Lístkové cesto ako robím ja

Autor receptu: myalab

Tento recept som si našťastie poznačila, keď som pred dvadsiatymi rokmi pomáhala piecť sestre šamrólky. Vtedy som robila len pomocné práce. Sestra recept už dávno stratila a tak Vám ho ponúkam ja. Kto ho vyskúšate budem rada, keď napíšete spätnú odozvu, lebo tu niet čo pokaziť.

24
porcií
150 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Postup

  1. Lístkové cesto sa pripravuje z dvoch druhov ciest: 1. Tukové cesto 2. Závinové cesto Tukové cesto vymiesime z masla (sadla, cery, palmarínu) a múky. Dáme do potravinárskej fólie do chladničky stuhnúť asi na pol hodiny. Veľmi sa mi páčil recept na lístkové cesto od čistinky, no mne to nešlo tak ako malo. Myslela som, že bravčová masť mi nahradí sadlo, no nestalo sa tak. Bravčovú masť som mala tuhú, ale v ceste aj napriek chladeniu robila problém. Závinové cesto bolo po odporučení ho uschovať v chlade tuhé a tukové riedke. Takže rozgúľať tieto spojené cestá bol problém pre mňa. Nakoniec som z toho vykúzlila tyčinky, ktoré sa zjedli raz dva, ale nebolo to na môj vkus, to čo malo byť. No nevzdala som a skúsila s maslom, ale aj iným receptom. Oplatilo sa.
  2. Zo surovín na závinové cesto vymiesime vláčne cesto, ak máme vajíčka väčšie je možné, že budeme musieť pridať trochu múky a vodu vôbec nepridať. Pokiaľ sa nám chladí tukové cesto závinové cesto prikryjeme teplou miskou. Namiesto octu môžete použiť citrónovú šťavu. Konzistencia má byť naozaj vláčna, ani hustá, ani riedka. Nesmie sa lepiť. Toto cesto ľudia nazývajú rôzne - závinové, vodové, vláčne, štrúdlové... Vodové preto, že v niektorých receptoch namiesto smotany pridávajú vodu.
  3. Závinové cesto rozvaľkáme na obdĺžnik do stredu položíme tehličku tukového cesta (môžeme ju cez fóliu trošku upraviť do požadovaného tvaru podľa rozgúľaného závinového cesta a starostlivo zabalíme. Dbajte aby sa hlavne o seba neopierali dve tukové cestá. To je veľmi dôležité. Tukové cesto musí byť pevne uzavreté. Môžeme zabaliť aj do tvaru obálky, ak máme cestá v tvare väčšieho a menšieho štvorca. To menšie - tukové potom položíme naň v polohe kosoštvorca. Hneď rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a preložíme, odporúča sa prvé dva razy preložiť na 4 ( zhora, zdola, sprava, zľava)a potom 2 x na 3 zdola a potom zhora, čiže vzniknú tri vrstvy. Ja som prekladala na 4 len raz :) Prekladáme vždy s odstupom 20 - 30 minút. Za ten čas dáme cesto do chladničky stuhnúť. Niekto prekladá cestá vždy do tvaru obálky, ale to si už urobte ako Vám je lepšie. Posledný krát môžeme cesto preložiť a stočiť, viac sa lístkuje. To mi poradila neterka, počula som to, ale by ma to dnes asi nenapadlo. Tento postup odporúčam. Sú aj iné spôsoby prekladania, to už je na Vás. Pred konečným spracovaním rozvaľkáme cesto na 2 až 3 milimetre. Nie menej, stratili by sme lístkovanie. Na krájanie lístkového cesta používajme vždy ostrý nôž, aby sme okraje cesta nestlačili. Plechy, na ktorých lístkové cesto pečieme opláchneme studenou vodou. Lístkové cesto uchovávajme vždy v chlade. Tento recept je osvedčený. Nabudúce ho pripravím z troch dávok a dám si aj do mrazničky. Aj keď potrebujete menšie množstvo, neoplatí sa robiť polovičnú dávku, radšej zbytok uschovať v mrazničke.
  4. Ak robíme šamrólky, tak cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, z ktorého nakrájame asi 2 - 3 cm pásiky a tie ovíňame na ruličky. Pečiem pri teplote 220 stupňov asi 15 minút. Potrieť rozšľahaným žĺtkom s lyžicou mlieka. Ja som cesto rozgúľala do obdĺžnika v tvare asi 65 x 40 cm. Z toho mi vyšlo 24 ks šamról.
  5. Na plnku si pripravíme bielka a na každé bielko asi 70 - 80 g cukru krupica, najskôr vymiešame v robote na hustú penu a potom ešte nad parou asi 10 - 15 minút. Ku koncu šľahania pridáme aj šťavu z citróna. Niekto udáva aj 100 g cukru, podľa mňa stačí aj tých 70 - 80 g. Časť cukru (40 g ) som nahradila vanilkovým cukrom na konci šľahania, aby sa nestratila chuť vanilky.
  6. z lístkového cesta napečiete slané aj sladké - množstvo druhov