Maďarská domáca Vienetta - ľadový krém (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Na maďarskom webe No.Salty sa stal absolútnym hitom posledných dní ľadový krém - domáca Vienetta a teší sa zaslúženému I. miestu. Recept je veľmi jednoduchý, ľahký, rýchly, dobre realizovateľný v domácich podmienkach, veľmi chutný a žiadaný v horúcich dňoch. S lahodným mrazeným krémom príjemne kontrastuje chrumkavosť tenkej vrstvy čokolády v kréme.

15 minút
príprava
24 hodín mrazenie minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na teflonový pečiaci papier som potravinárskou fixkou nakreslila veľkosť dna formy na biskupský chlebíček 2x, sem som nanášala rozpustenú čokoládu.
  2. Do hrnca som nalámala čokoládu na varenie, môžete použiť aj mliečnu alebo bielu čokoládu a potom jednotlivé vrstvy čokolády striedať.
  3. Formu som vypláchla studenou vodou a vystlala som ju alobalom, aby okraje prevísali. Alobal som pritlačila k vnútorným stenám formy, aby dobre priľahol k stenám. Môžete použiť aj inú formu, podľa vášho výberu a chuti. Moja forma má roznery 33x11 cm.
  4. Nad vodným kúpeľom nad parou som rozpustila čokoládu.
  5. Rozpustenú čokoládu som pomocou polievkovou lyžicou rozotrela po nakreslených obdĺžnikoch, netreba sa stresovať, ak obdlžnik nebude ukážkovo ostrý po okrajoch, zakryje ho ľadový krém. Odložila som do mrazničky asi na v1 minúttu, aby dobre stuhol. Po vybratí išiel ľahučko oddeliť tenučký plát čokolády, preto ju treba nanášať práve na teflónový pečiaci papier, kúpila som ho v tescu a je obojstranný.
  6. Do šľahacej nádoby som dala 3 PL práškového cukru, každý dá podľa svojej vlastnej chuti, aký sladký chce mať krém. Pre diabetikov miesto cukru možno dať vhodné umelé sladidlo, a aj oni môžu maškrtiť v tejto horúčave.
  7. Pužila som túto šľahačku, je v pôvodnom recepte veľmi odporúčaná, lebo je naozaj veľmi hustá, čo zabezpečuje pri mrazení vznik rovomernej konzistencie ľadového krému bez toho, aby ho pri mrazení bolo treba premiešavať. Tiež som ju kúpila v tescu, dokonca je cenovo výhodnejšia ako iné šľahačky. Môžete použiť aj sladkú 33%-tnú smotanu na šľahanie alebo šľahačku v prášku Dr. Oetker a pripraviť ju podľa návodu na obale, treba 3 balenia potom použiť.
  8. Šľahačku som poriadne premiešala s práškovým cukrom, musí byť pred šľahaním dobre vychladená.
  9. Za 2 a 1/2 minúty bola elektrickým šľahačom ušľahaná takáto extra hustá šľahačka, na obrázku zreteľne vidno, že má oveľa hustejšiu doslova krémovú konzistenciu než iné šľahačky.
  10. Na spodok formy som naniesla pomocou polievkovej lyžice hotovú šľahačku, ktorú som uhladila na povrchu chrbtom lyžice tak, aby bol hladký.
  11. Z mrazničky som vybrala zmrznutú čokoládu, tenký plát čokolády sa dal ľahučko oddeliť a vložila som ho do formy a jemne som ho vtlačila prstami do šľahačky Bolo tak teplo, že sa mi druhý plát čokolády začal topiť, tak šup tak ako bol na papieri späť do mrazáku.
  12. Naniesla som ďalšiu vrstvu šľahačky, druhý plát čokolády a poslenú vrstvu šľahačky. Tieto vrstvy môžete opakovať podľa toho, akú vysokú Vienettu chcete mať vo výsledku. Pozakrývala som jemne zo strán prevísajúcim alobalom a odložila som naplnenú formu hajať na 24 hodín do mrazničky., nič viac s tým už netreba robiť.
  13. Dnes na obed som dobrotku vybrala z mrazáku, nechala asi 3 minúty povoliť pri izbovej teplote, otvorila som alobal a vyklopila som ju na podnos. Vrch som ozdobila zvyškom rozpustenej čokolády.
  14. strým nožom namočeným v teplej vode som pokrájala asi na 1,5 cm hrubé pláty, na obrázku krásne vidieť štruktúru a striedanie čokolády s krémom. Ak vám zvýšila tuhá šľahačka, môžete ozdobiť ešte asi ako tortu, ja až taká šikuľka nie som, je to však veľmi efektné.
  15. ..a po dobrom obede sme si pochutnávalii v tejto horúčave na vynikajúcom mrazenom dezerte - domácej Vienette. tá algidová Vienetta z obchodu sa môže schovať... ešte by som rada dodala, že táto vdomáca Vienetta neobsahuje žiadne konzervanty, umeliny, ani inú chémiu, viete čo do nej dáte a navyše je cenovo prístupná a veľmi kvalitná maškrta.