Lístkové cesto fotorecept

helca103 - fotkahelca103, 1. februára 2013
Lístkové cesto (fotorecept)
Foto: helca103

Vyskúšala som nový recept na lístkové cesto a je fajnový.

Suroviny

Tukové cesto:
150 g
375 g (Palmarin)
Vodové cesto:
350 g
1,5 dl
110 g (Palmarin)
0,5 PL
15 g




Postup

  1. 1

    Najprv si urobím tukové cesto, dobre premiesim, urobím si obdlžnik ktorý zabalím do fólie a dám do chladničky minimálne na 2 hodiny.

    Lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom si urobím vodové cesto ktoré dobre vypracujem aby bolo vláčne a jemné nie však riedke. Potom ho vyvaľkám a do stredu položím tukové cesto ktoré zabalím do spodného cesta.

    Lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vyvaľkám a zložím na tretinu a potom pokračujem podľa obrázku.Nechám 20 minút odpočívať.

    Lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tento postup s prekladaním zopakujem a znovu nechám odpočívať 20 min.

    Lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A zopakujem tretí krát.

    Lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto je hotové a môžeme ho použiť.

    Lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
cesato skladáš len na 3? Ja 3 -4-3. Možno aj toto bude stačiť. Skúsim
elisticka
krasne nafoteny postup--- davno som nerobila domace listkove musim vyskusat podla teba.....
pusta
@Helka103 , fantastické cesto a úžasne zrozumiteľný recept. teda v tom Lučenci sú samé šikovnice :-) gratulujem
pacik
@izabella929 hľadala som v starej kuchárskej knihe a tam je uvedené do lístkového cesta maslo
pacik
@helca103 krásne cesto, už sa musím do neho pustiť aj ja, ale s maslom :-)
ancicka
Domáce,je domáce.Je dobré,ked cesto postojí už hotové.
tatranka
@helca103 to cesto máš krásne.Viem si predstaviť výsledok upečenej dobroty.Krásny fotopopis.Najradšej by som našla takéto cestíčko u mňa v chladničke.To by boli krémeše !!!!!!!!!!!
sonulienka
@helca130 obdivujem Ťa ja som to raz skúšala a šlo to do koša to tukové cesto bolo všade.Keď som rozvalkala tak mi to tieklo a nebolo v kope.Asi tu som našla recept a myslím,že bravčavá masť bola to tukového cesta tak asi preto.Možno s palmarínom to skúsim ale štve ma to, že to neviem urobiť.Ak skúsim dám vedieť.
gordonko
... kolko si toho mala ?????? viacej ako kg ?????? ...to by bolo maškrt ..ukladám hádam to niekedy skúsim
marijanka712
Sú viacej druhov prípravy domáceho lístkové cesta preto ma tieto spôsoby lákaju a preto aj tvoj vyskúšam len trocha ma šokovalo, že do toho závinového cesta dávaš tiež tuk preto je závinové lebo je bez tuku a tukové s tukom -@sonulienka pre teba moja rada ked robím tukové necham tuk v chladničke od večera do rána a hned ako ho vyberiem tak ho postrúham do odváženej múky na strúhadle načom strúham tekvicu na prívarok s väčšími očkami krásne sa cesto vypracuje dám ho na fóliu druhou prikryjem a malým valčekom rozvalkám na tehličku dám na podnos a šup do chladničky kým sa vypracuje závinové cesto a postupujem tak ako to napísala@helca130 , ale predsa som trocha zvedavá na výsledok pečeného pečivka z tohto cesta ked si nafotila šupni sem obrázok pre nás zvedavých a tu je môj rp podla ktorého robím ja ja tam dávam vajíčka ty to máš bez sú úplne rozdielne a preto ma tvoj recept velmi zaujal  varecha.pravda.sk/recepty/domace-listkove-cesto-a-trubick...
denyany
krásne si podala tento recept! radosť čítať a pozerať!
izabella929
@sonulienka , ak chceš výborné lístkové cesto a bez veľkej námahy, v mojom albume mám niečo úžasné a @mariaklara ho už viac krát piekla a nevedela vynachváliť to úžasné cesto...mám to pod názvom: sedemvrstvová štrúdľa..od tohto lepšie nik nevymyslel..vbymiesiš podľa receptu, vyvalľkáš 7 koliesok ako tanier, každý potrieš maslom,,uložíš na seba 6 vrstiev, siedma sa nepotiera, zakryť misou na jednu hodinu...za ten čas sa cesto spojí a nič iné som neurobila, len som to celé zdvihla chrbtom ruky a krásne sa mi to rozbehlo po celom obruse, taký bol veľký kus, že mi skoro po zem visel...z 1 kg, múky je veľa, ale z pol dávky sa oplatí vyskúšať...vrelo doporučujem...tí, čo to už vyskúšali, stále chvália jednoduchosť prípravy...
helca103
@esi každý máme svoje prekladanie a robím aj lístkové cesto ktore sa prekladá tak ako píšeš.
@violetacamorova mám 3 recepty na lístkové cesto a kupujem len vtedy ked už naozaj nestíham.
@izabelka samozrejme že môžeš dať aj maslo, len ja som to robila pre známich a oni si doniesli smetol. Aj ja ho občas použijem do cesta. Musím vyskúšať aj ten tvoj čo máš v receptoch.Ale človek naozaj nestíha všetko skúšať ked recepty tak rýchlo pribúdajú.
@elisticka vyskúšaj stojí to za to.
@pacik samozrejme,že maslo je výborné ale občas je aj smetol dobrý
@ancicka presne tak, domáce je najlepšie a súhlasím aj s tým aby trochu odstálo.
@tatranka od teba si to vážim,lebo tvoje skúsenosti pomáhajú aj mne a veru z toho cesta boli aj krémeše :-) a aj na slano sa robilo.
@sonulienka s bravčovou masťou som nerobila takže sa neviem vyjadriť. No robím lístkové cesto často a vždy sa podarilo. Budem rada ak dáš vedieť ako si dopadla.
helca103
@gordonko bolo toho veru dosť, robila som na jednu veľkú oslavu.
@marijanka presne tak, je veľa receptov na lístkové cesto. Áno dávam tuk aj do druhého cesta na budúce pridám aj ďalší recept ktorý mám a ten tretí čo robím tu nedávno pridala @Nefertiti16 takže nebudem opakovať. No a čo sa týka fotiek upečených koláčov tie som nestihla urobiť. Cesto som robila pre známich a piekla som Francúzky krémeš, Juhoslovanské rezy, a Vanilkové tortičky. Pôvodne som chcela odfotiť aspoň hotové výrobky ale prišli si pre to skôr a tak som nestihla.Na budúce odfotím lebo budem robiť aj koncom februára.
@denyany ďakujem za milý komentár.
@mariaklara ďakujem, snažila som sa len teraz fotím mobilom a tak nie sú fotky celkom jasné :-)
klaudia968
tento recept, ale s maslom mám aj ja je naozaj dobrý, vhodný aj na slano aj na sladko, len keby ho mal kto pripraviť keď si zmyslím piecť
stacy77777
už tak veľmi dlho sa chystám konečne skúsiť domáce lístkové cesto,máš ho krásne, tuším sa konečne nakopnem....
stacy77777
@helca - tak som sa dnes konečne odhodlala na toto domáce lístkové cesto, priznám sa, vôbec sa mi nevydarilo, nelístkuje sa, je tuhé ako betón.... všetko išlo dobre, až keď som zopakovala tretí krát skladanie a vyvaľkala,už som videla,že je iné, zostalo akési tuhé, akoby ten tuk vsiakol celkom do toho cesta,aj som si popozerala info a diskusie,že sa má piecť na vysokej teplote, ale aj tak zostalo tuhé.... Prosím,poraď mi,kde som urobila chybu????? Suroviny som dodržala,len miesto palmarinu,ktorý som doma nemala, som použila Zlatú Hanu, v tom to asi nebude,že? Až som z toho nešťastná...
stacy77777
....ale jedlé to je, určite sa nevyhodí, len je to trocha ako mäkkšie linecké
slavka11
receptik je uplne super. Pouzila som Palmarin a cesticko som ochutnavala uz pri vyrobe. Mnnnnam. Nechala som ho aj odstat. Piekla som spolu s kupovanym a teda neda sa to ani porovnat. To kupovane ma uplne inu chut. Clovek si to tak velmi neuvedomuje ked konzumuje iba kupovane. Samozrejme ze toto domace je uplne ine mnamkoidne. Robila som z neho kolaciky plnene domacim lekvarikom a boli krasne krehucke aj na 3 den. A to ostali iba preto lebo som ich schovala pred mazelom a aj ja som sa krotila inak by zmizli este za tepla z plechu. Su paradne a prave idem robit druhu varku.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia