Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept)

Autor receptu: pusta

"Ludaskása" je starodávny recept od mojej babičky, pripravuje sa z ryže, koreňovej zeleniny a husacích drobov uvarených v polievke, pridáva sa zelený hrášok, huby alebo aj iné suroviny, kde ako sú doma zvyknutí, niekde má názov "Rucakása", čo znamená hydinovú kašu, kaša preto, lebo na zaliatie ryže sa používa až trojnásobok vývaru, ide o veľmi chutný druhý chod, ev. teplý medzichod pred hlavným jedlom, variant má naozaj veľa, môže sa líšiť dom od domu.

4 - 6
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 70 - 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som uvarené husacie droby, uvarenú koreňovú zeleninu kuraciu pečeň, zriedka sa pridáva uvarená vykŕmená husacia pečeň, hoci boli aj také časy:-))), tá sa používa ako samostatná delikatessa v rôznych úpravách, toto je celkom obyčajné jedlo, avšak úžasnej chuti.
  2. Pripravila som horúci scedený vývar z husacích drobov,....
  3. ...a zelený hrášok.
  4. Husacie droby - žalúdok, srdce, som pokrájala na plátky aj s kuracou pečeňou, mäso z krídel a krku som obrala a natrhala na menšie kúsky.
  5. Pridala som pokrájanú uvarenú koreňovú zeleninu.
  6. V hrnci som nechala rozpustiť husaciu masť.
  7. Na rozohriatej masti som opražila ryžu do sklovita,...
  8. ...zaliala som ju až trojnásobným množstvom horúceho vývaru z drobov, priviedla do varu, a na najnižšom plameni som ryžu dusila prikrytú pokrievkou - asi 10 minút.
  9. Až teraz som pridala umytý a scedený zelený hrášok, šampiňóny, mala som sušené, pridala som posekanú čerstvú petržlenovú vňať,...
  10. ...pokrájané husacie droby s uvarenou koreňovou zeleninou, nesolila som a ani nekorenila, chuť soli a korenín je výrazná už vo vývare, v droboch a zelenine, premiešala, prikryla som znovu pokrievkou a dusila znovu na najnižšom plameni a znovu 10 minút, až sa vstrebala takmer všetka tekutina do ryže.
  11. Všetko som nechala dôjsť ešte v pare pod pokrievkou pri vypnutom plameni asi 20 minút a "Ludaskása" - kaša z husacích drobov bola hotová.
  12. Potom už nezostalo nič iné, len horúce nabrať do tanierov a pochutnať si na tejto úžasnej dobrote :-)
  13. Ide o staré známe obľúbené jedlo úžasnej chuti od našich babičiek, ktoré sa pripravuje s malými obmenami asi v každom dome ináč, známe aj na celom Slovensku. Môže sa podávať ako hlavné jedlo - II. chod, ako teplý medzichod pred hlavným jedlom a tiež ako chutné teplé predjedlo v menšom množstve. Nie je to miešaná ryža s mäsom a zeleninou, ani o žiadne rizoto, je to slaná ryžová kaša, ktorá vznikne zaliatím ryže až trojnásobným množstvom vývaru a nebude snehobiela, bude sfarbená od vývaru ako aj ochutená vývarom, zároveň ide o veľmi dobré využitie drobov a zeleniny z polievky, recept je veľmi variabilný. Prajem Dobrú chuť.:-)))