Linecký koláč so smotanovou plnkou fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 23. novembra 2014

Tento koláčik som našla na maďarskom webe pod názvom Hamis túrós - falošný tvarožník. Trocha som si ho pomenila podľa našich chutí a mali Zobraziť celý popisTento koláčik som našla na maďarskom webe pod názvom Hamis túrós - falošný tvarožník. Trocha som si ho pomenila podľa našich chutí a mali sme ho ako nedeľný múčnik. Vrele odporúčam, už za čerstva je vláčny, zajtra po odstátí bude ešte lepší:-P

30
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
40 dkg
25 dkg
20 dkg
4 ks
Plnka:
5 dl
2 bal. práškový
7 PL
400 ml (alebo créme fraiche)
2 bal.
4 ks
1-2 ČL




Postup

  1. 1

    Ako prvý som uvarila vanilkový puding z 5 dcl mlieka, 2 vrecúšok vanilkového pudingu(2x 40g) a 7 PL kryštálového cukru. Hrniec som zdedila od maminky, páči sa mi jeho vzorka:-) Hotový puding treba občas premiešať, aby sa navrchu nevytvorila kožka.

    Linecký koláč so smotanovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z múky, posekaného masla, štipky soli, práškového cukru, štyroch žĺtkov, trochy citrónovej kôry a šťavy som zamiesila linecké cesto. Môžete použiť aj celý prášok do pečiva, ja som teraz nedala.

    Linecký koláč so smotanovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som rozdelila na 1/3 a 2/3 . Celé vážilo 930g, väčšia rozdelená časť mala teda 620g a menšia 310g.

    Linecký koláč so smotanovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Väčšiu časť cesta som vyvaľkala medzi dvoma kusmi pečiaceho papiera, ktoré som ostrihala na veľkosť vnútornej strany plechu veľkosti 30x35cm. Tento spôsob vaľkania sa mi osvedčil pri lepivejších cestách, netreba podsypávať a prenos cesta na plech je tiež jednoduchý.

    Linecký koláč so smotanovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po prenesení na plech som vrchný papier odstránila a cesto popichala vidličkou. Menšiu časť cesta som zatiaľ dala do chladničky, z nej bude mriežka.

    Linecký koláč so smotanovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ideme na plnku: Uvarený puding medzičasom vychladol, vmiešala som do neho 2 kelímky smotany, je na vás, či dáte kyslejšiu, ja som mala créme fraiche s 35% tuku.

    Linecký koláč so smotanovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pridala som dve vrecúška vanilkového cukru a poriadne premiešala el.šľahačom.

    Linecký koláč so smotanovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nakoniec som pridala tuhý sneh z bielkov a vmiešala ho už len ručne metličkou, aby sa sneh moc nerozbil. Plnky bola riadna dávka, vyliala a urovnala som ju na cesto. Zapla som rúru na 180°C.

    Linecký koláč so smotanovou plnkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Z chladničky som vybrala zvyšok cesta a vyvaľkala som ho natenko. Nemala som poruke radličku, tak som krájala pásiky len príborovým nožom.

    Linecký koláč so smotanovou plnkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pásiky som pokládla na plnku do formy mriežky, zo zvyšku som ušúľala malé nitíky a uložila na každý spoj v mriežke.

    Linecký koláč so smotanovou plnkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    piekla som 35 minút na 180°C, medzičasom som vrch aj prikryla alobalom z obavy, keď už mriežka veľmi červenela a času bolo ešte k dopečeniu dosť. Každá rúra pečie inak, túto u manžela ešte nemám otestovanú, časom bude aj táto:-) Upečený koláč som pred krájaním nechala úplne vychladnúť.

    Linecký koláč so smotanovou plnkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ledva sme vydržali čakaciu dobu, kým vychladne, bola som zvedavá na chuť a aj ostatných šteklila vábivá vôňa.

    Linecký koláč so smotanovou plnkou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Koláčik je jemný, cesto krehké, chutné s pridaním citrónovej chuti. Možno tu už takýto recept je, nenašla som ho však ani po dlhšom hľadaní, preto som ho pridala. Budem rada, ak ho vyskúšate a podelíte sa o svoje skúsenosti.

    Linecký koláč so smotanovou plnkou (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

kukulienka71
Dámy, ďakujem vám:-) @margaretka28 , pozrela som si Táničkin recept, je to ono, len ho má s prídavkom kakaa a tiež ho má z maď. stránky. Ten je ešte efektnejší s hnedým cestom. A tiež sa jej páčil s tým citrónom, tak ako aj mne. Budem rada, ak vyskúšate aj tento:-)
1x havino
babkamt
chutný koláčik, joj , či by som si kúsok z neho dala:-) 5* Koláčik poznám, viem, že je výborný. Asi si ho zajtra upečiem. Tvaroh mám doma.
babkamt
pozrela som si link, čo pridala kukulienka. Neviem dobre po maďarsky. Nerozumiem dvom slovám: fahéj a mazsola. Kto to vie preložiť?
monccicci
robíme niečo podobné, ale z tvarohu, no je to výborný nápad dať tam kyslú smotanu, keď tvaroh nie je po ruke, ďakujem za inšpiráciu... podaril sa ti krásny, takéto ja mám veľmi rada, pridávam do KK :-)
havino
krásne foto, výborný koláč, už vás čítam, chcela som ti link hodiť, že si piekla to čo ja, usmievam sa, že máme rovnaké chute, je výborný a ozaj odporúčam, s krehkým cestom táto plnka je zmena, je veľmi chutná a jemná
jozka2
Tak ten tvoj hamis turos nema chybu,len ako by som vymenila muku za bezlepkovu.urcite skusim hoci len pre znamych ak ja nemozem.5*****
kukulienka71
@salinka , iste si tých fajnových linzerov mala možnosť poochutnávať za ten čas, ďakujem pekne:-) @jozka2 , myslím, že v tomto ceste nebude problém vymeniť múku za bezlepkovú, navrch daj nejaké vykrojené vzory, nie mriežku, lebo tá by sa iste veľmi trhala. Z pohánkovej skúsim aj ja. Ďakujem ti pekne.@terinka55 , @ancicka , potešili ste ma aj vy, vďaka!
alex37
krásne vyzerajúci, jednoduchý koláč s nádhernou foto. Určite skúsim :-)
KK *****
kukulienka71
@frezia , nech sa ti vydarí, ďakujem ti, @svedka , neuťahuj si zo mňa:-)) vďaka, @alex37 , dík za pochvalu, budem čakať na odozvu;-) @mariamka , vďaka za ocenenie, dobre sa to číta:-) ani by som sa nečudovala, ak by bola Margaretka strojárka, značná časť Varechy ňou je:-)) inak, nity som spomenula prvá ja. Ale o sebe určite viem, že strojárkou nie som:-P Pekný večer!
jozka2
lencsejani,mas pravdu,vsetko od kukuc vyzera vyborne,ale ak ich ty upecies take ako ona, pridem sa ponuknut.
kukulienka71
@palokuchki , @ywett , pochvala od vás ma veľmi teší, ďakujem. Dnes repete na želanie a s výdatnou pomocou manžela:-) iná múka, drobivé, trhavé cesto:-( mriežka sa nedala urobiť, tak len takto "umelecky" hala-bala: vykrajované kolieska na vrch a zvyšok cesta na to postúhaný. Chutil aj takto:-)

@jozka2 , kým prídeš, on sa to naučí;-)
medovnicek
mám radosť z toho, že sem pridávaš takéto recepty, milujem recepty maďarských kuchárok akurát, že neviem po maďarsky, tak na ich stránkach akurát tak môžem slintať:)
kukulienka71
@medovnicek , ďakujem za uznanie, potešila si ma aj ty. Vždy tam nájdem inšpiráciu, je tam veľa starých receptov, klasika, ktorá sa nikdy nezunuje. Určite sem aj v budúcnosti prinesiem niečo, čo je tu menej známe, pre spestrenie;-) Prajem krásne Vianoce!!
jerica
@kukulienocka71 krásna práca, škoda, tento recept mi ušiel, ako rýchlik pred nosom, za to si ho ukladám. Tvoje recepty sú pre mňa inšpiráciou :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia