Cheesecake
Cheesecake

Low-carb cheesecake

surana - bez fotkysurana, 14. apríla 2017

Nízkosacharidový a bezlepkový, samozrejme. A jednoduchý. :) V recepte ako plnku uvádzam krémový syr (napr. Philadelphia), ale ja vždy pečiem „čo dom dal“. Tento koláč Zobraziť celý popisNízkosacharidový a bezlepkový, samozrejme. A jednoduchý. :) V recepte ako plnku uvádzam krémový syr (napr. Philadelphia), ale ja vždy pečiem „čo dom dal“. Tento koláč som už robila v najrôznejších kombináciách, vrátane 1 téglik Philadelphia light, 1 téglik Lučiny a 200 g nízkotučného krémového jogurtu. Viem, viem - nie je to „pravý“ cheesecake. Ale aj tak je vynikajúci. :) Fotku pridám, keď ho najbližšie budem robiť, teda asi v sobotu. :)

Suroviny

Cesto:
1 1/2 šálka
1/4 šálka
1/4 šálka
štipka
Plnka:
450 šálka
2 balíček
1 šálka
1/4 šálka
1/2 ČL
1/4 kvapky
z 1 ks
20 ml (roztok)
 (na ozdobu)




Postup

  1. 1

    Trúbu predhrejeme na 170 supňov. Zmiešame mandľovú múku s erythritolom a soľou. Pridáme roztopené maslo a miesime, kým to nevyzerá ako mrvenička.

  2. 2

    Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie - netreba, ak máte sklenenú alebo keramickú (ja mám formu so skleneným dnom a silikónovými bokmi, z predajne Orion). Cesto do nej vtllačíme, poriadne pritlačíme na dno (môžeme si pomôcť pohárom s rovným dnom. Popicháme vidličkou. Pečieme 20 minút, do zlatista. Necháme vychladnúť. Syr a tvaroh vvberieme z chladničky - keď začneme pripravovať krém, mali by mať izbovú teplotu.

  3. 3

    V mise trochu trochu prešľaháme syr, aby bol hladký (ak používame zmes syr/tvaroh, šľaháme kým sa všetko pekne spojí). V inej mise vyšľaháme šľahačku.

  4. 4

    Do kastrólika dáme vodu a želatínu, necháme minútku stáť. Pridáme erythritol, limetkovú šťavu, kôru a stéviu a na miernom plameni miešame, kým sa erythritol nerozpustí.

  5. 5

    Želatínovú zmes postupne zašľaháme do syra (mixér dajte na stredný stupeň, nie na najvyšší), kým zmes nie je hladká. Potom vmiešame (už nešľaháme) šľahačku. Zmes rovnomerne natrieme na korpus a na niekoľko hodín vložíme do chladničky. Podľa chuti dáme na vrch napr. jahody, čučoriedky, ríbezle...

Diskusia k receptu

surana
@Kristina47 (14.4.2017 10:54)

Erythritol je prirodne dia sladidlo, ktore sa ziskava z kukuricneho skrobu. Pre diabetikov su sladidla rovnako bezne ako pre teba sacharoza - a to je, preboha, bezny krystalovy cukor.
evanaaa
@Surana , aj ja používam sladidlá ako diabetička, ale aj ten erythtritol má nejaký názov, zdá sa, alebo treba uviesť možnú náhradu, aby aj iní vedeli, o čo ide. Napríklad - Xylitol, Sukrin al. aj stévia sa dajú použiť. Inak, recept ako taký sa mi páči, lebo pre nás - dia - je ich tu málo.
evanaaa
Inak, je to cukrový alkohol, ktorý sa prirodzene vyskytuje v ovocí, je pod značkou E968, nezvyšuje cukor, nemá vplyv na hladinu inzulínu, je to zdravá potravina podobná cukru.
surana
@Evanaaa (14.4.2017 18:55)
Erythritol zatial nema nejaky "ludovy" nazov, ako je napr. cukor pre sacharozu. Vo vacsine biopredajni sa erythritol da kupit v 1 kg sackoch, bez predajneho nazvu. Existuje ale aj viacero znaciek a jedna z nich je Sukrin - je vsak najdrahsia a tazko dostupna.
Pre porovnanie: vcera som kupila 1 kg "no name" krystaloveho erythritolu v predajni Dobre syry vo farmarskej trznici v BA za 9,90 - Sukrin je za tu cenu iba 0,5 kg a este plus postovne. Preto radsej ziadne znacky neuvadzam.
A nechcem uvadzat iba "sladidlo", pretoze rozne sladidla maju roznu sladivost, GI, mnozstvo kalorii, aj konzistenciu a objem. Uvadzam to, co mam odskusane a overene. Ak niekto vyskusa moje recepty s inym sladidlom a da vediet, ako to dopadlo, mozem to uviest ako alternativu, preco nie. :)
evanaaa
@Surana , pravdu máš, práve také niečo som si myslela pri uvádzaní receptov, že napíšu 100g sladidla, ale akého, už nie, tak ako si napísala, je správnejšie uviesť aké si v danom recepte použila. Pri nás je predajnička NanaCelia, ale sú tam aj iné výrobky zdravej výživy a tam kupujem Sukrin, ale dám si povedať a skúsim zohnať erythritol, keď je za tú cenu, ako si napísala. A ďakujem za poradenie......




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia