Lúsková polievka na kyslo

Lúsková polievka na kyslo
Foto: bakoska
bakoskaBakoska, recept pridal: 28. februára 2011 11:21Ďalšie jeho recepty

Včera bola u nás na večeru :)

Suroviny


Postup prípravy receptu

1

Do osolenej vody dáme uvariť na kocky nakrájané zemiaky.

2

V druhom väčšom hrnci na masle podusíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme struky a cesnak, chvíľočku popražíme a zalejeme 1,5 l bujónu (ak máte nejaký domáci vývar, kľudne použite ten). Pridáme bobkové listy, celé korenie a varíme, kým struky nie sú mäkké (pred koncom pridáme zemiaky).

3

Na záver pridáme kôpor a zahustíme vlažným mliekom, v ktorom sme dobre rozmiešali múku. Necháme prevrieť. Odstavíme, ochutíme muškátovým orieškom, medom (alebo cukrom) a octom - ja som dala asi 3 PL octu a 3-4 ČL medu, ale záleží ako má kto rád. Polievočku necháme chvíľku odstáť a môžeme podávať. Dobrú chuť.

4

Pozn.: 1. Zemiaky som dala variť zvlášť, keďže som použila mrazené struky a nevedela som odhadnúť, či sa zemiaky uvaria za rovnaký čas. 2. Kto chce, môže použiť čisto zeleninový vývar, ja som dala pre plnšiu chuť aj kocku slepačieho bujónu.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 3 ľudia (4,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • julica, 28. februára 2011 o 13:01
    Perfektná polievka, robím tak isto, s kôprom, tiež nedávam smotanu. Veľmi pekná fotka


  • elenitsazante, 28. februára 2011 o 14:07
    ja robim tak isto, ale davam miesto mlieka a muky, husty 10% biely jogurt.. rovnako polievku zahusti a aj okysli


  • dorisa, 28. februára 2011 o 14:21
    Užasná polievočka, takú mam rada.


  • tatty, 28. februára 2011 o 17:08
    Dievčatá, potrebujem poradiť..často sa mi stane, že sa mi polievka po pridaní octu zrazí. Keď robím prívarok, nestáva sa mi to. Poradíte, kde robím chybu? Ešte dodám, že ocot dávam nakoniec a už polievku nevarím.


  • bakoska, 28. februára 2011 o 17:48
    Ďakujem za príspevky, my túto polievočku tiež veľmi ľúbime...nápad z jogurtom je zaujímavý, niekedy vyskúšam :), ja sa snažím takisto jedlá zahusťovať múkou čo najmenej a keď už musím, používam celozrnnú... čo sa týka toho zrazenia, netuším :(, mne sa to ešte nestalo..napadá ma jedine, že by si mala ocot odložený v chladničke a bol by veľmi studený...


  • laurisia, 28. februára 2011 o 18:46
    Tatty, tiež mi to robilo problémy a tak som to konzultovala s mojím milým svokrom - kuchárom a jeho rada bola pridať ocot až chvíľku po odstavení polievky, keď už nie je vriaca. Ja dávam najskôr po 10-tich minútach. Odvtedy sa mi polievka nezrazila. Tak vyskúšaj.


  • tatty, 28. februára 2011 o 19:57
    laurisia, vidíš, tam môže byť chyba a asi aj je. Že pozdravujem milého svokra :-)..


  • elenitsazante, 1. marca 2011 o 09:31
    Ano Tatty, presne, musis dat polievku dole z platne a az potom pridat ocot, alebo odober si trochu polievky do poharika a tam pomaly pridaj ocot, aby sa vyrovanli teploty a potom to vlej naspat do hrnca.


  • elenitsazante, 1. marca 2011 o 09:32
    bakoska, mozes skusit aj kyslu smotanu alebo jogurt, co mas doma :) ale treba tiez odstavit z tepla, inak sa sekne :)


  • elekra, 1. marca 2011 o 13:16
    Milujem luskovú polievku, varila som ju minulý týždeň a tiež z mrazených luskov. A dala som zemiaky pokrájané na maličké kocočky, tak sa neprevarili ani zemiaky ani lusky. A ocot dávam do vriacej polievky tesne pred vypnutím a zatiaľ sa mi nezrazila. Asi naozaj tým, že ho mávam v kuchynskej skrini a nie je tam moc chladno.


  • evanaaa, 2. marca 2011 o 00:12
    Tiež dávam ocot do vriacej - teplej polievky, ale najprv dám len pár kvapiek, pomiešam pomyly a potom pridám viac. Ale ak dávam zátrepku pred tým na zahustenie polievky, dám do nej aj trocha cukru, teda, myslím si, že ak sa polievka najprv prisladí a potom sa dá ocot, nemala by sa zraziť.


  • lyali, 3. marca 2011 o 02:18
    Mňam, mňam!


  • lucylee, 3. marca 2011 o 09:32
    veľa ľudí lusky neznáša, ja ich milujem!


  • aliia, 4. júna 2011 o 21:47
    Dnes som túto polievočku spravila...bola naozaj vynikajúca :)


  • elusik, 13. júna 2012 o 14:19
    Polievka vynikajúca, nemá chybu. Ocot dávam az pri servírovaní do taniera.Každý si dáva zvlášť :))


  • sisa, 8. júla 2013 o 18:42
    tatty, stačí ked si ocot zohreješ, ja si ho zohrievam v mikrovlnke a taký teplý dávam do polievok a nezrazil sa nikdy



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Cuvée ringloty 2014
Ringlota určite nie je kráľovnou našich sadov, je to však šťavnaté a chutné ovocie.

Omáčky zo severu aj juhu Európy
Omáčkový seriál pokračuje: Nechajte sa inšpirovať omáčkami, ktoré sú typické pre rôzne národné kuchyne Európy.

Varecha 36/2014: Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 36/2014: Mäsový trojboj Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


TOPlist