LIPOnáda (fotorecept)
Autor receptu: srnka77
Začali kvitnúť lipy a tie ja skrátka milujem. Po nedávnom úspechu bazovej limonády som nelenila a skúsila to aj s lipou. Najprv som chcela výsledok spomenúť len ako variáciu pôvodného receptu, doma však bolo zhodnotené, že „liponáda“ je ešte lahodnejšia než „bazonáda“, a tak si vraj právom zaslúži svojich vlastných päť minút slávy. Má ich teda mať!
PS: Odporúčajú aj dvaja z dvoch mravcov ;-)
Postup
- Začneme nanajvýš príjemnou aromaterapeutickou činnosťou: v čistom prostredí uchmatneme včielkam zopár lipových kvetov, pričom sa vo vlastnom záujme vyhýbame osobným stretom s usilovnými zberačkami nektáru.
Keď sa mňa v zime vírus opýta, čo som robila v lete, tento rok sa veru hanbiť nemusím :)
- Do 3,5-litrového pohára vložíme dobré dve hrste sviežich kvetov, pridáme dve až tri polievkové lyžice medu, jeden chemicky neošetrený citrón nakrájaný na plátky a pohár doplníme ideálne pramenitou alebo filtrovanou vodou (kto nemá inú možnosť alebo sa cíti istejšie s vodou prevarenou, použije takú – po vychladnutí). Môžeme zľahka premiešať, aby sa med rýchlejšie rozpustil.
- Prikryjeme plátenkom, nech obsah dýcha, a pohár postavíme aspoň na 6 až 8 hodín na slniečko (alebo prinajmenšom na okno). Pre intenzívnejšiu chuť môžeme nechať dlhšie, pokojne aj počas celého dňa. Počítame s tým, že na priamom slnku bude proces lúhovania prebiehať podstatne rýchlejšie ako na okne či inom mieste, kam slnko priamo nesvieti.
- Po vylúhovaní precedíme cez sitko alebo rovno cez použité plátenko, citrón vyžmýkame. A pijeme... a pijeme... a pijeme. Na svoje vlastné zdravie!
Uchovávame v chlade a skonzumujeme najlepšie do 24 hodín.
- Poznámka: Lipu môžeme pravdaže skombinovať s ďalšími vhodnými bylinkami alebo aj ovocím – napríklad s bazou (čas kvitnutia sa prelína len pár dní, tak šup-šup!) či materinou dúškou, alebo hoci v trojici lipa-baza-tymian, čo je obľúbená kombinácia na prípravu silne liečivého a mimoriadne chutného čaju. Možností je neúrekom...