Orechové rožteky
Orechové rožteky

Maďarské orechové rožky

imaginarium - fotkaimaginarium, 8. apríla 2018

Tieto koláčiky som jedla u babky a najprv som si vypýtala len názov, že však pozriem recept na internete. Aké bolo moje prekvapenie, keď Zobraziť celý popisTieto koláčiky som jedla u babky a najprv som si vypýtala len názov, že však pozriem recept na internete. Aké bolo moje prekvapenie, keď som také rožky nenašla. Tak som si druhýkrát vypýtala aj recept. Ujo ich zhodnotil náramne - tak škaredé, ale tak dobré.

15 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
250 g
3 ks
2 ČL
20 g
3 PL
štipka
Plnka:
250 g
120 g (mleté)
3 ks
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Spravíme si mrveničku z múky, práškového cukru (2 ČL), žĺtkov, štipky soli a nastrúhaného alebo na kocky nakrájaného masla. Kvasnice si rozmiešame v mlieku a prilejeme ich k mrveničke. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme a odložíme do chladničky oddychovať, kým si nepripravíme plnku.

    Maďarské orechové rožky - obrázok 1
  2. 2

    Bielky si vyšľaháme nad parou s práškovým cukrom. Do vyšľahanej zmesi prisypeme namleté vlašské orechy a zľahka premiešame.

  3. 3

    Cesto si rozdelíme na štyri časti. Každú časť rozvaľkáme natenko do približne obdĺžnikového tvaru a potrieme štvrtinou orechového snehu. Stočíme do rolády a pokrájame na trojuholníky tak, aby sme úplne neprekrojili špic. Dbáme na to, aby bol spoj rolády naspodu. Ak bude navrchu, tak koláčiky už vôbec nebudú vyzerať pekne.

    Maďarské orechové rožky - obrázok 3
  4. 4

    Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C zhora aj zdola asi 15 minút, kým nie sú zlatisté.

  5. 5

    Koláčiky sú vhodné na sviatky, kedy je potrebné, aby boli chutné dlhšie. Tieto sú chutné vážne dlho. Nevyzerajú úplne úžasne, ale chuťou to nahradia :-)

Diskusia k receptu

haji
Hned bych dala testovací vzoreček, ořechové rožky miluju a tvoje vypadají i chutnají výborně. Jsi šikulka!!
jack
Jééj...náhodou sú veľmi pekné.Tieto určite skúsim,a skúsim ich urobiť s kváskom.To bude mňamka.
pivonka
To musia byť perfektné rožky, už podľa surovín - veľa masla, iba žĺtky a hneď tri kusy, to je dobrý základ. A výborný nápad, ako ich rýchlo sformovať. Takýto recept sa mi páči.
imaginarium
Vždy, keď sme u babky, tak má toho napečené habadej a tieto koláčiky sú tak v tieni ostatných krémových. Ale netreba mať predsudky a ochutnať :-)
1x jack
edinoz
Páči sa mi recept, len nerozumiem, prečo sa neprekroja až ku špici. To sa dávajú na plech akoby vcelku, ako čiastočne nakrojený závin ako vidno na obrázku, alebo každý trojuholník /rožtek/ zvlášť, ďalej od seba?
imaginarium
@Edinoz (9.4.2018 15:00)

Každý trojuholník sa dáva zvlášť a potrie sa vajíčkom. Neprekrajuje sa to úplne preto, lebo by sa cesto pri pečení ako keby odlepilo. Neviem to úplne vysvetliť, no nebolo by to pekné, lebo by to nedržalo pokope. Mala som odfotiť aj niektoré nepodarené, mala by som ukážku :D
haji
@Edinoz (9.4.2018 15:00)
Takže to není trojúhelník, ale čtyřúhelník, aby to drželo. Když by jsi ukrojila trojúhelník - těsto s plnkou by se rozjelo. uf
marikafil
Podobné poznám v slanej verzii, v ktorej idú žĺtky do plnky spolu s maslom a soľou. Tiež sa krájajú na také "nedokonalé" trojuholníky, inak sa rozlezú pri pečení. Tieto Tvoje rozhodne vyskúšam, lebo orechové milujeme.
imaginarium
@Haji (9.4.2018 22:13)
V podstate je to lichobežník, ale poznám takéto syrovo-cesnakového koláčiky a tiež sa nazývajú trojuholníčky, tak som to tam napísala tak. Nabudúce budem exaktnejšia :-)

1x haji
matata1
Ja ich poznám na spôsob osích hniezd. Jediný rozdiel je v krájaní- roládu nakrájať na kolieska a poukladať na plech reznou stranou. Trošku horšie sa krájajú, nakoľko plnka pri tomto úkone vylieza von, ale nevadí, treba ju vrátiť navrch. Sú fakt výborné.
imaginarium
@Matata1 (10.4.2018 13:37)

Rozmýšľali sme s manželom, aký tvar by sme vymysleli, aby to vyzeralo krajšie. Možno to zabaliť normálne ako rožteky, ale s tým by bolo omnoho viac roboty. Ale komu sa chce ... :) Možno nabudúce vyskúšame tvar osích hniezd.
nanaishe
Uzasne cesto, krehucke, výborná chuť. Len členovia rodiny v nich cítili kvasnice. Ja vôbec nie.. Postup som dodrzala, piekla o niečo dlhšie, asi 20 minút..