Limetkový koláč (Key lime pie)

Autor receptu: dominikaza

Po Silvestri a cuba libre nám zostalo doma veľa limetiek. Tak som sa rozhodla upiecť svieži koláčik, ktorý bude v kontraste s vianočnými sladkosťami. Recept som našla len po anglicky, pod názvom "Key lime pie" a musím povedať, že je typicky americký. Zaujímavý, jednoduchý a rýchly :)

12
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv si spravíme korpus. Ten sa robí rovnako ako pri cheesecake-u. Sušienky (ja som použila cca 1 a trištvrte balenia) vložíme do mixéru a rozomelieme (ak nemáme mixér, vložíme do sáčku a rozpučíme valčekom). K pomletým sušienkam pridáme hnedý cukor a prilejeme rozpustené maslo. Maslo pridávame potroške, korpus by mal mať sypkú, no nie mastnú konzistenciu. Celé "cesto" dáme do tortovej formy a rukami pritlačíme na spodnú časť.
  2. Plnka: Rovnako ako cesto je veľmi jednoduchá. Vymiešame žĺtka, pridáme šťavu z limetiek a kôru (strúhame len zelenú časť, biela je horká), nakoniec vlejeme salko a domixujeme. Plnku vylejeme na korpus a dáme piecť do trúby vyhriatej na 180°C pokiaľ plnka nie je tuhá (v strede sa ešte trasie, ale to potom stuhne v chlade)
  3. Teraz prichádza najťažšia časť. Koláč treba nechať poriadne vychladnúť a odstáť v chladničke, nech pekne sadne cca 8 hodín. My sme to samozrejme nevydržali :)). Koláčik môžeme podľa chuti dozdobiť šľahačkou. Moje postrehy: Nabudúce skúsim do korpusu pridať kešu oriešky, alebo vlašské, určite by to bolo zaujímavé. Čo sa týka chuti, je veľmi výrazná a kyslastá, čo dokonale ladí so sladkým korpusom, ja som šľahačku nepoužila, mám rada ostrejšiu chuť, no pre niekoho to môže byť až príliš a šľahačka by ju dokonale zjemnila. Prajem Vám dobrú chuť! :)