Maďarský guláš (s krátkym exkurzom do histórie)

marauder - fotkamarauder, 8. apríla 2013

Keď sa moji predkovia (som priamy potomok Batu-Chána) rozhodli navštíviť krajinu pod Kriváňom, museli cestou jesť. Nepasujem celkom do vzoru najslovenskejšieho Slováka, mám dlhšie Zobraziť celý popisKeď sa moji predkovia (som priamy potomok Batu-Chána) rozhodli navštíviť krajinu pod Kriváňom, museli cestou jesť. Nepasujem celkom do vzoru najslovenskejšieho Slováka, mám dlhšie nohy, ako Sklenaříková a dorástol som do 185 cm. (5 stôp a 6 palcov - pre inostráncov). Pripraviť guláš http://en.wikipedia.org/wiki/Goulash nie je žiadna veda, ako to prezentujú "znalci" pri ohníku a prázdnej basy piva. Guláš je o variáciách. A dlhej ceste potomkov Džingis-Chána.

2-3
porcie
20 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

veľa kg
toľko, koľko mäsa kg
primerane
primerane
podľa potreby na kilo mäsa asi 5 litrov
dosť
podľa potreby
podľa potreby
 tretina z váhy mäsa




Postup

  1. 1

    Základ: mäso a cibuľa na masti. Pomer 1:1. Mäso sa dávalo, podľa situácie. Ustálilo sa to na bravčovom a hovädziom. Je to maďarský guláš, takže divinu, baraninu, koninu, psinu, ťavinu a človečinu vynecháme. Model na 1 kg mäsa: Na oleji (Cca 1 dl), masti speníme cibuľku. 1 kg. Pridáme 600 g bravčového a 400 g hovädzieho. Prudko opečieme, aby sa mäsko zavrelo. Miešať, nech cibuľka neprihorí! Statočne posoliť, nech mäso pustí šťavu. Podliať vínom. Pridať čierne korenie, kurkumu, vegetu. Tak medzi prsty.

  2. 2

    Zaliať vodou. Asi 3 l. Pridať zeleninu: 0,5 kg na kocky pokrájaných zemiakov (pozor, o 15 min treba asi 300 g vybrať!), 2-3 papriky - ideálne mäsité, tučné, 3-4 paradajky pokrájané na drobno, 2 stredné mrkvy na kolieska, petržlen, kaleráb, zeler (iba mesiačik, vraj je dobrý na potenciu, ale veľmi výrazná chuť), pár strúčikov cesnaku. Výhoda gulášu: variácie na zeleninu! Čokoľvek sa dá pridať! Ja dávam aj uhorku.

  3. 3

    Korunovácia: korenie. soľ, čierne korenie, kurkuma je už tam. Ozaj, kurkuma! Mám výborný recept na nápoj. Antidepresívum, povzbudenie, chudnutie. Ale čerstvé koreniny... Štipka bazalky, veľa póru a pažítky, 2 čl čili (vietnamci to majú na stole vo fástfúdoch), petržlenová vňať - veľa, majorán - opatrne. Niečo mi tam chýba!

Diskusia k receptu

alena45
chcem vidieť Maďara, čo by robil guláš s olejom ! Mne ho jeden zarábal do kotlíka a dal tam toľko masti, že sa mi vlasy brčkaveli, ale vtedy bol, musím povedať, najlepší, hoci som ho potom robila niekoľkokrát presne rovnako, len tej masti som dala menej.
laurisia
Konečne vidím recept na guláš spolu s mrkvou, petržlenom a zelerom ... už som si myslela, že to ani nerobievam guláš, ale niečo čudné, keď tam dávam koreňovú zeleninu :-)
Ale súhlasím s @alena45 - bravčová masť na guláš je nenahraditeľná.
evusik
tak teraz neviem či si z nás @marauder nestrieľa... člen gurmet klubu a dá do gulášu vegetu, kurkumu? ale uhorku???? trošku domitúchané.. či?
vierutt
@Marauder , prosím Ťa, ako vyberáš tie zemiaky? Nie je lepšie dať tú časť, čo sa má rozvariť včaššie a ostatné až potom?
parles
No, jsem inostráněc, ale tvé dlouhé nohy, 5 stop a 6 palců výšky, ani ten guláš mne nijak neohromily!
jody
:-D no, ak ho varievali este kym nebola objavena amerika, tak je absencia papriky pochopitelna, len kde potom vzali tu zelenu? a aj kurkuma sa da cestou z vychodu pochopit... ale! V ktorom zasr...denom hypermarkete kupili tu vegetu? :-D
radox1
nic v zlom,ale madarsky?nepoznam madara ktory by vynechal cer.ml.papriku.o postupe ani nehovorim -cele zle.
afataga
kazdy madar by si aj usi oblizal po takejto delikatese
angast
chýba tam cvikla a kyslá kapusta a široké slíže.
joel
ja by som tam pridal ešte troška modrého kamienka........
tangarinka
podla mne je toto domotanina klasického kotlikoveho gulašu a madarskeho gulašu...ale kus nepodarena
boxik
Okamžite , ako som zistil že sú na stránke dva recepty na maďarský guláš a že ten prvý je od našej kuchárky č.1 teda od pusty vedel som že môj krajan z Košíc nemá šancu , pretože čo sa týka jedál čo si čuchli k Maďarom má patent jedine ona.Len tak mimochodom , ak si vypýtate v Maďarsku v reštaurácii maďarský guláš tak je to práve kotlíkový guláš podobného razenia ako je tento recept , takže o čom sa bavíme.Len tak mimochodom ten čo my voláme maďarským gulášom je dostať v každej hospode v Čechách a oni ho aj vymysleli a robia ho výborný. No a doplním slová autora tohoto receptu , guláš je o variáciách. A dlhej ceste potomkov Džingis-Chána. Mám knihu kde je 120 receptov a všetko sú to guláše , možno tam chýba ten najpravejší od pusty , ale to je jej problém.
kondor
@boxik , si trapný. inak tých maďarských gulášov je tu viac na vareche. stačí sa pozrieť. aj ja som z Košíc a s Košicami to nemá nič spoločného.
kimlo
Potomkovia Džingis_Chána? To sú tí čo prišli na malých poníkoch s krivými nohami? To som už kdesi počul...
boxik
Kondor , že to hovoríš zrovna ty , pretože je tu hlavne veľa tvojich receptov a samé guláše , takže kto je tu trápny.
kondor
@boxik , koľko že je tu tvojich guľášov? strapňuj sa len ďalej, nech každý vidí, akí znalci sú v Košiciach.
pusta
@2010 , presne tej gulášovej polievke, ktorá je v pridanom linku, hovorila moja nebohá mama veľmi výstižne: "krumpli leves - hús leves", teda ani jedno, ani druhé :-). myslím, že dners je tu známa táto polievka skôr ako "kotlíkový guláš".
angast
@marauder
zabudol si napísať , že guláš si varil zo zdochnutej kravy a zatuchnutého mäsa podľa tradičného receptu tvojich predkov.
Ďakujem @2010 za priložený link. Konečne pravý guláš.
boxik
kondor , v tvojom prípade ide o to , že si sa zaregistroval dnes nemáš tu ani jeden recept , teda tvoja registrácia je iby kvôli otvárania si úst na iných ľudí čo si dovolia mať iný názor.Ja osobne môžem povedať prečo mám kritický postoj k podobným päťhviezdičkovým kuchárom ako je napríklad pusta.Za prvé sú to ľudia čo si myslia , že jedine oni majú na všetko ten správny názor , neradia ale vyzdvihujú svoje ego a nechcú pochopiť že varecha by mala mať a kedysi aj mala predovšetkým formu zábavy , kde sa realizovali aj ľudia ktorým to varí lepšie aj úplní amatéri a začiatočníci , čo sa nebránia ak im niekto poradí ale nie formou totálneho zvozenia ich počinu pod čiernu zem , ako je to tu v poslednej dobe u niektorých autorov skoro pravidlom. Jednoducho niekto si tu uzurpoval patent na rozum , ako je to konkrétne aj u tohoto receptu , kde autor tak trochu recesista možno len chcel pobaviť ľudí čo sa tu stretávajú. Bol by som rád , keby to tu bolo ako kedysi , pretože aj dnešná diskusia o nešťastnom guláši je niečo čo určite nikoho nebaví snáď okrem rýpalov čo ešte neuverejnili ani jeden recept a hneď začnú so znevažovaním.
pusta
@boxik , myslela som si, že tebe ide o guláš, ale tebe ide o mňa. to si mohol napísať rovno mne. každému sa páčiť nemôžem. ja osobne nič proti tebe nemám. kľudne mi to napíš súkromne v TS, netráp sa zbytočne.
kondor
@boxik , donútil si ma pozrieť si recepty tvoje a recepty od pusta. konštatujem, že má veľa receptov a sú fakt dobré. ty máš málo receptov a s malým ohlasom. nevidel som, že by ťa pusta napadla. ty si však otieraš o ňu hubu a nesiahaš jej ani po členky. čo jej závidíš? to ty sa hráš na neviem koho, to chlapi nerobia. zhadzuješ sa ty sám.
radost
nuž-s tými gulášmi je to asi ako s nami...všetci sme ľudia-a každý iný... rešpektujme sa...:-))
ericka
100 ľudí - 100 chutí a tak, zbytočne toľko zloby...
boxik
Nikdy som ani slovom nepovedal , že pusta nie je vynikajúca kuchárka , takže s tým opatrne , ja iba kritizujem jej hodnotenia iných , ktoré sú neadekvátne tomu čo sa má diať na tomto fóre. Pred jej kuchárskym umením dávam klobúk dolu. Ani som netvrdil , že ja som nejaký kuchár , ja som iba milovník dobrého jedla s tým sa netajím a ak som aj dal pár receptov do pľacu preto , lebo sa snažím zverejniť len to čo podľa mňa je prínosom pre ostatných aspoň ja si to myslím a vôbec mi nejde o to koľko ohlasov na tieto moje pokusy prišlo.Lenže ak mi to hovorí človek čo tu ešte nedal nič a iba si otvára ústa tak naozaj neviem čo si mám myslieť. Puste ak to pochopila tak , ako tento tiež diskutér sa ospravedlňujem a ako kuchárku si ju nesmierne vážim a jej recepty sú okrem kvality aj dobre podané , takže milá pusta navrhujem mier a toleranciu. Nechcem vyvolávať zbytočné vášne u ľudí typu kondor , čo majú jediný úmysel škodiť vareche.
pusta
@boxik , toľko uznania si hádam ani nezaslúžim, ale úprimne ma to potešilo. ja som v podstate veľmi skromný človek, ide mi naozaj o dobré jedlo tak ako tebe a iným. mrzí ma, ak moje prísne hodnotenie niektorých receptov vyznelo ináč. ver mi, že mi išlo len a len o kvalitu samotného receptu, mám v sebe úžasnú pokoru k jedlu. dokonca milujem obyčajné, klasické a jednoduché jedlo, ktoré aj často varím a chutí mne, aj ostatným. klasika nikdy nesklame. sľubujem, že sa v hodnotení polepším...nemôžem to však sľúbiť pri tradičných receptoch a lajdáckych neúplných.
čo sa mňa a teba týka, nikdy som sa na teba nehnevala, nemala som ani ten najmenší dôvod. v živote sú oveľa vážnejšie veci, s ktorými sa musíme popasovať a vyrovnať. okrem toho, my dvaja sme už vo veku, ked sa už nehneváme, nie? :-)
dakujem.
altyn
A potom sa divíte, že ľudia z Varechy odchádzajú... Najprv "sprzníte" recept, namiesto toho aby ste ho prehliadli a nič k nemu nepísali ak Vám nesedí a potom si tu @pusta a @boxik div že lásku nevyznajú!!! :-(((
marauder
Zodpovedne prehlasujem, že som presne opísal pomerne chutný guláš, pri príprave ktorého som bol prítomný. Nedala sa opísať celá tá prekáračská konverzácia pri tom, skúsil som iba to podstatné. Podľa reakcií sledujem, že sa mi podaril "riadny guláš". Že existuje okolo 200 "zaručených receptov" na guláš, je mi jasné. 1) guláš sa nedá pokaziť! 2) do guláša môžete pridať čokoľvek (ak ste v prírode a robíte kotlíkový) 3) najlepší guláš robili "U Pinkasú" v Prahe pred 30 rokmi. Najlepší maďarský guláš robia v krčme smerom RV z KE. Objednáva sa: Maďar, 6, malé. Ak ste autom. Ináč - veľké, ruma.
Tá kurkuma bol môj nápad, lebo som pripravoval "živú vodu", podľa rpt z rádia.
A "flamewary" sú bežné na každom fóre.
Takže držte sa tradičných receptov, ale experimentujte. Pripomienkujte, ale neurážajte. Dobrú chuť! :-)
mesiar50
@marauder
Nechcem sa ťa dotknúť,ale maďar začne či už guláš,alebo perkelt s hodne cibulou a kvalitnou mletou
paprikou.Je pravda,že doma si aplikujeme podla svojej
chuti a predstáv.Bohužial naše názory sa nezhodujú.
qaroh
Samozrejme trošku recesie nezaškodí a sto ľudí, sto chutí, sto gulášov. Je fakt, že je to také univerzálne jedlo, do ktorého môžete pridať hocičo, podľa svojej chuti, fantázie a odvahy. Aj kyslú kapustu. A máte výborný segedín. Môj strýko vravieval, že guláš je len o cibuli a o paprike. Asi mal pravdu. Cibule niekto dáva, koľko mäsa, pozor však môžete guláš presladiť. Preto ju treba dlhšie pražiť a koštovať a potom dobrú, kvalitnú mletú papričku, tú zasa nepripáliť. Nakoniec mäsko a soľ a pomalé dusenie s malým množstvom vody. Jedol som guláš aj s troškou nakrájanej kyslej uhorky a bol dobrý. Koreňová zelenina a víno, skôr červené, ešte na hovädzí guláš dajme tomu, ale to je skôr na divinu. Ale bravčová masť je dobrá, nepripaluje sa tak a lepšie prenáša chute. A od jedného veľmi dobrého kuchára som počul, že na záver je dobre pridať trochu pomarančového džúsu. A to varí fakt v dobrej reštike. Buď si robí srandu, alebo v tých reštikách už minú fakt všetko...
jumbo
velmi som sa pobavil. to cele ako je to napisane ako tam je spominami
Batu-Chán, dlhe nohy Sklenaříkovej a dlhej ceste potomkov Džingis-Chána myslim to v dobrom - dakujem.
janazjarku
A prečo sa tu národ takto vadí ? A či niet dosť zloby na uliciach ešte aj tu ?? Pome sa radšej smiať ako voľakedy. Inak už som sem dávno nedala recept bo si myslím, že už bolo všetko vymyslené :-) A chcem ten nápoj z kurkumy .-) za porozumenie vopred ďakujem :-D
kukulienka71
Niekto berie život vážne,iný s humorom jemu vlastným...kedže nie sme rovnakí,nemôžeme to isté očakávať od všetkých...ale zato určité pravidlá by sa mali dodržovať,lebo by sme skapali v chaose a anarchii:-( @marauder ,tvoj guláš hodnotím na -10*,ak si už robíš srandu,mohol si dať do zátvorky: recesia,aby sme to správne pochopili.Ale kedže to nepriznávaš,hodnotíme tvoj recept tak isto vážne,ako aj iné recepty...Myslím,že to je ten rozdiel,@boxik ,hlavne,ked tam @marauder švacol,že "maďarský".Mal tam dať Guláš priameho potomka Batu Chána,bolo by to na pohľad jasné a nezavádzajúce.Bolo by tu o 2/3 menej kritiky:-) Ja si cením,ked sa niekto vie jasne a slušne vyjadriť,je to jeho postoj k ostatným...AKO SA DO HORY VOLÁ,TAK SA Z NEJ OZÝVA :-)
kukulienka71
Niekto berie život vážne,iný s humorom jemu vlastným...kedže nie sme rovnakí,nemôžeme to isté očakávať od všetkých...ale zato určité pravidlá by sa mali dodržovať,lebo by sme skapali v chaose a anarchii:-( @marauder ,tvoj guláš hodnotím na -10*,ak si už robíš srandu,mohol si dať do zátvorky: recesia,aby sme to správne pochopili.Ale kedže to nepriznávaš,hodnotíme tvoj recept tak isto vážne,ako aj iné recepty...Myslím,že to je ten rozdiel,@boxik ,hlavne,ked tam @marauder švacol,že "maďarský".Mal tam dať Guláš priameho potomka Batu Chána,bolo by to na pohľad jasné a nezavádzajúce.Bolo by tu o 2/3 menej kritiky:-) Ja si cením,ked sa niekto vie jasne a slušne vyjadriť,je to jeho postoj k ostatným...AKO SA DO HORY VOLÁ,TAK SA Z NEJ OZÝVA :-)
marauder
@kukulienka71 : ak si chces robit srandu z inych, musis si v 1. rade vediet robit srandu zo seba sameho.... Zakony a pravidla som davno zrusil. Myslim, ze ADMIN by mohol tuto moju trapnost vymazat.... Inac, stacilo by, keby si to napisala raz. Citat som sa naucil v predskolskom veku! :-* Co ma stve na www.varecha.sk , ze akykolvek nezmysel sa tu komentuje "Mnam, uz sa tesim...." :-( A ze ked hladam rozumny recept, nenajdem! A pri tom ste tu, teda asi tretina, pomerne slusne kucharky!!! Paradoxne, najlepsie rady a recepty (nedostupne) tu boli zavesene od chlapa, co zije niekde v exotike s cudnymi vranami.... Este raz sa ospravedlnujem, ze som sa niekoho dotkol, ale JA som vazne neriadena strela a GURMAN!!!! :-D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia