Maďarský fazuľový guláš (fotorecept)

Autor receptu: janazjarku

Tak ako existuje veľa druhov ruského boršču, existuje veľa podôb maďarského "bab" gulášu . Fazuľa je rovnako ako kapusta moje veľmi obľúbené jedlo /rovnako hlučné/ tak som si urobila radosť a o môj recept sa podelím aj s Vami :-) Prezradila mi ho teta z Fiľakova , ale koľkokrát ho varím ani raz nebol rovnaký isto je to spôsobené kvalitou mäsa, ale ešte ani raz sa nestalo, žeby z neho zostalo :-D

8
porcií
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Fazuľu farebnú si namočíme deň vopred dĺžka namáčania závisí od druhu fazule. Ja som použila u nás zvaný "bogár" a ten sa namáča dlhšie ako obyčajná "strakatá". Napučanú fazuľu dáme variť do väčšieho hrnca spolu s údeným mäsom čilli papričkami, alebo feferónkou.
  2. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame , spolu s očisteným cesnakom a cibuľou pridáme do fazule až keď začne vrieť . Pozor solíme až , keď je fazuľa polomäkká !
  3. Bravčové mäso a dve cibule nakrájame na kocky. Cibuľu upražíme do sklovita , pridáme mäso, keď sa zatiahne do biela pridáme korenie, červenú papriku a mierne osolíme. Mäso dusíme do polomäkka pričom ho podlievame vývarom z fazule a údeného mäsa.
  4. Približne po hodine varenia údeného mäsa a dusenia bravčoviny údené mäso vyberieme, aby sa nerozvarilo a pridáme polomäkké dusené mäso. Spolu varíme pokiaľ nie je bravčové mäso mäkké. Pokrájané zemiaky na kocky pridáme 20 minút pred dovarením gulášu samozrejme podľa druhu zemiakov. Guľáš podľa potreby dochutíme soľou. Na záver urobíme svetlú zápražku z hladkej múky v ktorej opražíme na plátky pokrájaný cesnak, ktorý jedlo výborne ochutí. Uvarené údené mäso pokrájame a necháme pred odstavením ešte prevariť. Guláš je najlepší na druhý deň, lebo mierne zhustne čo na fotke nie je vidno, lebo obrázok som robila hneď po odstavení :-)
  5. Z hrnčeka polohrubej a hrnčeka hladkej múky, vody, spolu s vajcom pripravíme polotuhé cesto na cestovinové halušky, ktoré pridávame ho hotového gulášu. Raz som tie halušky vmiešala a na druhý deň som ho nemohla vyslobodiť z hrnca :-) Tak a čo iné ako dobrú chuť priaznivcom strukoviny zvanej fazuľa !!