulik
v Maďarsku sa k nemu podáva csipetke :-)
Je jedno kto s čím ho podáva, maďarský guláš je maďarský




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia