Lístkové cesto inverse fotorecept

tassiedevil - fotkatassiedevil, 9. júna 2014

Toto lístkové cesto je trochu odlišné od klasického...postup výroby je vlastne ten istý, len pri tomto ceste sa vodové zabalí do tukového, vlastne naopak Zobraziť celý popisToto lístkové cesto je trochu odlišné od klasického...postup výroby je vlastne ten istý, len pri tomto ceste sa vodové zabalí do tukového, vlastne naopak ako pri klasickom a preto "inverse"...s týmto sa trochu ťažšie pracuje, lebo tukové cesto veľmi rýchle mäkne a je potrebné s ním pracovať zásadne v chladnom prostredí...upečené cesto je krehulinké a chuťovo vynikajúce...ak máte trpezlivosť, tak skúste...

Suroviny

Cesto tukové:
360 g
150 g
Cesto vodové:
300 g
90 g
120 ml
1 ČL
1 ČL
1/2 PL




Postup

  1. 1

    pripravíme si tukové cesto: maslo nastruháme na slzičkovom strúhadle, pridáme múku a dobre spolu spracujeme, tvarujeme do tvaru štvorca, zabalíme do plastiku a odložíme do chladu. pripravíme si vodové cesto: maslo tak isto nastruháme, pridáme múku a prstami spracúvame pokiaľ nedostaneme konzistenciu strúhanky, pridáme soľ a cukor, ocot a postupne pridávame vodu a spracujeme na súdržné cesto, dlho nemiesime, 1-2 mim. ak sa nám zdá veľmi husté pridáme trochu vody alebo ak je mäkké tak pridáme trochu múky...dbáme o to, aby sme mali cestá z hruba rovnakej konzistencie....ľahšie sa nám bude vaľkať...tiež zabalíme do plastiku a necháme 30 min odpočívať v chlade..

    Lístkové cesto inverse (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na dobre pomúčenej doske, si rozvaľkáme tukové cesto do tvaru štvorca, na ktorý uhlopriečne položíme do stredu vodové cesto ,ktoré sme vytvarovali tiež do tvaru štvorca o hrúby asi 15 mm a zablíme ho tukovým cestom

    Lístkové cesto inverse (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    dobre zabalíme

    Lístkové cesto inverse (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zabalené cesto rozvaľkáme do tvaru obdľžnika, na 3-4 mm hrúbku, nie na tenšie, lebo sa nám cestá môžu zliať do kopy a cesto sa nám nebude pekne lístkovať....dobre podsypávame múkou, sem tam cesto podvihneme aby sa nám nelepilo na dosku...rozvaľkané cesto preložíme a to tak, že vrchnú tretinu cesta preložíme smerom ku sebe a spodnú tretinu prehneme smerom od seba a ešte na polovicu z prava do ľava...pri prekladaní stále prebytočnú múku oprášime štetcom, aby sa nám jednotlivé vrstvy dobre spojili. Na prekladanie cesta je mnoho iných spôsobov, mne sa osvedčil tento...

    Lístkové cesto inverse (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    získame štvorec, ktorý pootočíme o štvrť obrátky a celý proces znovu zopakujeme...zabalíme do plastiku a necháme v chlade odpočívať 30 minút

    Lístkové cesto inverse (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    celý proces znovu dvakrát zopakujeme, necháme 30 min, postáť a celý proces ešte dvakrát zopakujeme, čiže spolu dokopy vaľkáme a prekladáme 6 krát...potom cesto necháme odpočívať pred použitím aspoň 3 hodiny, najlepšie do budúceho dňa...takto ho možno držať v chladničke až 4 dni alebo ho môžeme zamraziť a tak nám vydrží aj pol roka...pokiaľ ho používame mrazené, tak cesto deň vopred vyberieme z mrazáku a necháme ho v chladničke vymraziť...

  7. 7

    cesto na plát vyvaľkáme na hrúbku 2-3 mm, necháme pol hodinu postáť v chladničke, posypeme práškovým cukrom, ktorý pri peční vytvorí jemnú karamelovú vrstvu, ktorá zabraňuje vlhnutiu cesta...rúru zohrejeme na 230 stupňov C a hned po vložení cesta znížime teplotu na 180 a pečieme 20-25 minút..samozrejme musíme cesto pred pečením dobre na husto popichať ostrým nožom alebo ho môžeme zaťažiť kovovou mriežkou...ak nie, budeme mať v rúre Vysoké Tatry:) upečené cesto necháme schladiť na kovovej mriežke..

    Lístkové cesto inverse (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    alebo si môžme pripraviť malé koláčiky...cesto vyvaľkéme na 3 mm hrúbku, narežeme ostrým nožom na 12x12cm štvorce, prehneme do trojuholníka, asi 10 mm od okraja spravíme dva rezy, dbáme na to aby sme cesto úplne neprerezali pri vrchole trojuholníka...trojuholník roztvoríme a voľné okraje cesta pretiahneme ponad seba a takto vytvoríme okraje koláčika...

    Lístkové cesto inverse (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    roztvorený trojuholník..

    Lístkové cesto inverse (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    preložené okraje

    Lístkové cesto inverse (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    rúru predhrejeme na 200 stupňov C, vnútro koláčikov dobre popicháme ostrým nožíkom a pečieme 20 min...potom okraje koláčikov za pomoci štetca potrieme rozšlahaným vajcom, teplotu znížime na 190 a dopekáme dalších 20min... upečené koláčiky necháme na mriežke vychladnúť a tesne pred podávaním plníme rôznymi plnkami, či už sladkými, mäsovými, zeleninovými atd. podľa vlastnej fantázie....Dobrú chuť.

    Lístkové cesto inverse (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

sovka62
Tak to je výzva! Určite skúsim, len počkám, kým sa trochu ochladí, v týchto horúčavách by mi to mäklo už za minútu.
kukulienka71
Jóóój, toto bude zase vzrušenie, či sa mi to tak pekne podarí, ako tebe:-) Perfektne opísaný, zdokumentovaný fotopostup, najviac sa mi páči bod 7. Nestretla som sa ešte s takýmto spôsobom, ale určite počkám do zimy a budem to robiť v letnej kuchyni, kde nie je kúrenie:-) máš môj obdiv aj všetky hviezdy, @tassiedevil
tatranka
To je ohromné !!!!!!!!!!! Ďakujem ti za zverejnenie tohto cesta.Páčia sa mi rôzne kreatívne koláčiky a tieto môžem za ne považovať.Sú veľmi pekné.
Cesto najbližšie vyskúšam./ Len už je toho toľko,čo všetkom chcem vyskúšať/ že sa obávam,že si musím urobiť jeden poradovník na recepty,ktoré sa mi páčia.
Ak sa mi to podarí aspoň z polovicu tak ako tebe,budem v rodine za hviezdu. xixixi
Samozrejme 5* za tento kreatívny a nie zvyčajný recept.
babidka
Paci sa mi .... mam teraz plno inych neodkladnych povinnosti ale co najskor to cesto skusim urobit :-)
eviana
@tassiedevil , koláčiky vyzerajú krásne, chutne, chrumkavo, pracovný postup veľmi zaujímavý... chválim ako krásne Ti to s cestom ide, naozaj veľmi inšpiratívny recept, ďakujem, ukladám, vyskúšam :)
1x jerica
slavka2012
Krasny recept, zaujimavy tak po technologickej, ako aj po estetickej stranke. Ukladam, vdaka.
tassiedevil
dakujem Vám dievčatá za komentáriky a pochvalu:) držím palce pri vaľkaní...:)
safran
ak to nie je len recept na sladké - tak super! ukladám do KK, zozimí sa, zrejme vyskúšam :-)
ivav
jééj, konečne niečo zaujímavé, hlavne pre trpezlivých ... babračka, ale výsledok krásny...
medovnicek
aj mňa ten postup veľmi zaujal, dúfam, že sa mi vydarí:), mám rada domáce lístkové cesto
mesiar50
Krajsi vyrobok z listkoveho cesta som hadam este ani nevidel.A kedze mam rad dobroty z listkoveho cesta, recept si ulozim.Sikovny si.Dakujem.
marcy
už je uložený,vyskúšam na slano s špenátikom,ktorý mám v záhradke :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia