Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept)

Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept)
Foto: alexdidi
alexdidiAlexdidi, recept pridal: 24. januára 2011 22:01Ďalšie jeho recepty

Neviem či Maďarský guláš je naozaj maďarský alebo si ho len tak nazvali Slováci? Keďže sa u nás najčastejšie podáva s knedlíkom a ten pokiaľ viem sa v Maďarsku nerobí........ Základom je však to, že sa pripravuje z hovädzieho mäsa a že je pálivý čo je charakteristické pre maďarskú kuchyňu. A tak aj na Vareche existuje viacero verzií na jeho prípravu. Tu je teda aj tá moja..... aby bolo z čoho vyberať.

Suroviny

4 - 5
porcie
20
minút
príprava
35
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

Mäso umyjeme, osušíme a porežeme na väčšie kúsky. Najlepšie sa hodí predné hovädzie. Ja rada používam krk.
Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept) - obrázok 1

Na roztopenej masti orestujeme do sklovita nadrobno pokrájanú cibuľu a na záver pridáme aj pretlačený cesnak. Dáva sa aj toľko cibule ako mäsa. Ja mám rada o niečo menej cibule, ale viac cesnaku.
Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept) - obrázok 2

Pridáme mäso a na silnom plameni opekáme za stáleho miešania, aby sa mäso na povrchu zatiahlo. Potom pridáme rascu, mletú červenú papriku, pokrájané chilli alebo feferónku(bez semienok) a len málo osolíme. Podlejeme vodou a dusíme. Vody dávame len toľko, aby sa mäso naozaj dusilo a neprihorelo, nie aby sa varilo. Použila som tlakový hrniec, takže mäso bolo mäkké za 25minút.
Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept) - obrázok 3

Papriku si narežeme na prúžky a pripravíme si aj paradajky. Ak použijeme čerstvé paradajky, tak ich narežeme do kríža, sparíme vo vriacej vode, olúpeme a pokrájame na kúsky. V tomto období používam paradajky konzervované, lebo sú chutnejšie ako čerstvé. Viac sa mi osvedčila konzerva s celými paradajkami, ktoré si potom narežem na kúsky, aké potrebujem.
Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept) - obrázok 4

Keď už je mäso mäkké, pridáme papriku a bujón, ak je potrebné aj podlejeme vodou. Chvíľu dusíme, ale paprika musí zostať pevná, nie mäkká. Pridáme paradajky, pretlak a cukor. Cukor nám pekne zjemní kyslosť paradajok, cibuľa a paradajkový pretlak zas guláš zahustí. V žiadnom prípade nezahusťujeme niečim takým ako je múka,zemiak, škrób....Už len dochutíme čerstvo mletým čiernym korením a soľou.
Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept) - obrázok 5

Výborne chutí s knedlíkom, ale rovnako dobre aj s haluškami či dobrým čerstvým chlebom. Ja som podávala s klasickým kysnutým domácim knedlíkom podľa želania môjho manžela, mne však chutí najviac práve s tým chlebíkom.
Maďarský guláš so slovenskou knedľou (fotorecept) - obrázok 6



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

33 komentárov k receptu
  • cica2, 25. januára 2011 o 10:51
    máme radi a preto rada vyskúšam aj tvoj, vyzerá supér!!!


  • tatranka, 25. januára 2011 o 12:16
    Na štvrtok mám naplánovaný guláš.Ostali mi kúsky mäsa z diviny aj hovädzinky,bravčovinky.Takže ideálne riešenie - guláš.


  • tinca, 25. januára 2011 o 13:13
    robím podobne, krásny ho máš, čaká v poradovníku na varenie


  • danculka, 25. januára 2011 o 14:01
    U nás sa tiež robí aspoň z dvoch druhov mäska,uložím si aj Tvoj,,


  • jegor, 25. januára 2011 o 15:52
    robim podobne no radsej v lete ked je cerstva zelenina


  • miroslav2410, 25. januára 2011 o 19:21
    aj mne sa to páči , a dostávam naňho chuť vyskúšam :)


  • alexdidi, 26. januára 2011 o 04:51
    @danculka , na guláše existujú stovky receptov, no maďarský by mal byť z hovädziny ako viem....


  • jerica, 26. januára 2011 o 22:19
    šťavička musela byť "oblížprst" tiež mám rada z časti z hovädzí krk. Keď nie je krk, môže byť môčing. :-))


  • macusa, 16. marca 2011 o 16:37
    presne takto ho uvarim dnes na veceru!!!
    mnaaam!


  • peterstupak, 9. apríla 2011 o 16:32
    tak ja ho zajtra skusim


  • remcula, 18. apríla 2011 o 23:03
    Krásný guláš!! Hned bych si dala, jen polykám naprázdno!! :-))


  • miroslavcek, 12. júna 2011 o 12:52
    Gullasik to je moja srdcovka a verzia De-luxe je taka ze pred koncom varenia pridam konzervu hrasok,mrkva,kukurica.


  • bdurica, 26. júla 2011 o 13:54
    nuž ten cukor by som z toho vynechal


  • katya225, 5. novembra 2011 o 11:29
    Vyzera to výborne :D Maďarský guláš som ešte nerobila .. je už na čase aby som to skúsila :D


  • tunde1977, 10. novembra 2011 o 16:37
    Ja práve robím ten môj, veľmi sa podobá na ten tvoj :) Tiež som ofotila akeď budem mať času tak to tu dám :)


  • janocka84, 17. januára 2012 o 17:52
    mnam...a uz sa vari :D


  • renso1810, 11. februára 2012 o 22:38
    woowwww..... chutnucky receptik...DAKUJEM!!


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 16 komentárov)
  • miroslav2410, 26. februára 2012 o 10:20
    tak aj ja to dnes varím , už mi tečú slinky mal som strašnú chuť na Maďarský guláš :)


  • trubi, 28. februára 2012 o 19:51
    skvelý recept :) podaril sa, len som to trochu prehnala s feferónkami, ale aj tak je úžasný ;)


  • alexdidi, 29. februára 2012 o 06:56
    @trudi ,teší ma,že chutilo.Ja osobne mám rada riadne pikantné....


  • larrinka, 5. marca 2012 o 20:21
    Vcera som ho robila a mal velky uspech:))) dakujem!!!


  • alexdidi, 6. marca 2012 o 13:01
    @larrinka ,to ma teší,že guľaš mal úspech:)


  • terminator1017, 3. júna 2012 o 19:05
    Na tento recept som prišiel ešte v januári. S drobnými úpravami chutí aj mojej 2 a pol ročnej dcérke (a tá nezje hocičo). Veľmi dobrý recept.


  • boro, 6. júla 2013 o 09:28
    sporak je zapnuty a ide sa na to. Dufam ze sa mi tak podari ako si ho praju chutove kanaliky.


  • michalfun, 20. septembra 2013 o 11:18
    všetko je super, ale podľa mňa bujón do varenia nepatrí, pekný recept, vyzerá chutne dnes budem robiť, ale bez bujónu a už vôbec nie v guláši


  • amandi, 15. októbra 2013 o 20:45
    ja do maďarského guláša zasa nedávam vodu. Len to, čo si mäsko pustí. Ale OK.


  • bobo1988, 5. novembra 2013 o 14:27
    ja som varil tvoj recept sice som si ho troska upravil ale bol skvely :-) odporucam :-)


  • lampas313, 24. novembra 2013 o 10:42
    prave varim gulasik podla tvojho receptu velmi sa nan tesim


  • ajdynka, 16. januára 2014 o 13:17
    Akurat na nom pracujem presn podla tvojho receptu dufam ze sa mi vydari :-) vyzera genialne


  • rulik, 24. januára 2014 o 09:16
    v Maďarsku sa k nemu podávajú cipetky, niečo na spôsob našich halušiek(nokerlí,nočkov)


  • kukulienka71, 24. januára 2014 o 10:05
    @alexdidi ,perfektne si navarila,aj nafotila!Zbiehajú sa mi slinky,dávno sme nemali maďarský guláš s knedľami...Viem,že bujón zvýrazní chuť,ale už ani ja istý čas nepoužívam,ak mäsko dôkladne posolíš,nebude potrebovať žiaden zvýrazňovač,cibuľka,cesnak,paprika a paradajka s mletou paprikou a soľou sú najlepšie zvýrazňovače chuti pre tento gulášik.Cukor ma prekvapil:-O,ja nedávam a pretlak je tiež ok,pekne zahustí a pridá nádhernú farbu,aj keby mletá paprika nebola peknej farby,pretlak vynikajúco splní túto úlohu.Hov.predné je najlepšie,najmä,ak sa už rozplýva na jazyku...mňam!štipľavé nedávam kvôli malej,ale manžel si schuti pridá a potom ho sa mu leskne čelo:-))@rulik ,najprv som nevedela,čo sú to cipetky,ale teraz ma napadlo,že ty hovoríš o čipetkách(csipetke),to je podobné ako strúhané cesto,ale robí sa ručne,odštipkávajú sa malinké kúsky rezancového cesta do vriacej vody a je to vynikajúce,ale strašne pracné!:-)Ďakujem @alexdidi ,za pripomenutie,pekný deň!


  • kukulienka71, 24. januára 2014 o 10:09
    ... a ešte k tomu gulášu...asi ho tak nazvali naši,lebo guláš musí byť so zemiakmi a s väčším množstvom vody ale sem sa nedávajú(ja by som ho nazvala maďarský perkelt):-)


  • elef, 25. januára 2014 o 21:24
    na zajtra mam naplanovany ,knedlu uz mam a gulas urobim podla teba:)))vdaka za rcp



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist