Linecké pečivo
Linecké pečivo

Linecké sedmoro

danda3 - fotkadanda3, 17. decembra 2017
Linecké sedmoro
Foto: danda3

Tento rok som si trošku zaexperimentovala. V surovinách je základný recept, v postupe + suroviny navyše. Používam hladkú špaldovú múku, ale môže byť Zobraziť celý popisTento rok som si trošku zaexperimentovala. V surovinách je základný recept, v postupe + suroviny navyše. Používam hladkú špaldovú múku, ale môže byť aj klasická hladká. Nepoužívajte Zlatý klas, raz som to urobila a pečivo malo divnú pachuť, stačí klasický zemiakový škrob.

Suroviny

200 g
1 ks
200 g
200 g
100-150 g
1 ks
1-2 PL
1/2 bal.
Okrem toho:
2 PL
60 g mleté
2 KL
60 g
50 g
200 g
KÁVOVÁ PLNKA:
250 ml
100 g
1 KL
125 g
podľa chuti
ORECHOVÁ PLNKA:
250 ml
100 g
125 g
podľa chuti mleté
ČOKOLÁDOVÁ PLNKA:
250 ml
100 g
125 g
KOKOSKY:
5 ks
200 g
350 g




Postup

  1. 1

    Suroviny zo základného receptu zamiesime, podľa potreby pridávame jogurt alebo múku. Necháme odležať, potom vyvaľkáme na hrúbku 4-5 mm kvietky s otvorom aj bez, dáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme piecť na 160°C cca 8 minút, musia ostať bledé. Spájame s džemom (tento rok mal premiéru višňový) a môžeme dozdobiť čokoládovou polevou.

    Linecké sedmoro - obrázok 1
  2. 2

    KAKAOVÉ CESTO spravíme podobne, len do cesta pridáme kakao. Upečené spájame džemom a dozdobíme bielou alebo tmavou čokoládovou polevou.

    Linecké sedmoro - obrázok 2
  3. 3

    KOKOSOVÉ CESTO - základné cesto + kokos + kôra z jedného citrónu. Toto cesto používam ako podklad pod kokosky, tento rok som ich vykrojila ako hviezdičky, inak vykrajujem klasicky kolieska. KOKOSKY - nad parou vyšľaháme bielka s cukrom, ktorý pridávame postupne, keď je sneh tuhý, odstavíme a zamiešame kokos. Dáme do vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie robíme malé kokosky. Pečieme ich 15 minút na 150°C. Na upečené cesto dáme čokoládový krém (ako pri hviezdičkach) + 2 PL arašídového masla, do stredu džem, navrch kokoska. Po stuhnutí namáčame spodnú časť do čokoládovej polevy.

    Linecké sedmoro - obrázok 3
  4. 4

    KÁVOVÉ CESTO - základné cesto + mletá káva. Vykrajujeme oválky bez otvoru. Po upečení plníme krémom, dozdobíme. PLNKA - čokoládu si rozpustíme v šľahačke, pridáme rozpustnú kávu, necháme vychladnúť, vyšľaháme, pridáme maslo a trošku mletej kávy podľa chuti. Tieto sú pre mňa tento rok top.

    Linecké sedmoro - obrázok 4
  5. 5

    JAHODOVÉ CESTO - základné cesto s tým rozdielom, že miesto maizeny dáme puding s jahodovou príchuťou ( myslím, že ich bolo 6 ks). Vykrajujeme srdiečka aj s otvorom aj bez, po upečení plníme džemom a namáčame do čokoládovej polevy. Nemám ich také ružové, ako by som chcela, nabudúce vyskúšam niečo iná ako puding.

    Linecké sedmoro - obrázok 5
  6. 6

    ORECHOVÉ CESTO - základné cesto + mleté orechy. Vykrajujeme kvietky, ktoré po upečení spájame orechovou plnkou a ozdobíme orechom, ktorý prilepíme pomocou krému. Ešte surové cesto sa malo natrieť bielkom a posypať mletými orechmi, ale som na to zabudla, tak nabudúce. PLNKA - V smotane si rozpustíme čokoládu, necháme vychladnúť, vyšľaháme, zamiešame podľa potreby orechy a maslo. Na budúce skúsim dať bielu čokoládu.

    Linecké sedmoro - obrázok 6
  7. 7

    ČOKOLÁDOVÉ CESTO - základné cesto + nastrúhaná čokoláda. Vykrajujeme hviezdičky bez otvoru, po upečení plníme čokoládovým krémom. Vrch namočíme do čokolády a ozdobíme. PLNKA - čokoládu roztopíme v smotane, necháme vychladnúť, vyšľaháme a zmiešame s maslom.

    Linecké sedmoro - obrázok 7
  8. 8

    No a hlavne potrebujeme veľa veľa čokolády na varenie (52%) + tuk. Polevu robím vo vodnom kúpeli, tuk pridávam postupne, nemám rada riedku polevu. Želám vám všetkým krásne vianočné sviatky plné pohody a lásky strávené v rodinnom kruhu a medzi priateľmi.♥

    Linecké sedmoro - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Tak toto je víc než recept - gejzír receptů na vánoční cukroví! Líbí se mi všechny varianty, máš nádherná vykrajovátka /bod 2 a 4/ a obzvlášť "čumím" na tvůj krém!! Bože, já bych měla strach, že se mi srazí. Máš máslo na krém povolené? Šlehačku s čokoládou vychlazenou a nebo pokojovou teplotu? Překrásná fota, bezvadné chutě, kouzelně nazdobeno! Jsi nesmírně šikovná! Díky za velmi vděčný, fantastický soubot vánočního cukroví. Kráásnáá práce!!
luss44
@Danda3 no nádherne sú vyzdobené, a tie kávové so ♥ sú úplne naj.. Len neviem, v úvode spomínaš zemiakový škrob a v surovinách maizenu, čo je kukuričný. Či je to jedno ktorý sa použije? Inak zaujímavý rcp.
alex37
Krásne a chutne si napiekla. Ja som práve dopiekla tvoje rožteky cappuccino, ale aj odtiaľto si niečo vyberiem :-) krásne sviatky aj tebe a celej rodinke.
danda3
@Radost (17.12.2017 20:13)

Ďakujem, radosť moja milá, budúci týždeň robím až do soboty, tak som sa musela poponáhľať, inak by som to nestihla.
danda3
@Haji (17.12.2017 20:16)

Moja milá@haji , ďakujem Ti veľmi pekne za komentár. Áno, šľahačka s čokoládou musí mať izbovú teplotu a maslo tiež. Ale stane sa, že sa zrazí, a vtedy dám misu nad paru a povoľujem tie zrazené kúsky masla a prešľahám. Potrebovala som si to dať na jedno miesto, aby som to mala po ruke, lebo vždy si robím poznámky na nejaké papiere a keď ich hľadám, niet ich. ☺Formičiek mám veľmi veľa aj svoje, aj po mojej mamine, tá oválna je po nej a tie štvorcové som si doniesla z Toronta, ale stred vykrajujem s maličkými formičkami, mám rôzne druhy.
danda3
@Luss44 (17.12.2017 20:17)

Áno, je to jedno, maizena alebo gustin, len nie zlatý klas, minulý rok som sa na ňom popálila, takže radšej upozorňujem a v žltomodrom obchode majú zemiakový škrob v 500 g balení, ten teraz používam. A ďakujem Ti, to zdobenie ma baví najviac.
danda3
@Alex37 (17.12.2017 20:22)

Ďakujem, rohlíčky som tiež robila, už sú v krabici, len neviem, či stihnem medovníky, budúci týždeň bude pre mňa pracovný.
danda3
@Monty469 (17.12.2017 20:38)

Ďakujem Ti milá @monty , včera sme mali vianočný spiningový maratón , každý niečo donesie, doniesla som koláčiky ale aj kváskový chlebík, hádaj, čo vyhralo? Jasné chlebík, už so darovala kvások a recepty a mám ďalších záujemcov.
danda3
@Maxinka (17.12.2017 20:43)

Ďakujem, máš pravdu, v utorok som napiekla a potom už len zlepovala, máčala do čokolády a zdobila, ale keď mňa to baví, inak by som to nerobila. Inak som hovorila, že tento rok toho nebudem veľa piecť, ale askosi sa mi to vymklo z rúk...☺
jack
Waaau.Idem si oči vyočiť;-) Aj ja už mám linecké,ale ani zďaleka toľko čo ty:(
1x danda3
danda3
@Jack (17.12.2017 20:59)

Ďakujem Ti, chcela som vyskúšať aj iné variácie ako kakaové a klasické. Okrem toho mám BB kolieska a gaštanové srdiečka. Mám v receptoch.
kristina47
Paráda,už aj ukladám.A čo sa týka tej ružovej farby,k pudingom pridať kúsok potravinovej gel farby,mám to odskúšané.
1x danda3
pivonka
To je paráda, môžu ísť rovno na výstavu, pekne si sa vyhrala! Tiež Ti prajem krásne Vianoce, šťastné a veselé!
jerica
@Danda3 tej vône musí byť aj na povale, krásne si napiekla :-)
radosť čítať tvoje recepty :-) čas Vianočný je za dverami , to bude radosti pre vnúčika :-)
Prajem Ti Krásne požehnané Vianočné sviatky, šťastné a veselé v kruhu rodiny :-)
mabla
Tie sú výstavné! Krásne vyzdobené. Už mám napečené, ale lákajú ma tie kávové, asi ešte urobím. Robila som tiež gaštanové srdiečka od Teba, mám ich rada. Prajem krásne požehnané sviatky.
marienka54
Prosím, akú Maizenu si použila? Gustin, Solamyl? Keď Zlatý klas nie.Koláčiky sú krásne.
haji
@Luss44 (17.12.2017 20:17)
Maizena je kukuřičný škrob, Solamyl zemiakový škrob. Rozdíl, který se uvádí: kukuřičný škrob je jemnější než bramborový a dále je rozebírána preference podle složení: brambory - solanin, kukuřice - gmo. Prašť jako uhoď.
haji
@Luss44 (18.12.2017 11:27)
Ano. Já v tom zpavidla po čase tápu. Přidala jsem koment i pro sebe a mně podobné. Krásný den!
modrenka
Nápadité, nádherné, iste aj chutné, koláčiky :)
Poprosím ešte pomôcť s tým čokoládovým krémom. Čokoládu rozpustiť v šľahačke a nechať vychladnúť - rozumiem. Ale ďalej už nie :) "Prešľahať" myslíš v zmysle len rozmiešať? Či studenú zmes vyšľahať až do husta ako klasickú šľahačku na čosi ako parížsky krém? Alebo zmiešať s maslom kým je šľahačka ešte polotekutá? Proste ten moment spojenia a konzistencie šľahačky a masla ma mätie.
Vďaka za vysvetlenie.
danda3
@cezminaz @olinecka @staja @dogagador @katarina22 @eva132 @izabella929 @marienka54 Ďakujem vám veľmi pekne za vaše milé slová, potešili.
@marienka54 To je úplne jedno, môže byť aj zemiakový aj kukuričný, tieto som robila so zemiakovým zo žltomodrého obchodu.
@modrenka Ďakujem, krémy si robím deň predtým, rozpustím v šľahačke smotanu a dám do chladu (aj na balkón). Na druhý deň ráno vytiahnem, aby nebol úplne studený, maslo mám tiež vytiahnuté, mäkké. Začnem šľahať so šľahačom, ako si napísala ako na parížsku šľahačku, potom pridám maslo a ešte s ním prešľahám. Niekedy sa stane, že sa zrazí, ak je krém ešte príliš studený, v tom prípade dám misu nad paru a prešľahám, kým sa kúsky zrazené masla nerozpustia. To je všetko, dúfam, že už zrozumiteľnejšie. Ak bude ešte niečo nejasné, rada napíšem.
jerica
@Danda3 (18.12.2017 13:20) Darinka, citujem : " rozpustím v šľahačke smotanu " asi čokoládu , keď nie, tak prepáč.

1x danda3
sovka62
Na jednotku s hviezdičkou, vysoká škola vianočného pečenia. Zamiesť naraz z 5-6 dávok (domáci pán by to hádam zvládol aj bez presilenej ruky), uložiť do chladničky a potom už len dorábať, paráda.... Ukladám pre inšpiráciu a pre potešenie oka, lebo ich máš úžasné....
babkamt
Recept si ukladám. Škoda, že som nebola na Vareche skôr. Včera som zarábala cestá. Pečenie ma ešte len čaká. Más ich krásne.
afataga
Moje nervy, mne by toto trvalo mesiac, ak by som to teda aj prezila :-), mne sa najviac pozdavaju orechove, pekne si sa vyhrala, len co je pravda.
zdenka1009
Krásne si pripravila koláčiky na vianočný stôl,.. takže aj ja chcem byť za jednotku, základné cesto odpočíva v chladničke a budú srdiečka, hviezdičky...cesto má krásnu smotanovú farbu a dúfam, že sa mi bude dariť.
janikbj
každý deň si tieto krasotinky otváram a aspoň takto na obrazovke sa kochám, lebo chuť je nepochybne bezkonkurenčná a musím povedať, že niežeby som mala zlú svokru, ale Darinka, ty by si bola svokra mojich snov ;)
a dúfam, že jedna z vianočných cien za najlepšie recepty putuje k tebe, zaslúžiš si isto-iste :*
siisa
Darinka, vďaka za tvoje skvelé koláčiky, ani netušíš ako si mi veľmi pomohla, toto využijem nielen na Vianoce, ale aj bežne cez rok. VĎAKA !
tilau
Práve som dorobila orechové a kávové a tie sú naozaj top. Plnka má chuť ľadovej kávy...mňam :D aj cesto bolo super vláčne, naozaj výborný recept :)
havino
dievča moje a toto som tu ja nepostrehla, ráno prebehnem pri káve, večer sa niekedy ani tu nedostanem, blahoželám a samozrejme, že ukládam s klobukom dole, pred tolkou kreativitou , uži si výhru, teším sa s tebou
danda3
Ďalšia obmena, upečené základné cesto s citrónovou kôrou a šťavou bez zlepovať, vykrajujeme trošku hrubšie, lebo sú veľmi krehké. A už do cesta nedávam vanilkový puding, ale len maizenu alebo gustin, takže o 37 g viac.


hricka
@Danda3 (17.12.2017 20:30)
dobrý večer, potrebujem radu sekla sa mi plnka na tie kávove ovalky už som to slahala aj nad parou a stale je to rovnaké co s tým je to take ako keby sa tam dostala voda
danda3
@Hricka (12.12.2018 16:58)

Fíha, tak to sa mi ešte nestalo, že by nepomohlo šľahanie nad parou. Ja to tam mám, kým sa zrazené maslo nerozpustí, krém zredne, potom ho dám do studenej vody a šľahám, kým nie je v poriadku. Odpovedám neskôr, lebo som v práci.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia