Lúsková polievka na kyslo

Lúsková polievka na kyslo
Foto: bakoska
bakoskaBakoska, recept pridal: 28. februára 2011 11:21Ďalšie jeho recepty

Včera bola u nás na večeru :)

Suroviny


Postup prípravy receptu

Do osolenej vody dáme uvariť na kocky nakrájané zemiaky.

V druhom väčšom hrnci na masle podusíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme struky a cesnak, chvíľočku popražíme a zalejeme 1,5 l bujónu (ak máte nejaký domáci vývar, kľudne použite ten). Pridáme bobkové listy, celé korenie a varíme, kým struky nie sú mäkké (pred koncom pridáme zemiaky).

Na záver pridáme kôpor a zahustíme vlažným mliekom, v ktorom sme dobre rozmiešali múku. Necháme prevrieť. Odstavíme, ochutíme muškátovým orieškom, medom (alebo cukrom) a octom - ja som dala asi 3 PL octu a 3-4 ČL medu, ale záleží ako má kto rád. Polievočku necháme chvíľku odstáť a môžeme podávať. Dobrú chuť.

Pozn.: 1. Zemiaky som dala variť zvlášť, keďže som použila mrazené struky a nevedela som odhadnúť, či sa zemiaky uvaria za rovnaký čas. 2. Kto chce, môže použiť čisto zeleninový vývar, ja som dala pre plnšiu chuť aj kocku slepačieho bujónu.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

16 komentárov k receptu
  • julica, 28. februára 2011 o 13:01
    Perfektná polievka, robím tak isto, s kôprom, tiež nedávam smotanu. Veľmi pekná fotka


  • elenitsazante, 28. februára 2011 o 14:07
    ja robim tak isto, ale davam miesto mlieka a muky, husty 10% biely jogurt.. rovnako polievku zahusti a aj okysli


  • dorisa, 28. februára 2011 o 14:21
    Užasná polievočka, takú mam rada.


  • tatty, 28. februára 2011 o 17:08
    Dievčatá, potrebujem poradiť..často sa mi stane, že sa mi polievka po pridaní octu zrazí. Keď robím prívarok, nestáva sa mi to. Poradíte, kde robím chybu? Ešte dodám, že ocot dávam nakoniec a už polievku nevarím.


  • bakoska, 28. februára 2011 o 17:48
    Ďakujem za príspevky, my túto polievočku tiež veľmi ľúbime...nápad z jogurtom je zaujímavý, niekedy vyskúšam :), ja sa snažím takisto jedlá zahusťovať múkou čo najmenej a keď už musím, používam celozrnnú... čo sa týka toho zrazenia, netuším :(, mne sa to ešte nestalo..napadá ma jedine, že by si mala ocot odložený v chladničke a bol by veľmi studený...


  • laurisia, 28. februára 2011 o 18:46
    Tatty, tiež mi to robilo problémy a tak som to konzultovala s mojím milým svokrom - kuchárom a jeho rada bola pridať ocot až chvíľku po odstavení polievky, keď už nie je vriaca. Ja dávam najskôr po 10-tich minútach. Odvtedy sa mi polievka nezrazila. Tak vyskúšaj.


  • tatty, 28. februára 2011 o 19:57
    laurisia, vidíš, tam môže byť chyba a asi aj je. Že pozdravujem milého svokra :-)..


  • elenitsazante, 1. marca 2011 o 09:31
    Ano Tatty, presne, musis dat polievku dole z platne a az potom pridat ocot, alebo odober si trochu polievky do poharika a tam pomaly pridaj ocot, aby sa vyrovanli teploty a potom to vlej naspat do hrnca.


  • elenitsazante, 1. marca 2011 o 09:32
    bakoska, mozes skusit aj kyslu smotanu alebo jogurt, co mas doma :) ale treba tiez odstavit z tepla, inak sa sekne :)


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 7 komentárov)
  • elekra, 1. marca 2011 o 13:16
    Milujem luskovú polievku, varila som ju minulý týždeň a tiež z mrazených luskov. A dala som zemiaky pokrájané na maličké kocočky, tak sa neprevarili ani zemiaky ani lusky. A ocot dávam do vriacej polievky tesne pred vypnutím a zatiaľ sa mi nezrazila. Asi naozaj tým, že ho mávam v kuchynskej skrini a nie je tam moc chladno.


  • evanaaa, 2. marca 2011 o 00:12
    Tiež dávam ocot do vriacej - teplej polievky, ale najprv dám len pár kvapiek, pomiešam pomyly a potom pridám viac. Ale ak dávam zátrepku pred tým na zahustenie polievky, dám do nej aj trocha cukru, teda, myslím si, že ak sa polievka najprv prisladí a potom sa dá ocot, nemala by sa zraziť.


  • lyali, 3. marca 2011 o 02:18
    Mňam, mňam!


  • lucylee, 3. marca 2011 o 09:32
    veľa ľudí lusky neznáša, ja ich milujem!


  • aliia, 4. júna 2011 o 21:47
    Dnes som túto polievočku spravila...bola naozaj vynikajúca :)


  • elusik, 13. júna 2012 o 14:19
    Polievka vynikajúca, nemá chybu. Ocot dávam az pri servírovaní do taniera.Každý si dáva zvlášť :))


  • sisa, 8. júla 2013 o 18:42
    tatty, stačí ked si ocot zohreješ, ja si ho zohrievam v mikrovlnke a taký teplý dávam do polievok a nezrazil sa nikdy



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist