Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept)

Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept)
Foto: alexdidi
alexdidiAlexdidi, recept pridal: 24. januára 2011 22:01Ďalšie jeho recepty

Neviem či Maďarský guláš je naozaj maďarský alebo si ho len tak nazvali Slováci? Keďže sa u nás najčastejšie podáva s knedlíkom a ten pokiaľ viem sa v Maďarsku nerobí........ Základom je však to, že sa pripravuje z hovädzieho mäsa a že je pálivý čo je charakteristické pre maďarskú kuchyňu. A tak aj na Vareche existuje viacero verzií na jeho prípravu. Tu je teda aj tá moja..... aby bolo z čoho vyberať.

Suroviny

4 - 5
porcie
20
minút
príprava
35
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Mäso umyjeme, osušíme a porežeme na väčšie kúsky. Najlepšie sa hodí predné hovädzie. Ja rada používam krk.
Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept) - obrázok 1

2

Na roztopenej masti orestujeme do sklovita nadrobno pokrájanú cibuľu a na záver pridáme aj pretlačený cesnak. Dáva sa aj toľko cibule ako mäsa. Ja mám rada o niečo menej cibule, ale viac cesnaku.
Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept) - obrázok 2

3

Pridáme mäso a na silnom plameni opekáme za stáleho miešania, aby sa mäso na povrchu zatiahlo. Potom pridáme rascu, mletú červenú papriku, pokrájané chilli alebo feferónku(bez semienok) a len málo osolíme. Podlejeme vodou a dusíme. Vody dávame len toľko, aby sa mäso naozaj dusilo a neprihorelo, nie aby sa varilo. Použila som tlakový hrniec, takže mäso bolo mäkké za 25minút.
Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept) - obrázok 3

4

Papriku si narežeme na prúžky a pripravíme si aj paradajky. Ak použijeme čerstvé paradajky, tak ich narežeme do kríža, sparíme vo vriacej vode, olúpeme a pokrájame na kúsky. V tomto období používam paradajky konzervované, lebo sú chutnejšie ako čerstvé. Viac sa mi osvedčila konzerva s celými paradajkami, ktoré si potom narežem na kúsky, aké potrebujem.
Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept) - obrázok 4

5

Keď už je mäso mäkké, pridáme papriku a bujón, ak je potrebné aj podlejeme vodou. Chvíľu dusíme, ale paprika musí zostať pevná, nie mäkká. Pridáme paradajky, pretlak a cukor. Cukor nám pekne zjemní kyslosť paradajok, cibuľa a paradajkový pretlak zas guláš zahustí. V žiadnom prípade nezahusťujeme niečim takým ako je múka,zemiak, škrób....Už len dochutíme čerstvo mletým čiernym korením a soľou.
Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept) - obrázok 5

6

Výborne chutí s knedlíkom, ale rovnako dobre aj s haluškami či dobrým čerstvým chlebom. Ja som podávala s klasickým kysnutým domácim knedlíkom podľa želania môjho manžela, mne však chutí najviac práve s tým chlebíkom.
Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept) - obrázok 6



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 10 ľudí (4,2 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • cica2, 25. januára 2011 o 10:51
    máme radi a preto rada vyskúšam aj tvoj, vyzerá supér!!!


  • tatranka, 25. januára 2011 o 12:16
    Na štvrtok mám naplánovaný guláš.Ostali mi kúsky mäsa z diviny aj hovädzinky,bravčovinky.Takže ideálne riešenie - guláš.


  • tinca, 25. januára 2011 o 13:13
    robím podobne, krásny ho máš, čaká v poradovníku na varenie


  • danculka, 25. januára 2011 o 14:01
    U nás sa tiež robí aspoň z dvoch druhov mäska,uložím si aj Tvoj,,


  • jegor, 25. januára 2011 o 15:52
    robim podobne no radsej v lete ked je cerstva zelenina


  • miroslav2410, 25. januára 2011 o 19:21
    aj mne sa to páči , a dostávam naňho chuť vyskúšam :)


  • alexdidi, 26. januára 2011 o 04:51
    @danculka , na guláše existujú stovky receptov, no maďarský by mal byť z hovädziny ako viem....


  • jerica, 26. januára 2011 o 22:19
    šťavička musela byť "oblížprst" tiež mám rada z časti z hovädzí krk. Keď nie je krk, môže byť môčing. :-))


  • macusa, 16. marca 2011 o 16:37
    presne takto ho uvarim dnes na veceru!!!
    mnaaam!


  • peterstupak, 9. apríla 2011 o 16:32
    tak ja ho zajtra skusim


  • remcula, 18. apríla 2011 o 23:03
    Krásný guláš!! Hned bych si dala, jen polykám naprázdno!! :-))


  • miroslavcek, 12. júna 2011 o 12:52
    Gullasik to je moja srdcovka a verzia De-luxe je taka ze pred koncom varenia pridam konzervu hrasok,mrkva,kukurica.



  • bdurica, 26. júla 2011 o 13:54
    nuž ten cukor by som z toho vynechal


  • katya225, 5. novembra 2011 o 11:29
    Vyzera to výborne :D Maďarský guláš som ešte nerobila .. je už na čase aby som to skúsila :D


  • tunde1977, 10. novembra 2011 o 16:37
    Ja práve robím ten môj, veľmi sa podobá na ten tvoj :) Tiež som ofotila akeď budem mať času tak to tu dám :)


  • janocka84, 17. januára 2012 o 17:52
    mnam...a uz sa vari :D


  • renso1810, 11. februára 2012 o 22:38
    woowwww..... chutnucky receptik...DAKUJEM!!


  • miroslav2410, 26. februára 2012 o 10:20
    tak aj ja to dnes varím , už mi tečú slinky mal som strašnú chuť na Maďarský guláš :)


  • trubi, 28. februára 2012 o 19:51
    skvelý recept :) podaril sa, len som to trochu prehnala s feferónkami, ale aj tak je úžasný ;)


  • alexdidi, 29. februára 2012 o 06:56
    @trudi ,teší ma,že chutilo.Ja osobne mám rada riadne pikantné....


  • larrinka, 5. marca 2012 o 20:21
    Vcera som ho robila a mal velky uspech:))) dakujem!!!


  • alexdidi, 6. marca 2012 o 13:01
    @larrinka ,to ma teší,že guľaš mal úspech:)


  • terminator1017, 3. júna 2012 o 19:05
    Na tento recept som prišiel ešte v januári. S drobnými úpravami chutí aj mojej 2 a pol ročnej dcérke (a tá nezje hocičo). Veľmi dobrý recept.


  • boro, 6. júla 2013 o 09:28
    sporak je zapnuty a ide sa na to. Dufam ze sa mi tak podari ako si ho praju chutove kanaliky.


  • michalfun, 20. septembra 2013 o 11:18
    všetko je super, ale podľa mňa bujón do varenia nepatrí, pekný recept, vyzerá chutne dnes budem robiť, ale bez bujónu a už vôbec nie v guláši


  • amandi, 15. októbra 2013 o 20:45
    ja do maďarského guláša zasa nedávam vodu. Len to, čo si mäsko pustí. Ale OK.


  • bobo1988, 5. novembra 2013 o 14:27
    ja som varil tvoj recept sice som si ho troska upravil ale bol skvely :-) odporucam :-)


  • lampas313, 24. novembra 2013 o 10:42
    prave varim gulasik podla tvojho receptu velmi sa nan tesim


  • ajdynka, 16. januára 2014 o 13:17
    Akurat na nom pracujem presn podla tvojho receptu dufam ze sa mi vydari :-) vyzera genialne


  • rulik, 24. januára 2014 o 09:16
    v Maďarsku sa k nemu podávajú cipetky, niečo na spôsob našich halušiek(nokerlí,nočkov)


  • kukulienka71, 24. januára 2014 o 10:05
    @alexdidi ,perfektne si navarila,aj nafotila!Zbiehajú sa mi slinky,dávno sme nemali maďarský guláš s knedľami...Viem,že bujón zvýrazní chuť,ale už ani ja istý čas nepoužívam,ak mäsko dôkladne posolíš,nebude potrebovať žiaden zvýrazňovač,cibuľka,cesnak,paprika a paradajka s mletou paprikou a soľou sú najlepšie zvýrazňovače chuti pre tento gulášik.Cukor ma prekvapil:-O,ja nedávam a pretlak je tiež ok,pekne zahustí a pridá nádhernú farbu,aj keby mletá paprika nebola peknej farby,pretlak vynikajúco splní túto úlohu.Hov.predné je najlepšie,najmä,ak sa už rozplýva na jazyku...mňam!štipľavé nedávam kvôli malej,ale manžel si schuti pridá a potom ho sa mu leskne čelo:-))@rulik ,najprv som nevedela,čo sú to cipetky,ale teraz ma napadlo,že ty hovoríš o čipetkách(csipetke),to je podobné ako strúhané cesto,ale robí sa ručne,odštipkávajú sa malinké kúsky rezancového cesta do vriacej vody a je to vynikajúce,ale strašne pracné!:-)Ďakujem @alexdidi ,za pripomenutie,pekný deň!


  • kukulienka71, 24. januára 2014 o 10:09
    ... a ešte k tomu gulášu...asi ho tak nazvali naši,lebo guláš musí byť so zemiakmi a s väčším množstvom vody ale sem sa nedávajú(ja by som ho nazvala maďarský perkelt):-)


  • elef, 25. januára 2014 o 21:24
    na zajtra mam naplanovany ,knedlu uz mam a gulas urobim podla teba:)))vdaka za rcp



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Paradajkový paprikáš
Rajčina mala a má v našej rodinnej kuchyni dosť rozporné miesto. Túto plodinu peruánskych Indiánov pestujeme od čias, čo si pamätám.

Tvrďáci vyšli z módy, ženy preferujú citlivých mužov
- Inzercia -
Tradičný obdiv k drsňákom sa pomaly vytráca, svaly a sila prestávajú byť v kurze.

Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


TOPlist