LIPOnáda (fotorecept)

Autor receptu: srnka77

Začali kvitnúť lipy a tie ja skrátka milujem. Po nedávnom úspechu bazovej limonády som nelenila a skúsila to aj s lipou. Najprv som chcela výsledok spomenúť len ako variáciu pôvodného receptu, doma však bolo zhodnotené, že „liponáda“ je ešte lahodnejšia než „bazonáda“, a tak si vraj právom zaslúži svojich vlastných päť minút slávy. Má ich teda mať!
PS: Odporúčajú aj dvaja z dvoch mravcov ;-)

10 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Začneme nanajvýš príjemnou aromaterapeutickou činnosťou: v čistom prostredí uchmatneme včielkam zopár lipových kvetov, pričom sa vo vlastnom záujme vyhýbame osobným stretom s usilovnými zberačkami nektáru. Keď sa mňa v zime vírus opýta, čo som robila v lete, tento rok sa veru hanbiť nemusím :)
  2. Do 3,5-litrového pohára vložíme dobré dve hrste sviežich kvetov, pridáme dve až tri polievkové lyžice medu, jeden chemicky neošetrený citrón nakrájaný na plátky a pohár doplníme ideálne pramenitou alebo filtrovanou vodou (kto nemá inú možnosť alebo sa cíti istejšie s vodou prevarenou, použije takú – po vychladnutí). Môžeme zľahka premiešať, aby sa med rýchlejšie rozpustil.
  3. Prikryjeme plátenkom, nech obsah dýcha, a pohár postavíme aspoň na 6 až 8 hodín na slniečko (alebo prinajmenšom na okno). Pre intenzívnejšiu chuť môžeme nechať dlhšie, pokojne aj počas celého dňa. Počítame s tým, že na priamom slnku bude proces lúhovania prebiehať podstatne rýchlejšie ako na okne či inom mieste, kam slnko priamo nesvieti.
  4. Po vylúhovaní precedíme cez sitko alebo rovno cez použité plátenko, citrón vyžmýkame. A pijeme... a pijeme... a pijeme. Na svoje vlastné zdravie! Uchovávame v chlade a skonzumujeme najlepšie do 24 hodín.
  5. Poznámka: Lipu môžeme pravdaže skombinovať s ďalšími vhodnými bylinkami alebo aj ovocím – napríklad s bazou (čas kvitnutia sa prelína len pár dní, tak šup-šup!) či materinou dúškou, alebo hoci v trojici lipa-baza-tymian, čo je obľúbená kombinácia na prípravu silne liečivého a mimoriadne chutného čaju. Možností je neúrekom...