Orechové rožteky

Maďarské orechové rožky

Autor receptu: imaginarium

Tieto koláčiky som jedla u babky a najprv som si vypýtala len názov, že však pozriem recept na internete. Aké bolo moje prekvapenie, keď som také rožky nenašla. Tak som si druhýkrát vypýtala aj recept. Ujo ich zhodnotil náramne - tak škaredé, ale tak dobré.

15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Spravíme si mrveničku z múky, práškového cukru (2 ČL), žĺtkov, štipky soli a nastrúhaného alebo na kocky nakrájaného masla. Kvasnice si rozmiešame v mlieku a prilejeme ich k mrveničke. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme a odložíme do chladničky oddychovať, kým si nepripravíme plnku.
  2. Bielky si vyšľaháme nad parou s práškovým cukrom. Do vyšľahanej zmesi prisypeme namleté vlašské orechy a zľahka premiešame.
  3. Cesto si rozdelíme na štyri časti. Každú časť rozvaľkáme natenko do približne obdĺžnikového tvaru a potrieme štvrtinou orechového snehu. Stočíme do rolády a pokrájame na trojuholníky tak, aby sme úplne neprekrojili špic. Dbáme na to, aby bol spoj rolády naspodu. Ak bude navrchu, tak koláčiky už vôbec nebudú vyzerať pekne.
  4. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C zhora aj zdola asi 15 minút, kým nie sú zlatisté.
  5. Koláčiky sú vhodné na sviatky, kedy je potrebné, aby boli chutné dlhšie. Tieto sú chutné vážne dlho. Nevyzerajú úplne úžasne, ale chuťou to nahradia :-)