Liptovské studenô - Huspenina

zabiatko66 - fotkazabiatko66, 7. septembra 2010

Rozmýšľala som , čo by som také dobré navarila. Aby to bolo mňamo, ale aby sa to aj hneď nezjedlo, nech nemusím každý večer Zobraziť celý popisRozmýšľala som , čo by som také dobré navarila. Aby to bolo mňamo, ale aby sa to aj hneď nezjedlo, nech nemusím každý večer po práci pri hrncoch stáť. A napadlo ma toto: ,,STUDENO”

Suroviny

3  ks
1 ks
2-3 ks
3-4 ks
3-8 ks
3 ks




Postup

  1. 1

    Koleno a knošky umyjeme, zeleninku očistíme, pridíme všetky koreniny a dáme variť do tlakového hrnca na 1.30-1.45 h. Potom vyberieme, knošky a koleno oberieme a nakrájame na malé kúsky, kto má rád môže pridať aj trošku kože. A všetko mäsko si poukladáme do mištičiek. Voda, ktorá nám ostala v hrnci precedíme. A tým čistým vývarom všetko zalejeme a dáme stuhnúť. Na druhý deň môžeme papať. Studeno polejeme troškou octu, nakrájame červenú cibuľku trošku okoreníme a osolíme. Podávame s pečivom alebo s chlebíkom. Dobrú chuť!.

    Liptovské studenô - Huspenina - obrázok 1

Diskusia k receptu

zitar
Páči sa mi výraz knošky, aj u nás doma, kde som vyrastala sa to tak volalo. No a studeno, môže byť.
evanaaa
zaujímavé, čo sa tu nedozviem, vraj - knošky , to sa mi páči. Aj tá huspeninka, len to nemám pre koho robiť, chcela som, ale mužovi sa to nežiada. Niekto dáva aj tú zeleninu ( mrkvu ) na kolečká k tomu mäsu.
marienka44
Nie je kalná huspenina, ked sa varila rychlo v tlakovom hrnci? Pokial viem, huspenina sa vari niekolko hodin pomaly, aj s brav. kožami, aby potom dobre sadla. Do vyvaru ide hlavne vela cesnaku a na tanieroch precedenu ju prizdobim ČMK a cervenou paprikou. Ma byt priezračna.
egreska
aj ja robím v kuchte a je super,nie je kalna...vyzera dobre,určite si čoskoro spravíme :-))
akludad
Liptovské studenô-krásny názov,ešte som to nepočula.
janazjarku
Obľúbené jedlo v našej rodine, ale varievame väčšinou v zime a nechávame "sadnúť" na balkóne :-) Inak varíme spolu aj s údeným kolenom a potom mäso v miskách kombinujeme. Ak by sa niekomu zdalo, že studenô je kalné treba vyšlahať bielok a pridať na vyčistenie /tajomstvo mojej mamky/ !
zabiatko66
marienka44
huspeninka nie je vôbec kalná. My to robievame vždy takto v tlakovom hrnci a bez koží. Nidy sme ju nepokazili. Keď máte také väčšie kolienko a knošky úplne 3 väčšie stačia keď sú menšie tak kúpim 4 ks.
zabiatko66
janazjarku: no to som sa zase aj ja niečo priučila. Pár kilometrov od L. Mikuláša a do studena sá dáva bielok. super, ďakujem za radu vyskúšam na budúce.
evanaaa
Bielok sa na vyčistenie dáva aj do vývaru ( hocakého ), ale musí sa vybrať po vyčistení kalu.
enerrgizer
...už sa teším, lebo robíme hlavne v zime, a s tým tlakovým hrncom je to dobrý nápad...určite to v ňom skúsim
sonijamt
Huspenina-mňamky, zbožňujeme, ale robievame ju najmä v zimnom období, takže sa už teším:-)
pensioner
Originál recept, vrátane názvu. Fajn, presne taký robím, samozrejme v tlakovom hrnci a delím na jedno a dvojdávky do mištičiek z porcelánu. Aj tu platí, že proti gustu žiadny dišputát, Liptáci to majú takto radi, skromne a chutne.
mdfulcrum
Starý osvedčený recept. Roky ho robím podľa tohto receptu a je to bomba.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia