Maďarský fazuľový guláš fotorecept

janazjarku - fotkajanazjarku, 29. novembra 2010

Tak ako existuje veľa druhov ruského boršču, existuje veľa podôb maďarského "bab" gulášu . Fazuľa je rovnako ako kapusta moje veľmi obľúbené jedlo /rovnako Zobraziť celý popisTak ako existuje veľa druhov ruského boršču, existuje veľa podôb maďarského "bab" gulášu . Fazuľa je rovnako ako kapusta moje veľmi obľúbené jedlo /rovnako hlučné/ tak som si urobila radosť a o môj recept sa podelím aj s Vami :-) Prezradila mi ho teta z Fiľakova , ale koľkokrát ho varím ani raz nebol rovnaký isto je to spôsobené kvalitou mäsa, ale ešte ani raz sa nestalo, žeby z neho zostalo :-D

8
porcií
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 kg
0,5 kg
400 g, farebná
 , čilli paprika
3 ks
3 ks
300 ml
300 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Fazuľu farebnú si namočíme deň vopred dĺžka namáčania závisí od druhu fazule. Ja som použila u nás zvaný "bogár" a ten sa namáča dlhšie ako obyčajná "strakatá". Napučanú fazuľu dáme variť do väčšieho hrnca spolu s údeným mäsom čilli papričkami, alebo feferónkou.

    Maďarský fazuľový guláš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame , spolu s očisteným cesnakom a cibuľou pridáme do fazule až keď začne vrieť . Pozor solíme až , keď je fazuľa polomäkká !

    Maďarský fazuľový guláš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bravčové mäso a dve cibule nakrájame na kocky. Cibuľu upražíme do sklovita , pridáme mäso, keď sa zatiahne do biela pridáme korenie, červenú papriku a mierne osolíme. Mäso dusíme do polomäkka pričom ho podlievame vývarom z fazule a údeného mäsa.

    Maďarský fazuľový guláš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Približne po hodine varenia údeného mäsa a dusenia bravčoviny údené mäso vyberieme, aby sa nerozvarilo a pridáme polomäkké dusené mäso. Spolu varíme pokiaľ nie je bravčové mäso mäkké. Pokrájané zemiaky na kocky pridáme 20 minút pred dovarením gulášu samozrejme podľa druhu zemiakov. Guľáš podľa potreby dochutíme soľou. Na záver urobíme svetlú zápražku z hladkej múky v ktorej opražíme na plátky pokrájaný cesnak, ktorý jedlo výborne ochutí. Uvarené údené mäso pokrájame a necháme pred odstavením ešte prevariť. Guláš je najlepší na druhý deň, lebo mierne zhustne čo na fotke nie je vidno, lebo obrázok som robila hneď po odstavení :-)

  5. 5

    Z hrnčeka polohrubej a hrnčeka hladkej múky, vody, spolu s vajcom pripravíme polotuhé cesto na cestovinové halušky, ktoré pridávame ho hotového gulášu. Raz som tie halušky vmiešala a na druhý deň som ho nemohla vyslobodiť z hrnca :-) Tak a čo iné ako dobrú chuť priaznivcom strukoviny zvanej fazuľa !!

    Maďarský fazuľový guláš (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

duschko
Fazula, masko, gulas, to vsetko mam rad. Ukladam do MKK
používateľ nemá avatar
dry
dry
Do tohto fazulového gulášu sú vhodné "csipetke" (čipetky).
lionel
A kde je tá mletá červená paprika, keď ju vôbec na tanieri nevidno!
janazjarku
@lionel to by aj mňa zaujímalo kde sa podela farba :-D a to som tam dala ozajstnú maďarskú !!! @dry a ja po uvarení dávam maďarskú paprikovú zmes "Eros Pišta" no keďže ju na Slovensku nedostať tak som nemdráždila :-)
používateľ nemá avatar
dry
dry
Ale ja mám na mysli "csipetky" ktoré si robím sám.
sovka62
A už ste zjedli, Janka? Lebo si mi narobila takú chuť, že ak nie, sadám do auta a pol druha hodinky som u vás, akurát na večeru.
sovka62
Milý @dry , Janka žije v Banskej Bystrici a tipujem, že netuší čo sú csipetke. To vieme len tí, čo sme na na južnom Slovensku pozdĺž hraníc vyrastali, alebo aspoň prázdninovali, ako ja. Ale hlavne, že to cesto v tej polievke je, to je už jedno či csipetke, či halušky. Bez neho by babgulyás nebol taký dobrý.
evanaaa
Rátam, že to bravčové sa tam pridá aj so šťavou, Jankazjarku? A "Eros Pišta" kupujem v Bille alebo v Kauflande, odtiaľ ho mám aj doma.
kuchticka
@janazjarku , hned bych to zajtra varila, ale kde zohnat tu udenu krkovicku? Musim iba z fazole a kusku masa. Vzdy mi narobite chute s tym udenym alebo slaninkou az mam v noci sny, ze mi to niekto ukradol. Ja uz tie vase recepty snad ani citat nemozem; trapite ma. Tuna ked kupim ba i sunku, vsetko je prisladene. Cokoladu zas robia prisolenu. Maju to tu cudne chute!
janazjarku
Ďakujem pekne tá výhra ma potešila a vôbec som to nečakala !! Dnes som chorá a musela som zostať doma..asi sa na mňa niečo prilepilo v nemocnici kde už znova leží ocko..a tu zrazu milé prekvapenie !!
polreich222
Tak je to pravda. Rôzny recept na boršč i na Bab guláš. Ale musí byť dobrý.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia