Linecké pečivo

Linecké koláčiky slovenské

Autor receptu: tatranka

Ak som napísala pri vanilkových rožkoch, že sú chutné a aj rýchle, platí to aj o týchto sladučkých lineckých koláčikoch. Spracujete cesto, kým si pripravíte pár formičiek na vykrajovanie, lekvár, plechy, už môžete cesto z chladu vyberať. Je pripravené na spracovanie.

36
porcií
20 minút
príprava
7-8 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Ingrediencie na cesto spolu spracujeme. Dobre sa s cestom pracuje. Ráta sa na podsypanie asi s 30 g múky. Spracované cesto na lopári vyvaľkáme. Ja si ho zvyknem rozdeliť na polovicu, a tak s ním pracujem. Na plech si uložím fóliu na pečenie, alebo papier na pečenie. Vyvaľkám cesto na hrúbku asi 3 mm. Vykrajujem plné tvary a tvary s dierkami. Malo by byť na počet rovnako plných aj s dierami. Pečiem asi 7 minút vo vyhriatej trúbe na 170 °C.
  2. Koláčiky by mali byť pekné a svetlé. Vyberám z trúby pri zružovení okrajov koláčikov. Koláčiky s otvormi po vybratí z trúby posypem cez sítko práškovým cukrom. Koláčiky nechám vychladiť.
  3. Koláčiky, ktoré sú plné, potriem zohriatym lekvárom s kvapkou rumu. Na ne ukladám pocukrované kúsky. Kolačik je vlastne takto ukončený. Neviem, či je aj taká domácnosť, kde by tieto sladučké kúsky nemali odbyt. Odkedy si pamätám, už ako dieťa, vždy bol tento malý koláčik u nás na stole.