Maďarská zemiaková polievka fotorecept

pusta - fotkapusta, 16. apríla 2011
Maďarská zemiaková polievka (fotorecept)
Foto: pusta

Túto jednoduchú polievku varievala moja stará mama, moja mama, varím ju dodnes aj ja a všetkým nám chutí.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 100 °C

Suroviny

500 g
3 ks veľké
2 korene
150 g
1 ks stredne veľká
1 zväzok
2 PL
1-2 CL
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
1 strúčik
2 PL
3 -4 PL
p.p




Postup

  1. 1

    Očistila som si koreňovú zeleninu, a síce mrkvu, petržlen, zeller - ostatnú zeleninu som si pripravila vopred na zajtrajšiu kuraciu polievku.

    Maďarská zemiaková polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájala som očistenú cibuľu na kocky a očistila som strúčik cesnaku.

    Maďarská zemiaková polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Koreňovú zeleninu som pokrájala, mrkvu na kolieska, celer na kocky, petržlen na štvrťkolieska, pripravila som si bobkový list.

    Maďarská zemiaková polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do osolenej vody som postavila variť očisené zemiaky, pokrájané na kocky, pridala som k nim bobkový list, strúčik cesnaku, pripravenú koreňovú zeleninu, a ked už bolo všetko polomäkké, urobila som...

    Maďarská zemiaková polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...zásmažku z oleja, múky, cibule, oboch mletých červených paprík, mletého čierneho korenia, nariedila som ju vodou, pridala k polievke a povarila som všetko spolu ešte 15 minút.

    Maďarská zemiaková polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do hotovej polievky som pridala majoránku a...

    Maďarská zemiaková polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...rozdelila do tanierov, posypala petržlenovou vňaťou a horúce podávala.

    Maďarská zemiaková polievka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

evas13
Určite je to dobrota, ja som včera robila tiež zemiakovú gulášovú, ale len s mrkvičkou a bola výborná.
violetacamorova
Aj moja babka a mama robia túto polievku ale bez mrkvy, petržlenu a zeleru ale s vajcovými haluškami a je veľmi obľúbená. Vyskúšam aj s tou zeleninou.
cica2
hneď by som si dala, vďaka za recept:)
pusta
@hviezdi čkaz, lebo som sa ju naučila variť v čisto madarskej rodine, na šesť generácií dozadu, ktorých som sa dopátrala a dedila sa z matky na dcéru.
pusta
@hviezdi čka, tiež stojí za povšimnutie, že medzi ingredienciami je mletá sladká červená paprika a mletá štipľavá červená paprika. Tieto ingrediencie sa veľmi nepoužívajú v iných kuchyniach, ale pre madarskú kuchyňu sú práve typické.
jody
To som teda zvedavá ako sa redakcia natrápi s hodnotením, čo je maďarské a čo nie. :-)))
pusta
@jody redakcia sa trápiť určite nebude s hodnotením receptu a ty sa trápiš úplne zbytočne. Podrobnejšie som ti napísala pri Hovädzom tokáni na čiernom korení podľa pána Károlya Gundela. Prosím ťa, prestaneš niekedy znevažovať moje recepty? asi nie, typroste musiíííš, inak by si ochorela, však?
duschko
Ja si myslim, ze je uplne jedno ci je ta polievka od toho, alebo od toho. Hlavne, ze je chutna a jednoducha. Verim, ze tu na vareche sa prevazne vecsina zaobera varenim a pecenim. Povod receptov je dobre vediet, ale je to urcite az druhorade. Tato polievocka sa mi velmi paci a obohacuje moje zemiakove polievky o dalsi urcite vynikajuci recept. Ukladam do MKK.
pusta
dakujem za komentáre. áno @dushko , je dobré vedieť pôvod receptov, ale je to určite až druhoradé, podstatné je, že to jedlo je dobré. mne ide len o vkladanie receptov na takéto jedlá, a verím, že ostatným varecháčom ide tiež len a len o dobré jedlo.
marienka44
@Pusta ,ten 1 strucik cesnaku, ktory sa varí a nesmazí, neuvolní tu svoju typicku vôňu. Nie je to na zavadu chute polievocky? Ja taku polievku poznám z detsva, varia ju asi vsetky slovenské domacnosti, lebo je rychla a jednoduchá. :-)
jody
Hej, hej, takúto výbornú slovenskú polievku moja stará mať od nepamäti varievali... ďakujem za pripomienku.
alena45
asi sa mali radšej vyberať uhorské recepty. Naozaj je ťažko zistiť, či sa to jedlo varilo v maďarskej rodine slovenskou slúžkou alebo na juhu Slovenska, kde bolo papriky dosť, ale kedysi tu bolo Uhorsko.
bejaja
@alena45 , máš pravdu, históriu nezmeníme, nielen Uhorsko, ale dá sa povedať Rakúsko-Uhorsko a mnohé tie recepty sú si podobné,ak zaradíme aj južné Slovensko, tak sa to nedá špecifikovať, či ide o maďarskú, rakúsku alebo slovenskú kuchyňu.
jerica
@pusta Tvoja kuchárska kniha sa riadi podľa toho ako sa Ti to hodí, neznevažujem Tvoje recepty ale rozmýšľaj , veď tieto Tvoje ponúkané recepty ako MAĎARSKÉ nie sú špecialne Maďarské , veď to vidí každý čo sa rozumie alebo sa zaujíma o recepty , jednoducho sama sa dostávaš do konzultácii s našimi Varecháčkami (ov) zbytočne.Súhlasím s @marienka44 ale aj s @jody ,@altyn a ďaľšími komentujúcimi,ja som tiež chodila na prázdniny do Nových Zámkov a pomáhala som tete variť ale maďarské jedlá úplne ináč robila ako Ty nám ponúkaš .
Teším sa na Tvoje ďaľšie špeciálne ? recepty:-))
eva53
trošinka sa to tu zvrhlo ako na jednom portáli pre opatrovateľky,polievka vyzerá a určite chutí výborne.Nestrpčujme si život, radšej si ho vychutnávajme bez ohľadu na národnosnú príslušnosť nás alebo jedla.
ellie2012
Drzala som sa vasho receptu ale asi som malo solila bola velmi sladka tak som (zial) musela pouzit aj vegetu...ale potom bola skvela:)

Este co sa tyka zasmazky viete mi niekto poradit PRESNY postup prosim? Nikdy predtym som to nerobila cize neviem ani casovo ako dlho to treba varit/smazit aku ma mat konzistenciu atd.. Dakujem vopred
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Maďarská, Slovenská, hlavne že je dobrá. Recept je vynikajúci.