Lístkové cesto ako robím ja

myalab - fotkamyalab, 22. apríla 2012
Lístkové cesto ako robím ja
Foto: myalab

Tento recept som si našťastie poznačila, keď som pred dvadsiatymi rokmi pomáhala piecť sestre šamrólky. Vtedy som robila len pomocné práce. Sestra recept už Zobraziť celý popisTento recept som si našťastie poznačila, keď som pred dvadsiatymi rokmi pomáhala piecť sestre šamrólky. Vtedy som robila len pomocné práce. Sestra recept už dávno stratila a tak Vám ho ponúkam ja. Kto ho vyskúšate budem rada, keď napíšete spätnú odozvu, lebo tu niet čo pokaziť.

24
porcií
150 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Suroviny

Tukové cesto:
250 g
117 g
Závinové cesto:
234 g
1 ks
2 ks
125 ml
 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Lístkové cesto sa pripravuje z dvoch druhov ciest: 1. Tukové cesto 2. Závinové cesto Tukové cesto vymiesime z masla (sadla, cery, palmarínu) a múky. Dáme do potravinárskej fólie do chladničky stuhnúť asi na pol hodiny. Veľmi sa mi páčil recept na lístkové cesto od čistinky, no mne to nešlo tak ako malo. Myslela som, že bravčová masť mi nahradí sadlo, no nestalo sa tak. Bravčovú masť som mala tuhú, ale v ceste aj napriek chladeniu robila problém. Závinové cesto bolo po odporučení ho uschovať v chlade tuhé a tukové riedke. Takže rozgúľať tieto spojené cestá bol problém pre mňa. Nakoniec som z toho vykúzlila tyčinky, ktoré sa zjedli raz dva, ale nebolo to na môj vkus, to čo malo byť. No nevzdala som a skúsila s maslom, ale aj iným receptom. Oplatilo sa.

    Lístkové cesto ako robím ja - obrázok 1
  2. 2

    Zo surovín na závinové cesto vymiesime vláčne cesto, ak máme vajíčka väčšie je možné, že budeme musieť pridať trochu múky a vodu vôbec nepridať. Pokiaľ sa nám chladí tukové cesto závinové cesto prikryjeme teplou miskou. Namiesto octu môžete použiť citrónovú šťavu. Konzistencia má byť naozaj vláčna, ani hustá, ani riedka. Nesmie sa lepiť. Toto cesto ľudia nazývajú rôzne - závinové, vodové, vláčne, štrúdlové... Vodové preto, že v niektorých receptoch namiesto smotany pridávajú vodu.

    Lístkové cesto ako robím ja - obrázok 2
  3. 3

    Závinové cesto rozvaľkáme na obdĺžnik do stredu položíme tehličku tukového cesta (môžeme ju cez fóliu trošku upraviť do požadovaného tvaru podľa rozgúľaného závinového cesta a starostlivo zabalíme. Dbajte aby sa hlavne o seba neopierali dve tukové cestá. To je veľmi dôležité. Tukové cesto musí byť pevne uzavreté. Môžeme zabaliť aj do tvaru obálky, ak máme cestá v tvare väčšieho a menšieho štvorca. To menšie - tukové potom položíme naň v polohe kosoštvorca. Hneď rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a preložíme, odporúča sa prvé dva razy preložiť na 4 ( zhora, zdola, sprava, zľava)a potom 2 x na 3 zdola a potom zhora, čiže vzniknú tri vrstvy. Ja som prekladala na 4 len raz :) Prekladáme vždy s odstupom 20 - 30 minút. Za ten čas dáme cesto do chladničky stuhnúť. Niekto prekladá cestá vždy do tvaru obálky, ale to si už urobte ako Vám je lepšie. Posledný krát môžeme cesto preložiť a stočiť, viac sa lístkuje. To mi poradila neterka, počula som to, ale by ma to dnes asi nenapadlo. Tento postup odporúčam. Sú aj iné spôsoby prekladania, to už je na Vás. Pred konečným spracovaním rozvaľkáme cesto na 2 až 3 milimetre. Nie menej, stratili by sme lístkovanie. Na krájanie lístkového cesta používajme vždy ostrý nôž, aby sme okraje cesta nestlačili. Plechy, na ktorých lístkové cesto pečieme opláchneme studenou vodou. Lístkové cesto uchovávajme vždy v chlade. Tento recept je osvedčený. Nabudúce ho pripravím z troch dávok a dám si aj do mrazničky. Aj keď potrebujete menšie množstvo, neoplatí sa robiť polovičnú dávku, radšej zbytok uschovať v mrazničke.

    Lístkové cesto ako robím ja - obrázok 3
  4. 4

    Ak robíme šamrólky, tak cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, z ktorého nakrájame asi 2 - 3 cm pásiky a tie ovíňame na ruličky. Pečiem pri teplote 220 stupňov asi 15 minút. Potrieť rozšľahaným žĺtkom s lyžicou mlieka. Ja som cesto rozgúľala do obdĺžnika v tvare asi 65 x 40 cm. Z toho mi vyšlo 24 ks šamról.

    Lístkové cesto ako robím ja - obrázok 4
  5. 5

    Na plnku si pripravíme bielka a na každé bielko asi 70 - 80 g cukru krupica, najskôr vymiešame v robote na hustú penu a potom ešte nad parou asi 10 - 15 minút. Ku koncu šľahania pridáme aj šťavu z citróna. Niekto udáva aj 100 g cukru, podľa mňa stačí aj tých 70 - 80 g. Časť cukru (40 g ) som nahradila vanilkovým cukrom na konci šľahania, aby sa nestratila chuť vanilky.

    Lístkové cesto ako robím ja - obrázok 5
  6. 6

    z lístkového cesta napečiete slané aj sladké - množstvo druhov

    Lístkové cesto ako robím ja - obrázok 6

Diskusia k receptu

sovka62
Tie šamrolky vyzerajú rovnako ako tie, čo nám kedysi na zákazku pekávala jedna kolegyňa (teda správne jej mama). K receptu sa nebolo možné dostať, bol prísne tajný, ale medzi nami sa pošuškávalo, že ich vraj robia so smotanou,ale netušili sme, či sladkou, kyslou, šľahačkovou a či akou. Jediné čo nám prezradila, že tajomstvo je v tom, že pri manipulácii treba mať studené ruky, čiže po každý raz si ich treba dobre vychladiť v studenej vode.
Recept určite vyskúšam a dám vedieť ako sa darilo a či sú teda rovnaké ako podľa toho tajného receptu. Veľmi pekne ďakujem .
sovka62
A ešte poprosím o informáciu, koľko bielkov si mám pripraviť na toto množstvo cesta. Ďakujem.
leomax
Nuž, na 100 ročnú pani veľmi pekná práca. Do ďalších 100 rokov Ti prajem ešte veľa takých výrobkov!
myalab
Ďakujem pekne vsetkym za mile komentiky.
Su to moje prve samrolky :) tak ma to tesi o to viac.
@sovka62 , smotana cesto zjemni a je vláčne, vodu uz v mojom pripade nebolo treba pridat, ale to zalezi aj od muky, ja som mala múku z mlyna trencan. Sovka ja by som povedala, ze cesta sa dotykam minimalne, takze tie ruky som nemala nejako specialne schladene, skor ide o prostredie. Takze ruky fakt nemusis chladit :) Cesto prichadza do styku s valcekom. Skor by som povedala, ze s listkovym cestom sa ma pracovat v chlade. Lebo tuk sa lahko topi. Preto je treba po kazdom prekladani minimalne 20 - 30 minut chladit. Takze ked som piekla trubicky, otvorila som okno a zbytok cesta som zatial poskladala a vlozila do chladnicky. Myslim, ze cca 5 ks. No s bielkami to mam ja tak, vzdy ked mi zvysia dam do mraznicky, dnes ked som ich spracovavala, robila som aj susene snehove pecivo (pri jednom riade), ktore by som chcela plnit kremom z vajec slahanych nad parou s maslom a kakaom. Presny pocet bielkov fakt neviem. Radsej odporucam viac ako dorabat.
helca103
máš ich naozaj veľmi pekné, aj to tvoje lístkové cesto zo smotanou je zaujímavé.
marijanka712
@myalab si šikulka máš ich výstavne na 1*****, aj ja som dala šamrony s listkového cesta domáceho , ale tvoje cesto sa mi tiež páči a preto si ho s radosťou odskúšam u nás šamrúny idú a mám aj nejaké bielka v zásobe tak pôjdeme na to ....
medovnicek
recept je už v kk, šamrole som ešte sama nepiekla, možno je už načase to vyskúšať
myalab
@marijanka712 , prave som muzovi hovorila, ze na buduce by som skusila cesto skladat tym sposobom ako ty, ale to som o tvojom recepte netusila :) Je vidiet, ze si sikulka. Daj vediet, ako sa Ti vydarili... Podla mna su najlepsie zo sadla, ale k tomu sa dopracovat neviem.
elisticka
super vyskusam tvoje cesticko uz je ulozene:-) nadherne samronky uz sa len ponuknut:-)
havino
nádherné sú, obdivujem, uložím receptík pre istotu, ale robiť veru neviem či sa odhodlám, všetko by som rozumela, len to skladanie ma odrádza, bojím sa, že ked zle poskladám, nebude sa mi tak lístkovať,ako má
myalab
@havino , to skladanie sem nabuduce nafotim, ale nie je to nic zlozite, ako sa na prvy pohlad mozno zda. Tak skus zatocit ako roladu, rozvalkat na 1 cm, spolu 3x. nic nemozes pokazit.
orchidea
Máš ich skutočne nádherné a ja ich zbožňujem....ale lístkové cesto som ešte neskúšala, robím si ich z kupovaného.
bea21
NÁDHERNE, MŇAAAM. ĎAKUJEM ZA RECEPT A UKLADAM
cica2
wau, nádhera!...toto som ešte neskúšala a ani si netrúfam, preto klobúk dole :-)
myalab
este raz vdaka za komentiky vsetkym Vam :) Prajem Vám, aby sa Vám cestičko vydarilo a nielen to...
renka73
no tie sú kráááásne..skúsim ich niekedy spraviť ale bojím bojím že to nezvládnem ešte som ich nerobila..dakujem za receptík
bosorkatt
nádherné, ukladám, na vianoce vyskúšam - mňam už sa teším
myalab
@renka73 @bosorkatt a vlastne vsetci, kto vyskusate budem rada, ked bude spatna vazba :) zase sa chystam urobit aj zasobu cesta do mraznicky, ak bude trosku volny cas :)
mesiar50
Pekny logicky vyklad,aj trubicky su velmi vydarene
Receptík ulozím a z tohto tvojho vyborneho cesta
si spravym makovy zavin.Dakujem
myalab
mesiar50, ok da sa z neho urobit vselico :) Inak na makovu strudlu pouzivam jednoduchy recept: 250g smotana 33% 250 g hladka muka, stipka soli - vypracovat cesto rozgulat, naplnit, upiect, zjest :)
mesiar50
Dakujem uz sa tesim ked to budem robit uz iba jedna malickost dostat sa domov z holandska
Pocuj myalab tu v holandsku maju trojuholniky z listkoveho cesta plnene jablkami je to so skoricou
a posypane je to s takym hrubozrnym cukrom.
Ja som to robil raz z obchodneho cesta
na troche oleja som posmazil nstruhane jablko
pomiesane cukrom a skoricou a trochu vanilkoveho cukru,deckam sa to pacilo.Toto tvoje cesto je stvorene
na ten moj novy akoze experiment este raz vdaka
pokojne vianocne svatky a pozdrav z nizozemia
myalab
@mesiar50 , niekedy zase ja skusim tvoj napad :) Prajem Ti, aby sa Ti kolaciky co najlepsie vydarili a spokojnych stravnikov. Aj Tebe pekne vianocne sviatky a vdaka za pozdrav :)
klarinkas
Preco sa mi vodove cesto trha a maslo vychadza von ? Dakujem za odpoved.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia