Lokše s makom a čerešňami

izabella929 - fotkaizabella929, 13. októbra 2015

Veľmi jednoduché a chutné jedlo..plnila som ich s mletým makom a čerešňami..

10
porcií
50 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
1 kg varené v šupke
Na potieranie:
 domáca
Plnka:
 mletý




Postup

  1. 1

    Najprv som si dala uvariť zemiaky v šupke..uvarené som ošúpala..na pracovnú doku som si preosiala múku, urobila som si v strede jamku a do nej som nastrúhala zemiaky a osolila..spracovala som cesto, ale už som viac nepridala múku..z vypracovaného cesta som urobila valec, ktorý som pokrájala na rovnaké časti..z valčekov som vyvaľkala kruhy a ukladala som ich trošku posypané múkou cez seba tak, aby sa prekrývali..všetky valčeky som vyvaľkala až potom som si pripravila panvicu a pečenie..na suchej panvici som piekla lokše z oboch strán..ukladala som ich na seba na tanieri a takým istým tanierom po každom priložení ďalšej lokše zakryla..lokše zostali úplne horúce..a teraz som si nechala roztopiť bravčovú masť a pierkom z husí som ich natrela..opäť som zakryla tanierom..mak som pomlela a zmiešala som ho z čerešňovým džemom v ktorom som si schválne nechala celé čerešne bez kôstky..

    Lokše s makom a čerešňami - obrázok 1
  2. 2

    lokše som naplnila a uložila na misu..

    Lokše s makom a čerešňami - obrázok 2
  3. 3

    som si vedomá, že podobný recept tu už mám..prajem vám dobrú chuť..

    Lokše s makom a čerešňami - obrázok 3

Diskusia k receptu

rybka59
Izabella929 ,čo povedať ´každy recept ktory sem date je užasní mam uvarene zemiaky a hladala som recept čo snima anašla som idem nato,pekny a chutní nec sa darí.
afataga
tak toto je zakusok pre mna :-), nemusela by si ma dva krat nukat
luss44
lokše patria medzi moje naj...jedlá, omastené masťou, jedna báseň
kecemis
Dobrota. Aj by som si jednu dve ukradol z taniera, ale strzny pes, obrazovka, nedovoli.
pivonka
Lokše - milované celou rodinou, aj ja ich mám najradšej s makom a čerešňový džem k tomu - ideálna kombinácia.
Kedysi dávno prišla dcéra (vysokoškoláčka) domov aj s frajerom (a teraz manželom) domov. Ani do bytu nevkročila len vhodila tašku do predsienky a zahlásila:
- My si ideme ešte niečo vybaviť. Potom prídeme.
- Aspoň najesť sa poďte! Od rána nie si doma.
- Nie, nie, my si potrebujeme niečo...
Skočila som jej do reči:
- Máme fazuľovú polievku a a lokše!
Pozreli jeden na druhého:
- Tak dobre, ale len najesť...
Lokše sú magnet.
gabriele
to musi byt vyyborne...taketo som este nejedla...u nas su vacsinou na slano...toto bude dobry tip pre dceru :)... @pivonka aj u nas sa jedavali k fazulovej polievke lokse :)
sracz
Pri pohľade na komenty pod týmto Tvojim rcp, milá @izabella929 z expressného rýchlika, je mi jasné, že nie som sám. Sám citovo, chuťovo a tým pádom aj existenčne závislý na kombinácii jednoduchá fazuľová polievka s lečkami a dva tucty lokší. Vysoko kladne hodnotím Izka aj Tvoje gramotné rozhodnutie, provokatívne ich nadstaviť makom a čerešňodžemom! Nech hviezdnaté nočné nebo nad Tvojou hlávkou (v Lučenci, či vo Fiľakove) nikdy nezatienia mračná hnevu, zloby a závisti neprajníkov. Ja, keby som nemal uši, tak sa na Teba, za takú "fajnú papu", usmievam okolo celej hlavy!
izabella929
Všetkým vám z úprimného srdiečka ďakujem za krásne, hodnotné a predovšetkým milé komentáre..)@szacz , už som ďaleko od Lučenca aj Fiľakova,,,snáď mi pán Boh pomôže, aby som sa tam do rodného kraja ešte raz mohla vrátiť..)
kalera
lokše sa robia odakjživa z múky T1150 a nie z 00 špeciál.
hahaias
@kalera múku T1150 nepoznám iba T650 - a naši predkovia poznali iba chlebovú a koláčovú parádnu múku. To iba dnes delíme hladkú múku na špeciálku a chlebovú T650. To z akej sú múky neovplyvní chuť lokší pripravených z láskou ....
1x sracz
anina6
ja som robila takéto lokše v nedeľu ku kačke, musím už vyskúšať aj na sladko podľa teba Izka. Páči sa mi tvoj recept. Prajem pekný deň.
zeleznice
Prajeme Vám milá Izabella929 krásny podvečer. Krásne na pohľad a určite aj na chuť. S týmto receptom by ste mali úspech aj v nejednom nostalgickom mimoriadnom vlaku, pri podávaní jedál v salónnom vozni. Prajeme Vám všetko dobré a nech sa Vám darí.
izabella929
@kalera ,mala som starých rodičov, ktorí vlastnili pôdu a každý rok mali zasiatu pšenicu i raž..čiže sa doma používala iba vlastná múka...ako sa podľa teba táto múka volala?babička z nej piekla v murovanej peci chlebíky na 2 týždne..pravidelne 9 pecňov úplne super domáceho chlebíka..nemám chuť tu nič obhajovať, každý používa svoj druh múky..ja používam túto, tak nech mi je odpustené..
izabella929
@hahaias ,je mi jasné, o čo tu ide, ale neriešim to a ďakujem pekne za tvoje slová.-)@anina6 , tiež ich mám rada ku kačke i husi..)@salinka , potešila si ma.-) ďakujem vám za milé komentáre.-)
izabella929
@zeleznice ,ďakujem za hodnotenie..) nechcela som písať odpoveď medzi ostatné..ste mi ako celok blízke..pracovala som tam aj keď nepriamo na odbore ľudských zdrojov..železnice ma živili, dávali mi prácu..takže iba s nostalgiou spomínam na tie roky..som sa prekvapila, deď som tu odrazu videla ten nick..netuším ani teraz, či je vás viac, alebo je to iba jedna osoba za všetkých...v každom prípade sa mi vaše recepty páčia a prajem vám veľa dobrých nápadov a nech sa vám tu darí..
janara
izabelka, mňam...môžem nasladko ( s makom, orechmi, džemom, ale aj s tvarohom),naslano k obyčajnej zemiakovej polievke, šošovicovej, fazulovej....ale aj ku kačke, husi alebo len tak :)
Sú to nezabudnuteľné recepty našich mám, babičiek, prababičiek
havino
jaj Izka, to je pre mna, tod som piekla lokše k husokačke a mám liatinovú čiernu panvicu, tá chuť, ako z liatinovej platne na sporáku u babky, takéto na sladko som dávno nerobila, roky, ja som mak so slivkovým lekvárom miešala, robíš chute
babkamt
lokše mám rada, zjem ich len omastené, k polievke. Výborné sú aj plnené lekvárom, orechmi. Niekedy si ich posypem Grankom. Z poslednej várky, čo som robila lokše, som si tri schovala do mrazničky. Nastal ich čas, teraz ich vytiahnem, takú chuť si mi narobila:-)
izabella929
@janara ,máš naprosto pravdu, toto úplne jednoduché jedlo má v kuchyni všestranné využitie na rôzne spôsoby či už ako samostatné jedlo, alebo ako príloha k pečeným mäsám..)@havino ,hej, nuž najlepšie mi chutili urobené na mamičkinom sporáku, predbiehali sme sa, kto z nás detí bude šikovnejší a uchmatne si ich z platne najviac..ešte s horúcimi sme pobehovali po dvore, prehadzovali z ruky do ruky, aby sa nám skoro vychladili..natreli sme si husacou masťou a nebolo lepšie jedlo na svete..)@babkamt ,veru, sú fantastické s čímkoľvek a nikdy sa neobjedia..)vždy keď sa mi objaví taký recept všestranne využiteľný, prídu mi na um vždy halušky..ale vidím pred očami 50 litrový kotol na dvore a v ňom hora halušiek..už som to tu hádam písala veľmi dávno..že vedľa nás na dedine bývala mnohopočetná rodina..hlava celej rodiny bola babka Anna..v pondelok ráno vyniesla na dvor kotlinu,vložila kotol,zakúrila a nanosila do kotla vodu, no a keď voda začala vrieť, celé dopoludnie hádzala z lopárika do vriacej vody halušky..a preto, že tých halušiek bolo strašne veľa, ako prvé boli s tvarohom, akurát pravý domáci...no a jedli sa po celý týždeň halušky,s bryndzou, smotanou, kapustou, s vajcom,ešte vraj aj s makom..každý deň boli iné a koľko na tom ušetrila babka Anna..a už iba s úsmevom dodám, že takto v kotli varili aj fazuľovicu na kyslo..Ďakujem vám za milé komentáre.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia