Lúsková omáčka s perkeltom fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 8. júla 2015
Lúsková omáčka s perkeltom (fotorecept)
Foto: babkamt

Tak som sa dočkala prých tohoročných lúskov. Hneď som z nich spravila polievku a aj túto omáčku.

Suroviny

600 g
1 ks menšia
1 čl
2 ks
200 ml
250 ml
1 - 2 ks
 mleté
2 PL na zátrepku
500 g
1 ks väčšia
2 čl mletá
 mleté




Postup

  1. 1

    Obrala som lúsky, odrezala som špice, umyla som ich, nakrájala. Očistila som si 2 stredné zemiaky, nakrájala som ich na menšie kocky.Taktiež som nakrájala jednu strednú cibuľu, ktorú som orestovala na oleji.

    Lúsková omáčka s perkeltom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom som do hrnca vložila nakrájané lúsky spolu so zemiakmi, bobkovými listami. Ja som dala 2 menšie kúsky. Podliala som ich horúcim kuracím vývarom, ktorý mi zostal od nedele. Zakryla som hrniec pokrývkou a nechala variť.

    Lúsková omáčka s perkeltom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som si zátrepku. Do misky som dala jednu kyslú smotanu, mlieko, 2 pl hladkej múky.

    Lúsková omáčka s perkeltom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Metličkou som to dobre rozmiešala, aby som nemala hrudky.

    Lúsková omáčka s perkeltom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vliala som to do uvarených lúskov. Nechala som omáčku asi 10 minút prevariť. Pridala som soľ, mleté čierne korenie.

    Lúsková omáčka s perkeltom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Umyla a nasekala som si kôpor.

    Lúsková omáčka s perkeltom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som ho do hotovej omáčky spolu s kúskami masla, ktoré omáčku zjemní.. Omáčku som ochutnala, pridala trošku octu.

    Lúsková omáčka s perkeltom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na perkelt som udusila väčšiu cibuľu na oleji.

    Lúsková omáčka s perkeltom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Opiekla som mäso, aby sa mi zatiahlo. Pridala som nadrobno nakrájanú zelenú papriku.

    Lúsková omáčka s perkeltom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hrniec som stiahla z ohňa, pridala som mletú sladkú červenú papriku, pomiešala, podliala asi 1 dcl horúcej vody. Mäso som osolila, okorenila.

    Lúsková omáčka s perkeltom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dusila som mäso za častého miešania.

    Lúsková omáčka s perkeltom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Omáčku sme jedli s chlebom.

    Lúsková omáčka s perkeltom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

izabella929
@babkamt , tak toto je moje obľúbené jedlo počas leta..zvykla som si sadiť po hrášku aj druhú sériu fazuľky na zeleno..je to celkom iná chuť ako zaváraná..a ten perkelt, nemá chybu.-)
používateľ nemá avatar
mb
mb
tak, toto jedlo mi pripomenulo moju nebohu babku. a nejedol som ho, hadam 30 rokov, dakujem za pripomenutie :)
kecemis
Tiez mam spomienky siahajuce daleko do minulosti. Uz som snad aj zabudol ze takato dobrota existuje. Dakujem.
dandika1
@babkamt chute si narobila a nie hoci ake,ked bude fazulka hned varim s koprom pre seba a pre muzsku cast len s cibulkou za taku dobrotu 5***** . Vdaka:-)))
alena45
dnes som si uvarila polievku z prvých lúskov, v sobotu uvarím mame túto omajdu, bude celá bez seba.
sovka62
Omáčka s fľakom, tak sme toto jedlo volali ako deti. Nemohli sme sa dojesť, občas s chlebom, občas s varenými zemiakmi a najradšej studenú, bez mäsa, bez chleba, len tak na osvieženie.
A aj polievku aj omáčku? Tatka aj z materú, tak sa hovorí v Trnave, keď sa naraz podávajú polievka a hlavné jedlo z rovnakých surovín.
A lusky máš krásne, až cítim na jazyku tú jemnú maslovú chuť, pravdepodobne odroda Maxidor, alebo Unidor.
babkamt
@kukulienka71 mám rada jedlá z prvých čerstvých zelenín. Toto jedlo nie je moc vhodné na pekné servírovanie, ale tá výborná chuť to vynahradí. @horolka66 :-) @izaballa929 naklepšia je z čerstvej fazulky. Už som robila lúskovú polievku, fazulku na opečenej strúhanke. A z fazule neubúda:-) @mb som rada, že som ti pripomenula toto výborné jedlo.@kecemis je to jedlo našej mladosti:-) @dandika1 jéj, to som rada, že som ti narobila chute na toto jedlo.
babkamt
@alena45 tiež som ako prvú z nich uvarila polievku. Tak ako u mňa, ako druhú budeš variť omáčku:-) @mijaita stará dobrá klasika nikdy nesklame:-) @denyany ďakujem za nahliadnutie. @jarunka z mladej sviežej čerstvej zeleniny s kúskom mäsa - je to prosto výborné.
@sovka62 omáčku, ako ty vravíš s fľakom mám najradšej s kúskom chleba. Máš pravdu. V horúčavách ju mám tiež rada aj studenú. Je vidieť, že si odborníčka. Je to odroda Maxidor. Mám ju posadenú vedľa mrkvy a petržlenu. Poctivo som sa o ňu starala. Teraz sa mi bohato odmenila.
1x tricia
jerica
robíš chute :-) to sú naj letné "pochúťky" máme veľmi radi luskové a tekvicové prívarky, aj keby mäsko nebolo, stačilo by aj volské oko .-)
babkamt
@ boruvka odpovedala som ti na TS. @ jerica jasné, že aj volské oko je dobré. No tak, ako si @ šrac dáva na raňajky kopu zeleniny, aj mne sa žiada trochu mäsa. Mali sme v poslednej dobe samé zeleninové jedlá. Na večeru som robila lúsky na opraženej strúhanke. Je to dobré jedlo, len človek po ňom rýchlo vyhladne.Ten perkelt mi k omáčke pasuje:-)
anina6
@babkamt veľmi chutné jedlo si navarila, len moja fazuľa toho roku ešte ani nekvitne, tak si musím počkať na vyskúšanie tvojho receptu. tak si ho aspoň uložím. prajem pekný deň.
pacik
Na lúsky ešte len netrpezlivo čakám. U nás s perkeltom nepoznáme, ale s volským okom a zemiakmi. Omáčka je to 100 hviezdičková :-)
boxik
Omáčka perfektná , fazuľa je v tejto podobe moja najobľúbenejšia zelenina , sadím ju na etapy a žltú aj zelenú aby bola čerstvá čo najdlhšiu časť sezóny.Moja fazuľa ,potvora, má len jednu chybu nerodí lusky ale struky a to nie so žiadny slovenčinár , pochádzam od Nitry a teraz žijem na východe a fazuľa aj tam aj tu ,potvora, má struky.
1x tricia
boxik
@ Babkamt , nebi ma to o tých strukoch či luskoch je len na odľahčenie ,na tanieri je mi to jedno hlavne že nám to chutí a o to ide.
babkamt
@anina6 ďakujem za uloženie a vyskúšanie receptu:-) Nevadí, vyskúšaš neskôr. Pekný deň aj tebe. @pac ík tiež som na ne nedočkavo čakala. Robievam aj s volským okom, no teraz som mala chuť na mäso. Ďakujem za milé hodnotenie. @boxik ja som vždy sadila len žltú. No neviem prečo som tento rok posadila aj zelenú. A k tomu názvu. Prepáč, proste u nás je zaužívaný názov lúsková fazuľka.
Ale hlavne, že si rozumieme. Vieme o čo ide. Vôbec som sa neurazila. Veď tu nie je jazykové okienko:-) Viacej mi vadia v televízii a v rozhlase nespisovné výrazy. Pekný večer ti prajem. Ďakujem za komentár.
marienka44
@Babkamt , ja sa chystam variť tuto omacku zajtra. Doma nám mama dala perkelt len tak do stredu taniera, nie vsetko zamiesat. Stací zatrepka? Netreba aj zápražku?

Vedeli ste, že surová lusková fazuľka je jedovatá? Kdesi som to čítala. :-)
evanaaa
Ako príde leto, tak sa začne s varením "letných" jedál, vystriedajú sa u nás postupne všetky - lúsková ( nie struková), tekvicová omáčka, lečo, ale aj plnená paprika. A do všetkých tých omáčok - prívarkov dávam ako prílohu mäso na šťave, či už bravčové, alebo hovädzie, u nás doma, mám na mysli dobu, keď sme boi deti, to bolo tak zaužívané, aj napriek tej dobe, aspoň trošku mäsa hlavne kvôli tejk šťave. Aj môj muž si na to navykol. Ale to neznamená, že ak nie je mäso, nemôžem dať nejakú údeninu.
sovka62
Lúsková, struková a aby toho nebolo dosť, moja Danka ju kedysi volala strúčiková. Skvelá pod akýmkoľvek menom.
babkamt
@marienka44 aj u nás sa dával perkelt do stredu. Taniera. Ja som si svoju porciu pomiešala. Ja robím len zátrepku a stačí. @evanaaa tiež som prešla na letné jedlá. Je to presne ako píšeš. Mäso na šťave sa hodí k tebou vymenovaným omáčkam. Tá šťava z mäsa dám omáčke lepšiu chuť. Samozrejme, dobrá je aj s volským okom, vareným vajíčkom, párkom, opečenou klobásou,proste tým, čo je doma@sovka62 súhlasím, že je skvelá pod akýmkoľvek názvom. Názov jej chuť nezmení:-) Ďakujem za nahliadnutie. Máš peknú novú profilovú fotku.
tricia
Takze : Omacka = privarok .... a lusky = zelena fazulka. Tak ?
tricia
@frezia68 -myslela som to len v ramci tohto receptu... ze pouzila slovo "lusky" na zelenu (zltu :) ) fazulku. Inac - moje oblubene jedlo - aj celej mojej rodiny . 5*
tricia
A ked sme uz pri "fazuliach" ...vedeli by ste mi poradit nejaku dobru odrodu fazule na sucho ? Proste taku strakatu, co sa vari na kyslo ? Ja pestujem Borlotti - ale skusila by som nejaku aj inu... Neterka by mi ju kupila na Sl. a poslala .Dakujem za pripadne rady. <3
babkamt
@tricia napísala si to presne . Prívarok je omáčka, lúskoová omáčka je omáčka z mladých lúskov /strukov/ fazule. Je to aj naše obľúbené jedlo. @frezia68 :-)
1x tricia




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia