Lístkové guľky plnené marcipánom

babidka - fotkababidka, 22. januára 2012
Lístkové guľky plnené marcipánom
Foto: babidka

Trošku čudný názov...ale čo? Naša milá @janger uverejnila pred Vianocami recept na mandľovú plnku a venček z lístkového cesta plnený touto Zobraziť celý popisTrošku čudný názov...ale čo? Naša milá @janger uverejnila pred Vianocami recept na mandľovú plnku a venček z lístkového cesta plnený touto plnkou . Mňa prepadla taká chuť naňho , že som už neobsedela a ...o hodinu som už jedla "moje" guľky ktoré som vymyslela :-) Sú síce iba z polotovarov a doma robenému marcipánu sa nevyrovnajú - ale napočudovanie sú veľmi chutné, rýchlo urobené a chutné sú aj na tretí deň:-)

10 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
1 ks na potretie cesta
 na obalenie
PLNKA:
1 ks




Postup

  1. 1

    Používam marcipánový kmeň s polevou z horkej čokolády zo supermarketu so žlto-modrým logom:-) Ten rozrežem najprv po dĺžke a potom pokrájam na kúsky veľkosti čerešne.

    Lístkové guľky plnené marcipánom - obrázok 1
  2. 2

    Lístkové cesto pokrájam na štvorce veľkosti asi 6 x6 cm. Marcipán trošku postláčame prstami aby nemal ostré hrany a položíme na štvorčeky z cesta .

    Lístkové guľky plnené marcipánom - obrázok 2
  3. 3

    Rohy cesta spojíme do batôžteka , dobre stlačíme .

    Lístkové guľky plnené marcipánom - obrázok 3
  4. 4

    Batôžtek v ruke "zagúľame" aby vznikla guľka.Potrieme rozšľahaným vajíčkom alebo žĺtkom .

    Lístkové guľky plnené marcipánom - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme asi 25 minút na 180°C - alebo pokiaľ nemajú peknú zlatistú farbu :-)

    Lístkové guľky plnené marcipánom - obrázok 5
  6. 6

    Po upečení poprášime práškovým cukrom - najlepšie , ak ho máme ochutený pravou vanilkou .... Naložíme si na tanierik a ...snažíme sa , aby ostalo aj ostatným členom domácnosti :-) Na moje prekvapenie boli guľky výborné aj na druhý a tretí deň. Možno by boli dobré aj na piaty - ale to sa mi nepodarilo zistiť:-)

    Lístkové guľky plnené marcipánom - obrázok 6

Diskusia k receptu

1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Veľmi zaujímavý receptík.....už je v KK. Nie len to, ale aj vyskúšam a napíšem
julica
@babidka , si ty ale mlsáčka :) Páči sa mi, že keď si zaumieniš - a ide o dobrú vec - nič ťa neodradí :) Ten kmeň je super
marijanka712
nápadité a iste výborné taký rychlo koláč hodí sa ho mať v KK ked sa k vám vybrala návšteva a nič po ruke nemáte , lístkové cesto mám stále v zásobe a marcipán si kúpim a takto som pripravená aj na prepadovku....
babidka
presne tak som to urobila minule : hostia takmer predo dvermi a ja som este iba zacinala piect - v rure boli za par minut a kym sa hostia usadili a stihli poobzerat boli kolaciky hotove !:-)A ako im chutili :-)
marikafil
Juj, problém je, že ten marcipánový kmeň u nás doma nevydrží, ani keď ho schovám. Ale inak to je dobrý nápad. Mohla by som vyskúšať s obyčajným marcipánom (Dr. Oetker) a prípadne pridať trocha čokolády, čo myslíš?
sladkacokolada
aj ja mám uložený ten recept od janger, už som ho niekoľko krát obdivovala, ne nenašla som odvahu urobiť, lebo sa mi zdal moc pracný. Pekne si sa vynašla , budem myslieť na tvoju verziu:)
babidka
@marikafil , ten marcipan Dr.Oetker je ovela drahsí a nie je sladky - asi by ho bola skoda dat ako plnku . Ja ho pouzivam iba na potahovanie na tortu. Ten kmen co pouzivam je pomerne sladky a aj cena je prijatelna .@sladkacokoladka , ta holandska marcipanova plonka co tu dala @janger nie je az taka narocna a dokonca ani nie je draha ak sa robi doma - akurat musi naozaj niekolko dni postat aby bola taka mnamkova :-) No a ked nas/teda mna/ pochyni priam neuhasitelna chut na nieco slakadke s marcipanom - kto by cakal tyzden ?
maorka
receptík bude super... len ho vyskušať... a ozaj môžem použiť marcipan - kupený v Lidli- nie je to kmeň..???:
elekra
A to Ti vydržali až tri dni? Lebo u nás sa zje všetko hneď.....
hannah22
to musí byť dobrota... tiško závidím ale aj tak ukladám, možno raz....:))
babidka
@maorka , je to presne ten marcipanovy kmen z Lidlu :-) @elekra - mozno vydrzali aj preto , lebo momentalne sme iba traja a dcera sa veru neprepchava sladkostami -je mlada , dokaze odolat kvoli stihlej linii:-)))))
janger
@babidka , no to si teda dobre vymyslela :-))). Vdaka za recept ;-). Ako hovoris, ta plnka mandlova ozaj nie je narocna na pripravu... Inac, aj ja som strasny maskrtnik....Ja ked uz ozaj uz nic nemam poruke, tak sa pustim do Nutelly ;-).
babidka
Ja mam mam stale doma mandle a horku cokoladu - liecim si nimi vsetky bolesti aj stresy :-)))))
potatko
@babidka- jeej, teraz som si vsimla v tvojom profile odkial pochadzas:) Mam tam byvalu spoluziacku:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia