Losos s cviklovým šalátom a baby špenátom

Autor receptu: mandarin999

Losos patrí už nejakú tú dobu medzi populárne jedlá a aj na Slovensku sa pripravuje čoraz častejšie. Je to veľmi chutná ryba a rada ju pripravujem. Losos nepotrebuje veľa surovín ani času a jeho chuť je dokonalá. Tentokrát som si ako prílohu vybrala cviklový šalát, ktorý dokáže nahradiť tradičné majonézové šaláty, je ľahší, zdravší a veľmi chutný. Na prepojenie chutí som k tomu dodala baby špenát, ktorý som jemne tepelne upravila.

Postup

  1. Cviklu si uvaríme v osolenej vode do mäkka. V malom hrnci uvaríme v osolenej vode zemiaky v šupke. Uvarenú cviklu ošúpeme a nakrájame na malé štvorčeky alebo pretlačíme cez pretláčadlo. To isté spravíme zo zemiakmi. Nastrúhame si chren a pridáme ho do zmesi podľa chuti. Osolíme, okoreníme, pridáme rascu, biely jogurt, majonézu a horčicu. Podľa chuti môžeme pridať aj trocha vínneho octu. Nakoniec do šalátu vmiešame pretlačené vajíčko. Odložíme do chladu.
  2. Lososa narežeme zo spodu (tam, kde je koža) - spravíme cca 2, 3 rezy do stredu. Je to dôležité z hľadiska toho, aby sa nám vypiekol tuk nachádzajúci sa pod kožou. Filety uložíme na plech a pokvapkáme citrónovou šťavou. Jemne osolíme, okoreníme a posypeme rozmarínom. Na každý filet uložíme plátok masla a pečieme vo vyhriatej rúre cca 8 minút pri 180 stupňoch. Upečený losos ešte pokvapkáme citrónovou šťavou.
  3. Na panvici si rozhorúčime trocha oleja, pridáme baby špenát, ktorý jemne posolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a pridáme k nemu pretlačený cesnak. Krátko ho tepelne upravujeme, cca 2 minútky.