Liptácka polovina

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 9. apríla 2014

Jedlo našich predkov.Jednoduché,rýchle,lacné a chutné:-)

4
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

8 ks
4 PL
10 dkg
1 ks
1 ČL




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme,polovicu z nich pokrájame a dáme variť do mierne osolenej vody trochu väčšieho množstva ako obvykle. Druhú polovicu očistených zemiakov zatiaľ postrúhame, osolíme a pridáme toľko hladkej múky,aby sme dostali haluškové cesto.K takmer uvareným zemiakom cez haluškáreň alebo z lopárika hádžeme halušky a dovaríme spolu do mäkka,scedíme. Jedlo podávame poliate na masti opraženou slaninkou s cibuľou a jemne posypeme červenou mletou paprikou. Až keď sa nám skoro minul obed,napadlo ma,že máme vyrezávané drevené korýtka,vhodné na servírovanie tohoto regionálneho jedla,takže sa tam už ušlo len málo:-) Nie sú to síce svetoznáme bryndzové halušky,ale spestrenie nezaškodí;-)

Diskusia k receptu

ampara
Toto som raz videla v TV programe o varení. Varila to nebohá Helenka Ružičková(neviem dať ten krúžok nad u) a volalo sa to Hadžadža. je to výborná varianta bezmäsitého jedla. Dík za pripomenutie:-)
kukulienka71
@ampara ,ďakujem:-) hadžadža je veľmi podobná,ale tam do halušiek ide aj vajce a polievajú sa na tanieri roztopeným maslom a smotanou.Tam slanina ani cibuľka nie je. @amelie ,nechápem:-)?
jerica
@kukulienka tvoj recept sa zíde keď už nevieš čo na tanier, rýchlo a pritom sýte, oplatí sa ! uložiť, výbornéé :-) :-)
ampara
Máš pravdu ,teraz som sa pozrela na ten recept,ale ja do zemiakových halušiek vajce aj tak nikdy nedávam. Tak teraz vyskúšam podľa Teba.
kukulienka71
@ampara :-)))ja zas nemám rada zemiakové halušky bez vajca,teraz som robila len kvôli zachovaniu autentickosti receptu:-)))
gabriele
moja oblubena hadžadža z detstva...my sme do nej obycajne davali slaninu a cibulu... ale v postnom obdobi iba cibulu podusenu na preprazenom masle...smotanou sme ju nikdy nepolievali...a k tomu domace kysle mlieko...odporucam vyskusat :)
afataga
tak toto vyzera uplne super, pre mna sto krat lepsie ako halusky s bryndzou, tie fakt nemusim
eviana
@kukulienka71 , o tomto mi rozprávala kamarátka z Liptova, že mi raz navarí, ale ešte sme sa k tomu nedostali, takže ma Tvoj recept veľmi potešil... aj preto, že to je rýchle a chutné, aj preto, že milujem oprášené staré recepty... u mňa máš jasných 5* a isto podľa Teba aj vyskúšam, takže si Ťa istím KK :)
daguska
Uplne skvely "opraseny"recept.Pacia sami jednoduche jedla nasich prababiciek.Tiez sa mi ako prve vybavila pani Helena Ruzickova.Urcite uvarim.
rea1
skvelé už na prvý pohľad. alebo na prvé prečítanie. je to niečo podobné ako česká uhlířina, len tam sa robia nokerle, teda halušky z múky, nie zo zemiakov a trochu väčšie. rozdiely tam sú, samozrejme. ale tento recept sa mi pozdáva viac, ja som na zemiakové halušky priam zaťažená, môžem ich jesť kedykoľvek, s čímkoľvek alebo hoci aj "holé". takže toto určite v dohľadnom čase spravím.
amelie
@kukulienka , za tento recept som ti dala 5*****:-)))) zaslúžil si ich, komentár je zbytočný:-)))))
amelie
a hoci nie je zložitý, pridala som si ho do kk, niekedy mi naozaj nenapadne, "čo uvariť", tak si kliknem na recepty, ktoré som si uložila. a ver mi, že ich nie je až taká hŕba:-)))
safran
@kukulienka , škoda, že nie je pri recepte uvedený hneď aj kuchár, Tvoje (a iné overené nicky) a ich recepty všetky si rada aspoň prečítam, z tej zliatej tekutiny sa ešte robí polievka, ale skúšala som iba raz, nezapasovalo nám.
kukulienka71
@safran :-)zrejme je to kvôli tomu,aby každý otváral pre seba zaujímavý recept a nie podľa kuchára hned hodnotil:-)ale aj mne to tam chýba,bolo by to jednoduchšie,tiež by som si vedela vybrať skôr ako takto...ano,veľa pôvodných receptov u nás používa tú zliatu vodu na polievku,niekde sa dochucuje len opraženým cesnakom,ale ani mne by nechutila,viem:-)Ďakujem Ti!!! @izabella929 ,s údeným mäskom je zase sýtejšia,nabudúce urobím,vďaka aj Tebe!!
sovka62
Takéto nepoznám. Jedla som bryndzové halušky, v ktorých boli primiešané nadrobno pokrájané a uvarené zemiaky, boli výborné, aj toto asi bude. V každom prípade ukladám do KK.
marianne
hmm @kukulienka ,taketo ja mozem,krasne syte jedlo zvlast na take jesenne obdobie.nepoznam ani ja..a neviem co ho rovno nevyskusam cez vikend..davam Ti vsetky hviezdy:-)
katka78
Paráda, hneď by som si dala. A možno ho aj čoskoro urobím, teraz som varila samé ľahšie jedlá, tak si môžem dopriať takéto "chlapské".
denyany
Škoda, že som vzrechu pozrela len teraz, na obed boli bryndzové halušky, bola by som vyskúšala tvoje, pre mňa úplne nexnáme jedlo. Ale páči sa mi a nabudúce urobím.:-)
pusta
receptík nepoznám, som veľmi rada, že si ho pridala :-)
musí byť skutočne výborný, mám dobrú chuťovú predstavivosť.
***** ti po zásluhe patrí
vdaka.
kukulienka71
Ocenenie patrí prababkám,ktoré takéto jednoduché a pritom dobré jedlá vymýšľali(z núdze cnosť)...som rada,že viacerým som ho pripomenula a niektorým,aj veľmi rozhľadeným a skúseným varecháčkam prinášam nový nápad:-)Ďakujem pekne všetkým!
nika72
v jednoduchosti je krása a jedlá starých mám sú vždy vynikajúce ukladám a už sa teším až to budem robiť..... ;-)
1*****
margaretka28
@kukulienka , presne takéto recepty mám rada a aj tento sa mi páči, niet nad staré dobré recepty našich babičiek, vedeli, čo je dobré a pritom aj sýte a lacné
aroooo
krása, 5* a v kk - v "chlieviku" recepty starých materí = chlievik-kolonka pre mňa top receptov
aroooo
krása, 5* a v kk - v "chlieviku" recepty starých materí = chlievik-kolonka pre mňa top receptov
gordonko
milujem staré recepty ...je vnich jednodochosť a ,,kalorie,,
pacik
Ani u nás o tomto jedle nechyrujeme, ale už od pohľadu náramne chutné, domáca kyška je v chladničke, uvaríme, vyskúšame :-)
frezia68
Rýchle,sýte,lacné a tradičné....zaslúži ***** a už je v KK :-)
perla61
zajtra sa určite varia aj u nás.****** a už sú aj v KK
kika1212
toto poznám, je to výborné a vieš že do toho korýtka to viac pasuje?
janger
@kukulienka , este som o tomto jedle nepocula...Fajn, ze si to sem pridala, clovek sa uci cely zivot :-). Mne by to na 100% chutilo.
nelinuska
Som z Liptova, ale o tomto jedle som v zivote nepocula.. No milujem halusky a aj zemiaky, takze urcite tvoj recept vyskusam ☺




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia