Macedónska baklava fotorecept

danja301 - fotkadanja301, 24. augusta 2014
Macedónska baklava (fotorecept)
Foto: danja301

Existuje vela receptov na baklavu ,ale s tymto typom som sa tu na Vareche nestretla a preto som sa rozhodla podelit sa s vami Zobraziť celý popisExistuje vela receptov na baklavu ,ale s tymto typom som sa tu na Vareche nestretla a preto som sa rozhodla podelit sa s vami s trochu inym spracovanim tohoto balkanskeho dezertu.Ako nazov hovori ,tato baklava sa robi v Macedonsku a napriek tomu ,ze vsade na balkane mozete kupit v obchode hotove cesto na tuto dobrotu , ja ho zvyknem robit zo strudloveho ,alebo listkoveho cesta,Tento recept Vam chcem ale priblizit v jeho originalnej podobe a s povodnym cestom.

90 min minút
príprava

Suroviny

500 g
1,5 kg
250 g
200 g
200 g
1 ks
1 bal.
1 l




Postup

  1. 1

    Pomlete orechy a postruhanu cokoladu zmiesame

    Macedónska baklava (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravime si cesto velkosti pekaca,ktore budeme rolovat

    Macedónska baklava (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na okraj cesta lyzicou pridavame orechy a cokoladu tak ,ako to vidno na obrazku

    Macedónska baklava (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zaciname rolovat

    Macedónska baklava (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rolujeme tenke rulicky tak ako to vidno na obrazku

    Macedónska baklava (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ukladame na pekac

    Macedónska baklava (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pilkovym nozikov uhladne pokrajame,po peceni by nam baklava popraskala,preto krajame pred pecenim

    Macedónska baklava (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Roztopime si maslo

    Macedónska baklava (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Baklavu dokladne polejeme roztopenym maslom a dame piect do rozohriatej rury na 180 stupnov.

    Macedónska baklava (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pecieme zhruba 40 minut na tejto teplote,az kym nedosiahne zlatistu farbu .Kym sa nam baklava pecie,do hrnca dame liter vody a kilo a pol cukru .Varime serbet,husty cukrovy sirup,az kym nam nezhustne tak ,ze ak ho dame na tanierik a nasledne do chladnicky, nerozlieva sa. Ked je sirup hotovy ,vytlacime do neho stavu z jedneho citrona a mozeme,ale nemusime pridat vanilkovy cukor.Polejeme baklavu a nechame vychladnut.V chladnicke nam vydrzi ,az kym ju nezjeme.Dobru chut;)

    Macedónska baklava (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

danja301
ano ,je to kaloricka bomba,ale je to stary recept a vtedy ludia kalorie nepocitali:) dakujem za pekne komentare...
pusta
poznám inú baklavu, s tromi druhmi na hrubo sekaných sekaných orechov zmiešaných s kryštálovým cukrom, ktoré sa sypú vždy na niekoľko vrstiev, na 3 - 4 tenulinké listy Filo cesta na sebe, každý jeden list cesta sa hojne potrie rozpusteným maslom, tieto vrstvy sa opakujú aj s orechmi, posledná vrstva sa nakrojí na rovnaké kosoštvorce a hned po upečení sa všetko výdatne poleje medovo - citrónovým sirupom a nechá vychladnúť, až potom sa naznačené porcie nakrájajú.
je viac spôsobov baklavy, túto nie, ale veľmi sa mi páči, je to sýty a vynikajúci zákusok.
patrí ti za perfektný a zrozumiteľný postup, za nádherné foto *****
krásna práca - srdečne blahoželám. :-)
pusta
oprava:
*má byť: ..."poznám viac spôsobov baklavy, túto nie..."
danja301
Dakujem ti velmi pekne pusta,tu baklavu ,ktoru opisujes ty samozrejme poznam,ak budem mat cas dam aj ine modifikanty a chute tej,ktoru si opisala, nebudem prezradzat;)...tato je pohodlna v tom ,ze je to taka jednohubka a velmi dobre sa serviruje....este raz dakujem za povzbudzujuce slova,vzdy potesia...
pusta
@danja301 , niet za čo dakovať, rado sa stalo - zaslúžiš si to :-)))
povzbudenie a pekné slovo každému dobre padne, aj mne.
poteší ma, ak pridáš aj iné modifikanty, ja poznám grécku, tureckú, aj inú v kombinácii s čokoládou a na záver medovo - pomarančový sirup, tiež verziu len s mandľami.
ani ja neprezradím chuť tej, ktorú som opísala, to nechám na tebe a budem veľmi rada, ak aj tú pridáš:-)
vdaka ti.
babidka
Krasna baklava , najblizsie urobim podla tvojho receptu !Ja baklavu milujem a jedla by som ju hoci aj kazdy den :-) Priznam sa , ze hoci podobny recept ako je tvoj mam , ale este som ju neskusala urobit .Odradzalo ma to velke mnozstvo cukru . Robievam baklavu inu - z filo cesta s mandlami alebo vlasskymi a lieskovymi orieskami a kde sa sirup robi z medu a vody.Tiez je to dost sladke a ....silne navykove :-)
braxi
chcem baklavu vyskúšať, vyzerá fantasticky a recept je krásne spracovaný... je tam deväť ruličiek, použila si deväť plátkov cesta, alebo koľko spraviť z jedného? Prosím daj vedieť...ďakujem
danja301
pouzila som original cest ,ktore sa moye robit dvojakzm sposobom ,bud sa roluju dve vrstvz cesta a vtedy vychadza hrubsia,ako som robila ja a potom ked sa roluje len jedna vrstva potom su mensie.Je to v podstate jedno a yavisi to od vkusu dotycnej kucharky:D
huck
Pekny a jednoduchy receptik. Vdaka. Pre tie
(tych) ktore(i) baklavu nikdy doteraz nerobili treba zdoraznit, ze sa listkove cesto na jej pripravu nikdy nepouziva. Pouziva sa bud original cesto domace , alebo filo cesto, ako je tu uz hore spomenute od viacerych varechacok. S listkovym cestom by to urcite uz nebola baklava ale nieco celkom ine...
danja301
Nie je to celkom tak ,lebo ked sa mi minulo original cesto ,robila som aj zo strudloveho aj z listkoveho ,treba sa s nim viac pohrat,trva to dlhsie,ale ked sa vyvalka na tenucko , a nakrajat na pasy a ak sa tomu clovek viac povenuje , baklava vyjde velmi chutna az na nerozoznanie od originalu.Avsak je to skutocne len nahrada v nudzovom rezime...
3sandra3
tiež tomu nerozumiem ako @braxi , že je 9 ruličiek cesta a na začiatku sú vyvalkané iba dva kusy cesta. Ako sme získali zvyšných 7?
caterina
@3sandra3 na to mnozstvo orechov a cokolady, ktore je na obrazku 3, si myslim, ze naozaj vychadza iba mala tenka rulicka (co je napisane pri obr. 5). Cize to cesto je rozdelene na mnoho takych ruliciek ;)
3sandra3
takže to ma byť asi takto? vždy na okraj cesta dám nápln, zatočím tenkú ruličku, odrežem a tak pokračujem , až dosiahnem tých 9 ruličiek? Potom ich dám na plech a na tom plechu ich pílkovým nožom rozdelíme na menšie kusky.
1x nany
pusta
no, ja neviem, čo je na tom nezrozumiteľné. v surovinách píše autorka predsa až 500 g štrúdľového cesta, čo vyjde na 9 ruličiek. iste treba vziať do úvahy aj rozmery plechu, o čom aj autorka píše. na obrázkoch č.2 až 6. má viac vrstiev štrúdľového cesta na sebe a vždy roluje len jedno cesto veľkosti plechu.
predpokladám, že sa s požadovaným cestom pohrala na potrebnú veľkosť, ako to už sama spomenula v komentároch.
danja301
original cesto ma samo o sebe velkost plechu ,ja som ako priklad dala na fotografiach len jedno rolovanie,ale samozrejme ,aby sme naplnili plech takym istym sposobom rolujeme cesto az kym nenaplnime cely plech .Mne tu vyslo 9 ruliciek ,ale vsetko zavisi od hrubky a kvality cesta,ci je original ,alebo strudlove,alebo FILO,a tak isto aj od toho ako 'na tesno' tie rulicku rolujeme.Ja som mala original cesto na bklavu potrebnej sirky,su to platy akoby strudloveho cesta naukladane na seba.z nich som odoberala ako z harkou papiera a rolovala.prepacte ,ale ani napriek fotografiam ,ktore som sa snazila,aby boli zrozumitelne to uz lepsie vysvetlit neviem....pusta ,dakujem za pomoc...:)
danja301
este posledny pokus ,ak som dobre pochopila,co nie je zrozumitelne....musite mat 9 platov cesta ,na 9 ruliciek ,ja som mala 18 ,lebo cesto bolo ako pergamen a davala som ho dvojmo ,lebo bolo take tenke,ze bolo priesvitne.takze si musite pripravit 9 ,10 ,podla velkosti plechu ,neviem kolko vam vyjde ,platov cesta a tie rolujeme .nic nekrajate pocas rolovanie,ako vidite na obrazku rolovane cesto ma formu obdlznika ,cize plechu....
danja301
este raz som pozrela na tie fotografie a niektore z vas asi myli ta puklina v strede rozprestreteho cesta.Cesto je tak tentke ,ze sa v strede roztrhlo ,ale to neznamena ,ze su dva platy a z toho 2 rulicky ,je to jeden plat,ktory vidite a z toho je zrolovana jedna rulicka...a teraz by to uz malo byt jasne dufam vsetkym..pozdravujem a dakujem za zaujem o tento skvely recept:)
ela77
veľmi lákavéééééé až na to množstvo cukru. Asi to skúsim, ale len pre seba menšie množstvo, aby ma rodina nehnala varechou, že kalorická bomba. Mám ale otázočku, prečo sa tá plnka nerozprestrie po celom ceste ako napr. pri štrúdle, ale iba na začiatku cesta.
danja301
no to skutocne neviem ,ale asi preto lebo to by uz bola strudla a nie baklava:) z vnutra je to akoby tunelik plneny cokoladou s orechami.co sa tyka cukru ,ak date menej cukru ,sirup bude redsi ,ale nie taky sladky a ak do neho date stavu z citrona ,tak ako to robim ja,bude mat fajn sladko kyslastu chut.... ta kombinacia ,ale aj mnozstvo cukru a citrona ,ma svoje opodstatnenie a robi baklavu baklavou...:)
elena
Tieto orientálne zákusky sú vždy veľmi sladké, to znamená zjesť jeden kúsok a ísť preč. Ja som si doniesla ešte z bývalej Juhoslávie originálne cesto na to určené, tzv. KORE ( kôry?) teraz som to skúšala s cestom na štrudľu, nie s lístkovým cestom. Tento spôsob, ktorý je uvedený tu, je lepší na rezanie. Môj recept hovorí, že treba pokrájať ihneď po vybratí z trúby, kým ešte nestihne stvrdnúť - a potom sa to poleje sirupom a dokrája sa do úplna. Je to sakramentská mňamka. Vrstvy som robila tak, že som vyšľahala vajcia s cukrom a jogurtom a presýpala zmesou mletých orechov s cukrom. A stále dokola, pokiaľ trvá cesto alebo plnka ( alebo orechy ).
pusta
@ela77 , skúsim odpovedať na tvoju otázku, ak by si robila baklavu známejším spôsobom, potom položíš na seba cca 3 - 4 listy Filo cesta, každý jeden list zvlášť výdatne potrieš maslom, na vrchný list nanesieš plnku z orechov, znovu položíš horizontálne na seba tie 3 - 4 listy Filo cesta, každý jeden list výdatne potrie rozpusteným maslom, vrchný ist zase s orechmi a pokračuješ, kým nezaplníš plech.
tým vznikne známe lístkovanie cesta medzi jednotlivými vrstvami orechovej náplne.
to isté sa deje pri Macedónskej baklave, len sa zroluje 1 list cesta s orechovou náplňou do ruličiek, ktoré vyplnia plech a rolovaním sa dosahuje podobný efekt lístkovania cesta týmto jednoduchším a rýchlejším spôsobom. ako popisuje autorka, vzniknú v závere akési tunelíky okolo čokolády a orechov, teda lístkovanie cesta okolo náplne, čím sa podstatne líši od štrúdle. ten jediný 1 list zrolovaného cesta vytvára približne toľko vrstiev lístkovania ako dosahuješ kladením 3 - 4 listov cesta na seba horizontálne pri klasickom spôsobe.
1x pusta
danja301
presne tak pusta,myslela som ,ze ten moj povodny popis aj s fotkami je postacujuci na pochopenie,ale asi budem musiet byt v svojich popisov obsirnejsia,v predchadzajucich komentaroch som sa snazila dat odpoverd na vsetky nejasnosti a aj s tvojou pomocou sa to dufam podarilo...som rada,ze aspon niekomu bol ten moj popis jasny ,lebo uz som zacala pochybovat ,ci je to skutocne take nezrozumitelne,,,,dufam,ze po tychto vydatnych vysvetleniach si bude kazdy moct baklavu doma urobit,ak to niektora skusite ,napiste mi ,ako vam vysla,budem velmi rada....
pusta
@danja301 , postup máš perfektne zrozumiteľný, to nie je preto.
tu na Vareche sa stáva takéto "akože nepochopenie", ak dá niektorý varecháč, ako napr. teraz ty, niečo pre ostatných nové, nepoznané alebo dovtedy neobvyklé, čo sa nezhoduje s ich doterajším známym zaužívaným tradičným postupom, teda klasikou u nás doma.
mne sa to stalo napr. pri Thang Zhong - japonská technologia pečenia a niekoľkých prvých receptoch s Thang Zhong, napr. Sladký a Čokoládový chlebíček s Thang Zhong. a je to aj pri iných receptoch.
to trvalo dovtedy, kým sa niekoľko varecháčov prestalo držať starého osvedčeného a odvážili sa vyskúšať aj niečo nové, pre nás revolučné.
a potom už piekli aj viacerí a chválou teda nešetrili, najmä pred Vianocami, po Vianociach tak už robilli aj slané pečenie vo veľkom, môžem povedať, že potom už samotní varecháči boli veľmi nápadití a kreatívni, dokonca som sa veľa naučila ja od nich a nestačila som obdivovať.
preto na svojom recepte v žiadnom prípade nič nemeň! ponechaj ho tak, akosi ho dala !
vieš, @danja301 , nové si vždy ťažko razí cestu:-), ale ver mi, že prerazí, ak je to dobré a tvoj recept je veľmi dobrý :-)
uvidíš sama tie pozitívne odozvy - ak vyskúša jeden, vyskúšajú viacerí a pochvaly sa ti budú po prelomení počiatočnej nedôvery len tak hrnúť :-)
prajem ti veľa dobrých a odvážnych receptov z celého srdca :-)))
pusta
@danja301 , ešte by som ti poradika, pri každom recepte na pečenie uved aj rozmer plechu "cm po dĺžke x cm po šírke", môžeš uviesť aj hĺbku plechu, ale nemusíš, potom si už bude vedieť každý prepočítať všetko na veľkosť svojho vlastného plechu.
dobré je pridať aj rozmer použitého druhu cesta, ak je práve kupované.
ewag
Mám otázku: čo je a kde dostanem Filo cesto?
braxi
som rada, že už viem ako na to...myslím, že to pomohlo viacerým varecháčkam...stačilo napísať, že zrolujeme jedno cesto vo veľkosti plechu a to je jedna rulička :) PUSTA - ak neviem, tak sa spýtam, na to je tento portál nie ?
pusta
@braxi , presne tak, ako vraavíš, ja sa tiež vždy spýtam, ak neviem, tak ako ty.
však v pohode. :-)
ak viem, tak poviem.
len som toho názoru, že s Filo cestom sa u nás na SVK stretávame len zriedka,aspoň väčšina z nás, tak som bola podrobnejšia. :-)
pre @ewag , nemám pocit, že na Slovensku kúpiš hotové FILO cesto ako polotovar, ako napr. v Grécku, Turecku alebo aj v Nemecku.
ale je tu vynikajúca možnosť, pripraviť si ho doma.
na nete nájdeš viac výorných receptov na Filo cesto doma.
jozka2
Danja302,tvoj recept sa mi paci,len sa chcem spytat, tych 20 dkg orechov nie je malo?Mam rada aj s pistaciami.
renulienka
@ewag , neviem odkial si, ale dostanes ho kupit v Marks and Spencer, mrazene stoji cca do 3 eur ;-), v Kauf.... aj Tes.... mavaju strudlove cesto chladene, mozes skusit aj z neho ;-)
3sandra3
tak potom asi v rozpise surovín je uvedená nesprávna gramáž cesta. Keďže potrebujeme 9 ruličiek, tak toho cesta musí byť viac. V obchode ked kupim 500 g štr.cesta, tak tam su dve-tri cesta , takže na dve-tri ruličky.
danja301
@jozka2 ,tych orechov nie je malo ,ale mozes kludne dat aj viac, nic sa tym nepokazi,bude to mat viac orechovu chut,@braxi ,myslela som ,ze z fotogarfie je to dost zrozumitelne,ze cesto je o veloksti plechu ,kedze to vidno nielen na obrazku 6 ,kde je zobrazene na sirku ,ale aj na dalsom c. 7 kde je odfotene na dlzku,nabuduce podobny opis vyjadrim aj slovne ,aby to bolo este zrozumitelnejsie.....@pusta ,dakujem za verbalnu vypomoc a povzbudzujuce slova.varechacky ,dufam,ze sa aspon niektora z vas sa na tento recept odhodla a da mi vediet vysledok .drzim palce a uvidite ,ze vam moja baklava bude chutit:)
danja301
@3sandra3 gramaz je spravna,v popise uvadzam ,ze som pouzila original cesto ,na balkane cesto na baklavu je balene po 500g.nejde o strudlove cesto ,to som uviedla ako moznu alternativu ,prosim precitaj si pozorne prosim cely recept ,nic v zlom:)
pusta
@3sandra3 , pozerala som dnes ručne ťahané štrúdľové cesto v Tescu a majú 1 balenie á 190 g, pričom v 1 balení sú 4 listy, stojí 0,75€/1 bal., to znamená, že by také 2 balenia aj mohli stačiť, 3 určite a potom udané množstvo 500 gramov štrúdľového cesta je v surovinách uvedené správne. samozrejme závisí od veľkosti plechu a jednotlivých listov. štrúdľové cesto je hrubšie ako Filo cesto, čiže tie 2 balenia by mali stačiť, ešte 20 g zvýši, lebo jednotlivé ruličky s náplňou budú zo štrúdľového cesta hrubšie, bude ich vo výsledku treba menej.
na týchto fotkách v postupe receptu na Macedónsku baklavu ja vidím tenulinké Filo cesto, nie štrúdľové - a preto je aj celkom 9 ruličiek na plechu, čo spomenula už aj autorka sama v komentároch pod receptom.
dúfam, že som pomohla :-)
@ewag , niet za čo dakovať, rado sa stalo. Pekný deň prajem-
danja301
dievcata,ja som gramaz uviedla v povodnej verzii,pri povodnom balkanskom ceste,vo vyssich komentaroch som opisala aj vrstvenie cesta a skladanie ,pri hrubsej baklave 2 vrstvy tenkeho cesta,pri tensej 1 vrstva,ja mam v mojom recepte 2 vrstvy tenkeho pergamenoveho cesta.ak sa robi zo strudloveho ,gramaz je logicky ina ,kupim si viac a rolujem a hned vidim ,kolko cesta mi treba na kolko ruliciek ,mozete ich tam dat aj 15 ,rolujete hustejsie,a samozrejme velkosti vazho plechu.ked si to odskusate vo svojich domacich podmienkach uvidite samy ,co ako vam vyhovuje a ako vam to vzchadza.prosim ,citajte pozorne,mnohe som vysvetlila uz v predchadzajucich komentaroch...
jozka2
Vdaka.Pytala som sa ta preto,ze ked robime Baklavu/ja sama nie/,ale ta je z listov na celu plochu plechu,tak tam melieme cely balicek a to je asi 45 dkg orechov.Tvoja vyzera velmi zaujimavo,skusime vyskusat.
danja301
@pusta ,presne tak ,dakujem, tie 3 baliky cesta,ktore si uviedla pre@3sandra3 akurat stacia,ja mam povodne cesto ,preto uvadzam povodnu gramaz,v surovinach som musela uviest o ake cesto sa jedna,preto som napisala strudlove,lebo najlepsie sa podoba tomu povodnemu balkanskemu ,ale hned v dalsom odstavci uvadzam ,ze to ,co vidia na fotkach je povodne cesto ,aby som priblizila povodny recept....
danja301
@jozka2 najviac orechov som dala 300g ,ale to bolo viac rechove ako cokoladove,tento pomer mi viac sedi aj chuti ,preto som uviedla po 200g,ale skusit sa da,aj ked si mzslim,ze tym ,ze je to miesane s cokoladou ,je tych orechov menej a po sucte orechov a cokolady vychadza 400g:)
pusta
@danja301 , myslím, že by ostačiliv pohode aj 2 balenia štrúdľového kupovaného cesta, samozrejme v závislosti od ich veľkosti , ako aj veľkosti ich plechu, to je až 8 listov spolu, ale môžu si kúpiť aj 3 balenia.
napokon sú to veľmi šikovné dievčatá a je na nete veľa dobrých receptov na Filo cesto, vedia si ho potom vyrobiť aj dom, ak chcú.
možno sa im pošťastí aj kúpiť už hotové FILO cesto, sú v komentoch uvedené zdroje, niektorí chodia nakupovať aj do Viedne.
danja301
@pusta ja som 3 balenia uviedla uz " pre kazdy pripad":),samozrejme ,ze akokolvek ten kto chce najde sposob a zvladne to...ja im len drzim palce,vobec to nie je narocne,prave naopak je to najoblubenejsi dezert na balkane aj prave preto ,ze je trvacny ,skutocne v chladnicke vydrzi kym sa nezje a nie je narocny an na suroviny,ani na skusenosti ,ani na cas.....
pusta
@danja301 , si neskutočne milá :-)))
teraz neviem, či ťa sklamem alebo poteším :-)
u nás doma 1 plech baklavy nikdy nevydržal viac ako pol dňa, taký vynikajúci zákusok to je!!!
1x pusta
danja301
@pusta ,urcite si ma potesila...:) a naozaj je to vznikajuci zakusok ,treba ho raz skusit a clovek si ho zamiluje...a pre vsetky,co pocitaju kalorie,raz za cas treba zhresit...telo ten naval cukru prezije....:)
1x pusta




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia