Ljutenica

amandi - bez fotkyamandi, 18. novembra 2012
Ljutenica
Foto: amandi

Tento vynikajúci recept mám od Evičky Ml. a jej manžela MUDr. Denča Ml. Keď som to ochutnala prvý krát, vedela som, že niečo tak Zobraziť celý popisTento vynikajúci recept mám od Evičky Ml. a jej manžela MUDr. Denča Ml. Keď som to ochutnala prvý krát, vedela som, že niečo tak skvelé nemôže v mojej špajzi chýbať. Po prvom pokuse som povedala - nikdy viac, lebo je to ozaj veľmi prácny recept. No keď za pár týždňov zmizlo všetko, čo som porobila, nedalo mi, a pustila som sa do toho znova. Totiž, žiadna, ktorú mi známi donielsli z rôznych kútov Bulharska, nechutí tak skvele, ako táto moja, vlastne Denčova :)

120 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg (čerstvá)
1 kg
1,7 dl
1 dl
1 PL (lisovaný)
250 g
1 viaz.
1 PL - zarovnaná
5 ks
7 - 10 zrniek




Postup

  1. 1

    Kapiu opečieme na grile alebo na šporáku na platni. Dáme do hrnca s vrchnákom, aby sa sparila, potom ošúpeme od kože a vyčistíme od jadier a stopky. Nakrájame ju na dlhé plátky. Paradajky sparíme a nakrájame na drobno bez šupky. Feferónky očistíme od jadier a rozpolíme. Do širokého hrnca si nalejeme olej a ocot, dáme variť na platni, keď to začne bublať pridáme feferónky a pečieme cca 10 min., kým nezbelejú. Potom pridáme paradajky, povaríme asi 20 min., pridáme kapiu a 7 - 10 zrniečok čierneho korenia. Varíme za stáleho miešania asi 2 hodiny, kým sa nevyparí voda. Musí to byť husté. 10 min. pred vypnutím pridáme cukor, cesnak, soľ, petržlenovú vňať a vypneme. Necháme postáť na platni nezakryté. Po vychladnutí dávame do pohárov a sterilizujeme 10 min.

Diskusia k receptu

malusa
Skoda ze recept nebol uverejneny skor,odlozime na buduci rok,paci sa mi.
marianne
aj ja sa jej tesim, som o nej uz pocula,ale nikdy nerobila...vdaka
jozka2
vyzera to skvele sorry ako sa to je ako priloha k masu?Chcem to uobit,prave som objavila pekne masite paradajky v obchode.
amandi
jozka2, ano, ako príloha k mäsu, najlepšia je pri grilovačkách
amandi
mijaita no, tak skoro za stáleho míchaní :) Samozrejme, varí sa to pomaly, ale treba to občas premiešať. Hlavne ku koncu, keď je už "hodne" odparené
nonna
Vynikoš, takéto pasty, "maglajzy" uznávam, sú super. Ale nebudem nič šúpať, ani jedno, ani druhé. Ukladám do KK!
ebaka
aj ja ukladám a budúce leto určite urobím
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Keď som chodila do Bulharska "za socíku" som to tam často jedla u domácich. Určite vyskúšam. Vďaka.
slawi
Tento recept sa mi uz dlhsie paci a ten nazov som si zapamatala. Pecenu papriku v lete robievam pre mna a dcerku. Moja polovicka ju nemusi.
Pri nakupovani v obchode /merkur/ som si vsimla lutenicu v regali.Hned som po nej siahla a myslela som na tu tvoju. Vyskusali sme ju s mamou na chlebe s kacacou mastou a bola fantasticka.
Tvoja domaca ljutenica musi byt este lepsia.
Dakujem za tvoju dobrotku, v lete ju vyskusam spravit :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia