Losos v lístkovom ceste

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Mrkvu a pór nakrájame na veľmi tenké a dlhé rezance, krátko povaríme v osolenej vode a scedíme.
  2. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme mrkvu a pór, štipku šafranu a opečieme do zlatista.
  3. Vyvaľkáme cesto, poukladáme naň vychladnutú zeleninu, na ňu položíme umytú, vykostenú a z kože stiahnutú rybu vcelku, posolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónom po celej dĺžke a preložíme pásikom z topeného syra. Celú rybu zakryjeme osušeným špenátom.
  4. Prehneme druhú polovicu cesta, odkrojíme zbytočné okraje, dobre pritlačíme spoje a dáme na vymastený plech. Z ostatného cesta narobíme mriežky, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme bielym sezamom.
  5. Pečieme do zlatista pri teplote 220 °C.
  6. Omáčka: dáme variť vývar s vínom, varom ho zredukujeme na 2/3 a pomaly pridávame smotanu. Necháme povariť. Dochutíme soľou a posekaným kôprom. Kôpor sa už nesmie variť, aby nezosivel.