Linecký koláč so smotanovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Tento koláčik som našla na maďarskom webe pod názvom Hamis túrós - falošný tvarožník. Trocha som si ho pomenila podľa našich chutí a mali sme ho ako nedeľný múčnik. Vrele odporúčam, už za čerstva je vláčny, zajtra po odstátí bude ešte lepší:-P

30
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Postup

  1. Ako prvý som uvarila vanilkový puding z 5 dcl mlieka, 2 vrecúšok vanilkového pudingu(2x 40g) a 7 PL kryštálového cukru. Hrniec som zdedila od maminky, páči sa mi jeho vzorka:-) Hotový puding treba občas premiešať, aby sa navrchu nevytvorila kožka.
  2. Z múky, posekaného masla, štipky soli, práškového cukru, štyroch žĺtkov, trochy citrónovej kôry a šťavy som zamiesila linecké cesto. Môžete použiť aj celý prášok do pečiva, ja som teraz nedala.
  3. Cesto som rozdelila na 1/3 a 2/3 . Celé vážilo 930g, väčšia rozdelená časť mala teda 620g a menšia 310g.
  4. Väčšiu časť cesta som vyvaľkala medzi dvoma kusmi pečiaceho papiera, ktoré som ostrihala na veľkosť vnútornej strany plechu veľkosti 30x35cm. Tento spôsob vaľkania sa mi osvedčil pri lepivejších cestách, netreba podsypávať a prenos cesta na plech je tiež jednoduchý.
  5. Po prenesení na plech som vrchný papier odstránila a cesto popichala vidličkou. Menšiu časť cesta som zatiaľ dala do chladničky, z nej bude mriežka.
  6. Ideme na plnku: Uvarený puding medzičasom vychladol, vmiešala som do neho 2 kelímky smotany, je na vás, či dáte kyslejšiu, ja som mala créme fraiche s 35% tuku.
  7. pridala som dve vrecúška vanilkového cukru a poriadne premiešala el.šľahačom.
  8. Nakoniec som pridala tuhý sneh z bielkov a vmiešala ho už len ručne metličkou, aby sa sneh moc nerozbil. Plnky bola riadna dávka, vyliala a urovnala som ju na cesto. Zapla som rúru na 180°C.
  9. Z chladničky som vybrala zvyšok cesta a vyvaľkala som ho natenko. Nemala som poruke radličku, tak som krájala pásiky len príborovým nožom.
  10. Pásiky som pokládla na plnku do formy mriežky, zo zvyšku som ušúľala malé nitíky a uložila na každý spoj v mriežke.
  11. piekla som 35 minút na 180°C, medzičasom som vrch aj prikryla alobalom z obavy, keď už mriežka veľmi červenela a času bolo ešte k dopečeniu dosť. Každá rúra pečie inak, túto u manžela ešte nemám otestovanú, časom bude aj táto:-) Upečený koláč som pred krájaním nechala úplne vychladnúť.
  12. Ledva sme vydržali čakaciu dobu, kým vychladne, bola som zvedavá na chuť a aj ostatných šteklila vábivá vôňa.
  13. Koláčik je jemný, cesto krehké, chutné s pridaním citrónovej chuti. Možno tu už takýto recept je, nenašla som ho však ani po dlhšom hľadaní, preto som ho pridala. Budem rada, ak ho vyskúšate a podelíte sa o svoje skúsenosti.