Lúsková polievka na kyslo

bakoska - fotkabakoska, 28. februára 2011
Lúsková polievka na kyslo
Foto: bakoska

Včera bola u nás na večeru :)

Suroviny

300 g, mrazené alebo čerstvé
cca 300 g
1 ks, menšia
2 strúčiky
1 PL
1 l
0,5 l
250 ml
3 PL, celozrnná alebo hladká
 podľa chuti
2 ks
 štipka, strúhaný
1 ČL, čerstvý alebo mrazený
 podľa potreby (alebo cukor)
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Do osolenej vody dáme uvariť na kocky nakrájané zemiaky.

  2. 2

    V druhom väčšom hrnci na masle podusíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme struky a cesnak, chvíľočku popražíme a zalejeme 1,5 l bujónu (ak máte nejaký domáci vývar, kľudne použite ten). Pridáme bobkové listy, celé korenie a varíme, kým struky nie sú mäkké (pred koncom pridáme zemiaky).

  3. 3

    Na záver pridáme kôpor a zahustíme vlažným mliekom, v ktorom sme dobre rozmiešali múku. Necháme prevrieť. Odstavíme, ochutíme muškátovým orieškom, medom (alebo cukrom) a octom - ja som dala asi 3 PL octu a 3-4 ČL medu, ale záleží ako má kto rád. Polievočku necháme chvíľku odstáť a môžeme podávať. Dobrú chuť.

  4. 4

    Pozn.: 1. Zemiaky som dala variť zvlášť, keďže som použila mrazené struky a nevedela som odhadnúť, či sa zemiaky uvaria za rovnaký čas. 2. Kto chce, môže použiť čisto zeleninový vývar, ja som dala pre plnšiu chuť aj kocku slepačieho bujónu.

Diskusia k receptu

julica
Perfektná polievka, robím tak isto, s kôprom, tiež nedávam smotanu. Veľmi pekná fotka
tatty
Dievčatá, potrebujem poradiť..často sa mi stane, že sa mi polievka po pridaní octu zrazí. Keď robím prívarok, nestáva sa mi to. Poradíte, kde robím chybu? Ešte dodám, že ocot dávam nakoniec a už polievku nevarím.
bakoska
Ďakujem za príspevky, my túto polievočku tiež veľmi ľúbime...nápad z jogurtom je zaujímavý, niekedy vyskúšam :), ja sa snažím takisto jedlá zahusťovať múkou čo najmenej a keď už musím, používam celozrnnú... čo sa týka toho zrazenia, netuším :(, mne sa to ešte nestalo..napadá ma jedine, že by si mala ocot odložený v chladničke a bol by veľmi studený...
laurisia
Tatty, tiež mi to robilo problémy a tak som to konzultovala s mojím milým svokrom - kuchárom a jeho rada bola pridať ocot až chvíľku po odstavení polievky, keď už nie je vriaca. Ja dávam najskôr po 10-tich minútach. Odvtedy sa mi polievka nezrazila. Tak vyskúšaj.
tatty
laurisia, vidíš, tam môže byť chyba a asi aj je. Že pozdravujem milého svokra :-)..
elenitsazante
Ano Tatty, presne, musis dat polievku dole z platne a az potom pridat ocot, alebo odober si trochu polievky do poharika a tam pomaly pridaj ocot, aby sa vyrovanli teploty a potom to vlej naspat do hrnca.
elenitsazante
bakoska, mozes skusit aj kyslu smotanu alebo jogurt, co mas doma :) ale treba tiez odstavit z tepla, inak sa sekne :)
elekra
Milujem luskovú polievku, varila som ju minulý týždeň a tiež z mrazených luskov. A dala som zemiaky pokrájané na maličké kocočky, tak sa neprevarili ani zemiaky ani lusky. A ocot dávam do vriacej polievky tesne pred vypnutím a zatiaľ sa mi nezrazila. Asi naozaj tým, že ho mávam v kuchynskej skrini a nie je tam moc chladno.
evanaaa
Tiež dávam ocot do vriacej - teplej polievky, ale najprv dám len pár kvapiek, pomiešam pomyly a potom pridám viac. Ale ak dávam zátrepku pred tým na zahustenie polievky, dám do nej aj trocha cukru, teda, myslím si, že ak sa polievka najprv prisladí a potom sa dá ocot, nemala by sa zraziť.
aliia
Dnes som túto polievočku spravila...bola naozaj vynikajúca :)
elusik
Polievka vynikajúca, nemá chybu. Ocot dávam az pri servírovaní do taniera.Každý si dáva zvlášť :))
sisa
tatty, stačí ked si ocot zohreješ, ja si ho zohrievam v mikrovlnke a taký teplý dávam do polievok a nezrazil sa nikdy
zuzanka28m
Dobry den chystam sa varit tento tyzden, chcem sa opytat aka je polievocka chutovo ked su tam bujony? vdaka
amelie
@zuzanka , občas sa dá použiť aj bujónová kocka, ja si zvyknem robiť silný vývar z kostí (hovädzích, kuracích, bravčových...), zmrazím ho a v prípade potreby použijem.
jaynee
Ja som dnes robila túto polievku, manžel teda takéto "grcky na pohľad " nemusí a radí sa tam aj šalátová na kyslo, ale za túto ma vychválil do neba a dôvod? Robila som podľa tvojho receptu @Bakoska ale nedávala som bujón ale mala som z nedeľe kuraciu polievku scedila som ju a struky som zaliala ňou. No a miesto octu som mala kelímok kyslej smotany...Lusková polievka ako lusk :D
mariamka
dnes sme mali /na objednavku/, akurat som najprv urobila zasmazku na masle a do toho predvarene zemiaky, smotana, struky na zaver /boli zial sterilizovane, cesnak na ochutenie, kopor v octe ceresnicka na torte,, mozme take jest kazdy den


kristiluis
Dobrý večer. Ďakujem za vynikajúci recept! Polievočka sa podarila fantasticky,najlepšia akú som kedy robila. Manžel si naložil 4x po sebe :D :))
veronikazc
Polievka luskova je vyborna,,ja ocot prevarim a az potom dam do uz uvarenej polievky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia