Bezlepkové lokše
Bezlepkové lokše

Lokše s makom bezlepkové fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 28. júna 2019
Lokše s makom bezlepkové (fotorecept)
Foto: frezia68

Na FB ma zaujal recept Hanácke hertepláky. Na 1 kg zemiakov dávali 1/2 kg múky polohrubej a myslím, že tým sa líšia od Zobraziť celý popisNa FB ma zaujal recept Hanácke hertepláky. Na 1 kg zemiakov dávali 1/2 kg múky polohrubej a myslím, že tým sa líšia od našich lokší. U nás sa robili s hladkou múkou a vždy múky čo najmenej, len toľko, aby sa spravilo nelepivé, ale mäkké cesto a to vtedy bola pochúťka. Vyskúšala som s pohánkovou múkou, ale neboli také dobré, ako pamätám z detstva.

2
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g varené
130 g
štipka
Náplň:
podľa potreby (mletý)
podľa potreby
podľa potreby roztopené




Postup

  1. 1

    Mala som pár starých zemiakov, tak som ich deň pred pečením lokší uvarila.

    Lokše s makom bezlepkové (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vybrala som 400 g, odvážila 130 g pohánkovej múky, lebo som chcela mať mäkké cesto a aby som nepridávala múky viac. Vypracovala som cesto, urobila šúľok...

    Lokše s makom bezlepkové (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyšli mi 4 ks. Lenže pri vaľkaní som musela podsýpať múkou, lebo cesto malo tendenciu sa trhať a odmietalo sa nechať vyvaľkať pekne do kruhu, ako sme staré kuchárky zvyknuté... Tak som ho veľmi netvarovala, len nech použijem čím menej múky. Piekla som na teflonovej panvici na sucho.

    Lokše s makom bezlepkové (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po upečení som natrela maslom, posypala s makom, ktorý bol pomiešaný s cukrom a pokvapkala maslom, ale môže sa aj štedrejšie.

    Lokše s makom bezlepkové (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nás bolo doma dosť detvákov, tak po stočení sa dávali na pekáč na seba, ktorý bol na pokraji starého sporáka, aby ostali teplé a ešte sa každá lokša natrela maslom, nech sa nelepia... A keď sme prišli hladné zo školy, to bola dobrôtka. Hanácke hertepláky som nejedla, hoci ich tam veľmi chválili. Ale aj tak myslím, že niet nad naše staré dobré lokše. O bezlepkových to netvrdím, aj tak som urobila len 2 ks a 2 budú ku kapuste s mäsom, lebo kačicu a ani húsku nemám. Tak kto vyskúša, prajem dobrú chuť!

    Lokše s makom bezlepkové (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Bezlepkoví dietáři se zaradují, další pěkný receptík. S chutí bych si dala i já takovú lokšu.
kvakac
Jeminenko sladký, tak toto by som si dal aj viac nie len tie dva na foto. Takéto mám rad. Dobrý nápad.
sracz
... "teraz ši, @Frezia68 ľubena moja, zakivala rozumom, jak ..."! Krásny Tvoj, spomienkovo nostalgický, recept, ktorý priam vyzýva na napečenie a zjedenie. Páči sa mi aj vstup, lebo i mňa, jedna z mojich dobrých víl, vynikajúca Pani Učiteľka, úžasná babička lady Ann, naučila, že múky menej ako 1/3 zvyšných zemiakov z predošlého dňa. Ja asi ozaj začnem so zverejňovaním mojich zážitkov z kuchýň a potuliek!
frezia68
Ďakujem za milé komentáre,hoci bezlepkové veľmi nezaujmú. A pre @Sracz : Na čase,aby si začal zverejňovať.Veď Ty s každým receptom más krásne spomienky :-).
izabella929
@frezia68 ,toto jedlo patrí medzi moje obľúbené...lokše si ale musím urobiť z ošúpaných zemiakov, nie varených v šupke, neviem prečo, nezistila som páli ma záha..ak urobím z nevarených v šupke tak v pohode...tiež ich milujem s makom a lekvárom..alebo potom radšej nasucho, len omastené domácou masťou s zapíjam zakysankou..
frezia68
@Izka , mne najviac lokše pasujú k fazuľovici ( okrem husaciny ),ale dala si mi dobrú radu.Vyskúšam z ošúpaných zemiakov,lebo záhe občas nepomáha ani špeciálna Fatra.No lekárov zatiaľ obchádzam,tak táto rada príde vhod a ďakujem :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia