Luxusný jablkový koláč fotorecept

srnka77 - fotkasrnka77, 11. novembra 2015
Luxusný jablkový koláč (fotorecept)
Foto: srnka77

Dlho-predlho som tu nebola, lebo v záhrade, okolo domu a detičiek bolo robotyyyy, že až... Ale už je pomaly po sezóne, tak sa v Zobraziť celý popisDlho-predlho som tu nebola, lebo v záhrade, okolo domu a detičiek bolo robotyyyy, že až... Ale už je pomaly po sezóne, tak sa v kuchyni môžem zase trošku zabávať aj fotením :) Tento koláčik poznám z Nemecka ako Apfel-Schmand-Torte, postupne som si recept trošičku upravila. Koláč je ľahký, svieži, chutný, a pritom pomerne jednoduchý na prípravu. Robila som ho už viackrát a vždy zožal veľký úspech. Včera si na ňom pochutila návšteva.

50 minút
príprava
30 – 40 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
175 g
160 g
200 g
1 ks (ALEBO 1/2 banánu)
1 ČL
 štipka
Jablková vrstva:
3 – 4 ks väčšie
0,5 l
1 ks na šťavu
200 g
2 bal. vanilkový
Smotanová vrstva:
1 téglik
2 tégliky hustá
1 PL
 (alebo škoricový cukor)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny, maslo a smotany však necháme až do použitia v chladničke. Do cesta ide podľa správnosti vajíčko, ale včera som žiadne nemala, tak som ho nahradila banánom a znížila množstvo cukru. K času prípravy treba pripočítať aj čas nevyhnutný na vychladnutie korpusu, ako aj celého koláča (tzn. celkovo aspoň 1,5 hodiny navyše).

    Luxusný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zo studeného masla, vajca (alebo polovice roztlačeného banánu), cukru, štipky soli, múky a prášku do pečiva rukou vypracujeme cesto, ktoré odložíme do chladničky.

    Luxusný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do kastróla dáme jablkový džús s citrónovou šťavou a cukrom. V tekutine metličkou rozmiešame pudingový prášok a zmes postavíme zohrievať, pričom nezabudneme občas premiešať. Medzitým si očistíme jablká a nakrájame ich na drobné kocky. Za už intenzívneho miešania puding dovaríme a do horúceho ihneď vmiešame pokrájané jablká. Necháme ochladnúť.

    Luxusný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z chladničky vyberieme cesto a rukami ho roztlačíme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Cesto vytiahneme až po horný okraj formy. Pozor, uvedené množstvá surovín sú na väčšiu tortovú formu (moja má priemer 28 cm). Rovnako dobre môžeme použiť aj hlbší pekáčik alebo inú vhodnú nádobu porovnateľnej veľkosti. Včera som spravila troška chybu, lebo som namiesto vajca použila jeden celý banán – ako som sa dočítala neskôr, vajce sa zvykne nahrádzať len polovicou banánu. Cesto som teda mala trochu mazľavejšie než inokedy a možno aj z dôvodu menšieho množstva cukru (kvôli banánu som nechcela mať cesto presladené) sa až tak pekne neupieklo. Zato chuťovo bolo super :)

    Luxusný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na surové cesto rozotrieme a uhladíme jablkovú náplň a dáme piecť do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečieme 30 až 40 minút. Odporúčam radšej trochu viac ako menej, aby cesto ľahko skaramelizovalo a bolo chrumkavé.

    Luxusný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto obsahuje vyšší podiel masla ako bežné krehké cesto, takže počas pečenia môžu okraje roztavením klesnúť. To však vôbec neprekáža.

    Luxusný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečený koláč necháme dobre vychladnúť. Potom vyšľaháme smotanu na šľahanie spolu s lyžicou práškového cukru dotuha. Do tejto šľahačky následne zľahka vmiešame (ručne, nie šľahačom) dve kyslé smotany. Je dôležité, aby mali čo najvyšší obsah tuku – aspoň 14, ešte lepšie 16 %. V pôvodnom recepte sa používa Schmand, čo je v podstate nemecká alternatíva crème fraîche – obidve majú o dosť vyššiu tukovosť ako naše kyslé smotany. Úplne tu však stačí aj spomínaných 14, resp. 16 %, mám to neraz odskúšané. Zmiešané smotany natrieme na dobre vychladnutý koláč a uhladíme. Koláčik pokojne znesie aj trochu rustikálnejší vzhľad, takže s uhládzaním to nemusíme silno preháňať ;-)

    Luxusný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ozdobíme podľa ľubovôle, vhodná je napríklad škorica alebo škoricový cukor.

    Luxusný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotový koláčik odložíme najmenej na hodinu do chladničky, aby sme sa naň nevrhli skôr, než stihne smotana trošku stuhnúť. Potom už len nakrájame, naservírujeme, uvaríme kávičku a dávame pozor, aby sme sa neprejedli :-D

    Luxusný jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

smejkad
jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj
rovno ho nechavam na liste, behom par dni na 99% bude prva skuska :-)
afataga
aj mne sa paci, najskor som myslela, ze je tam zelatina, tu neznasam, ale puding moze byt :-)
bubaya
Tak toto vyzerá veľmi luxusne, aj tanierik je pekný. Dnes som objavila 40% šľahačku v obchode, tak už viem, načo ju mám použiť.
frezia
Tvoj kolac je skutocne krasny, urcite aj vyborny a rada ho vyskusam. 5*
mariadra
Fantázia! Vyzerá neskutočne jemný a určite aj taký je. Ukladám do KK a čo najskôr vyskúšam.
jozka2
Zaiste velmi chutny a aj na pohlad vyzera super.5*
babkamt
už je uložený v kk, pre istotu, aby som ho nestratila,som si ho opísala do písanky.
jerica
fantastické, krása na tanieri, veľké pokušenie, pritom veľmi pekne zrozumyteľne popísané, ďakujem za inšpiratívny recept, určite si pochutíme :-)
srnka77
Veľmi pekne ďakujem za všetky vaše ohlasy, som rada, že sa vám koláčik páči :)
Po odskúšaní sa nezabudnite pochváliť výsledkom! Alebo aj posťažovať, ak bude treba... nech môžeme spoločne vychytať prípadné mušky ;-)
Ja mám napríklad ešte v pláne skúsiť ho aj s polohrubou múkou – len tak, pre istotu...
@babav , aj tvoja tortička vyzerá veľmi chutne! Určite niekedy vyskúšam, ďakujem za tip.
používateľ nemá avatar
hag
hag
Uložené v KK, vyzerá to úžasne, suroviny tiež mňamkové, musí chutiť dokonale! Mimochodom, v Tescu mávajú 20% kyslú smotanu a v Lidli 18%-nú. Skúsim to s niektorou z nich. :)
aandulka
koláčik vyzerá úžasne a určite tak aj chutí, určite v blízkej dobe vyskúšam. Ukladám KK a dávam 5*(aj 6*by som dala keby to šlo)
ilusa
krasa,ked som ho videla,bala som sa,ze to bude veeelmi zlozite,ale tento je tak akurat
dogagador
Tento recept poslem aj sestre, ma taketo rada. Tiez ho vyskusam. Proste sa mi paci!
martab
Hned zajtra dokupim chybajuce suroviny a peciem. Davam 5*.
kukulienka71
naozaj luxusné prevedenie, dala si si záležať na celej rezentácii, veľká pochvala aj odomňa. Koláčik chuťovo musí byť vynikajúci, džús umocní chuť jabĺk. Rada ho vyskúšam, som hlavne zvedavá na pevnosť plnky, na foto vyzerá, že pekne drží tvar. 5*, KK
luss44
parádne vyzerá, jablkové teraz pečiem dookola, mala by som skúsiť aj tento Tvoj.
izabella929
zákusok vyzerá parádne.-)robila som už podobnú plnku,len som jablčka nekrájala na kocky..takto pôsobí luxusnejšie..
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Vyskúšané, ochutnané. Môžem konštatovať, že výborné. Ale, naša rodina by si želala na spodok piškótu. ( Z toho cesta mi pri pečení vytiekla masť ). Musí sa ten puding piecť? Čo keby som ho urobila trochu hustejší a tak dala na piškótu. Ostatné podľa návodu. Alebo, skúsim upiecť naopak. Najskôr do formy jablkovú zmes a nato piškotu? Možno by to šlo. Ale chutný je, odporúčam.
srnka77
@esi , ďakujem za otestovanie aj za inšpiratívny a podnetný komentár! Zaujímavý nápad s piškótou :)
Ozaj, ako myslíš, že ti z cesta vytiekla masť? Použila si aj papier na pečenie? Lebo áno, cesto je mastnejšie, ako som aj v recepte spomínala, takže odporúčam určite použiť papier.
Pokiaľ ide o tú piškótu: jasné, puding sa nemusí piecť. Pripravený týmto spôsobom v ovocnej (príp. v kompótovej) šťave sa bežne používa navrch koláčov. Pokojne to vyskúšaj tak ako píšeš, teda na hotové piškótové cesto natri hustejší puding (prípadne možno ani netreba hustejší, iba o niečo viac jabĺk... ako uznáš za vhodné) a po dokonalom vychladení natri smotanovú vrstvu. Myslím si, že na tom sa nemá čo pokaziť :)
Upiecť to naopak je takisto veľmi zaujímavý plán, len sa mi to zdá trošku rizikové, lebo si myslím, že vlhkosť z pudingu sa nebude mať kam odpariť a „vlezie“ do piškóty... Ale ktovie, možno sa mýlim. Každopádne pokiaľ nevyskúšame, nebudeme vedieť ;-)
elef
nielen dobre vyzera,ale aj chuti,vcera som piekla a uz pomaly niet,dala som piskotu na spodok,potom som podusila jablka a uvarila ten puding a vyliala na cesto,navrch slahacku,nebicko v papulke,urcite som nerobila posledny krat!!!5*
carmenb
Ja robievam roky podobny kolac, kedze jablka mame vzdy doma.Upeciem piskotu, dam varit s cukrom, VC, na kocky nakrajane jablcka, asi v 8dcl vody a ked sa trochu obvaria dam do toho 2 vanilkove pudingy rpzmiesane v 2 dcl vody a uvarim puding.Potom ho len vylejem na piskotu a necham vychladnut.Hore sa moze dat slahacka a ani nemusi, je vynikajuci.
mimi4
Tak vcera som ho piekla,vyzeral krasne a chutil este lepsie ,najviac chutilo to cesto je velmi chutne.dakujem za vyborny recept
ria52
no cesto sa prave chladi ale kedze som nemala jablkovy dzus robim to s pomarancovo-mandarinkovym uvidíme ako bude chutit
srnka77
Mám takú radosť, že vám chutííííí :) ďakujem aj za vaše ďalšie inšpirácie – @ria52 , som zvedavá, ako to dopadlo s pomarančovo-mandarínkovým džúsom, znie to zaujímavo!
dana53
Vcera som piekla dnes sa konzumoval. Drzala som sa receptu, nic som
Nemenila. Chcem sa pripojit k tym, ktori ho skusali a dodat, ze mucnik
Je skutocne dobry. Dakujem za novy recept a prajem autorke vsetko
Dobre.
srnka77
Ešte raz veľká vďaka všetkým, výhra naozaj potešila a veru sa mi aj zíde! :)
dobi3
Ja som ho robila dnes ale použila som špaldovu muku a nakoľko som nemala jablkový džús použila som z čerstvých pomarančov šťavu. Je famózny . Ďakujem za recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia