Likérové špice

dadush - fotkadadush, 18. februára 2015
Likérové špice
Foto: dadush

Likérové špice milujem a preto som sa rozhodla, že ich vyskúšam v domácom prostredí. Vypýtala som si recept od tety a skúsila. Môj experiment Zobraziť celý popisLikérové špice milujem a preto som sa rozhodla, že ich vyskúšam v domácom prostredí. Vypýtala som si recept od tety a skúsila. Môj experiment skončil s úspechom.

50
porcií

Suroviny

Piškótky okrúhle:
5 ks
150 g
150 g
1 PL
Likér:
8 dl
3/4 bal.
2 bal.
2 ks
podľa chuti
Maslovo-kakaový krém:
5 dl
200 g
2 bal.
75 g na varenie
750 g (alebo Hera)
Na namáčanie:
 na varenie




Postup

  1. 1

    Najskôr si spravíme okrúhle piškótky a to nasledovne. Bielka s cukrom a žĺtka so zlatým klasom vyšľaháme. Potom ich zmiešame dokopy a pridáme múku. Lyžičkou ukladáme na plech, ktorí sme vystlali papierom na pečenie. Dáme piecť, pečieme do ružova.

  2. 2

    Likér do špičiek si zvyknem robiť deň vopred a nechám ho v chladničke "odležať". Všetky ingrediencie spolu zmiešame a uvaríme si polo-riedky puding. Po vychladnutí pridáme Um (rum) podľa chuti. Odporúčala by som dať menej cukru, pre mňa osobne to bolo veľmi sladké.

  3. 3

    Všetky ingrediencie na maslovo-kakaový krém zmiešame a uvaríme hustý puding. Kakao som dávala podľa chuti. Po vychladnutí vyšľaháme so stužením tukom Herou či Heliou.

  4. 4

    Rozpustíme si čokoládu nad parou, väčšie množstvo tak aby sme jej mali dosť do väčšieho hrnčeka, do ktorého ju prelejeme. (robila som ju od oka, preto som nepísala gramáž)

  5. 5

    Piškótky si natrieme hrubou vrstvou čokolády, necháme zaschnúť. Medzi tým si naplníme vrecko s likérovou špičkou s maslovo-kakaovým krémom a vytláčame na piškótky, dáme na pár minút najlepšie do mrazničky aby nám ten krém co najlepšie stuhol. Po stuhnutí nalejeme likér do špičiek a druhým naplneným sáčkom s ozdobnou špičkou "zatvoríme" špic, zase dáme stuhnúť do mrazničky. So špičkami pracujeme čo najrýchlejšie lebo sa rýchlo topia. Po stuhnutí ich namáčame do šálky s čokoládou, ale pozor čokoláda nesmie byť horúca inak sa nám špičky rozpadnú a naša robota by bola zbytočná. Dáme stuhnúť do chladničky a po stuhnutí môžeme konzumovať.

    Likérové špice - obrázok 5
  6. 6

    A takto vyzerá finálny výsledok. Ospravedlňujem sa za kvalitu fotky. Dobrú chuť.

    Likérové špice - obrázok 6

Diskusia k receptu

frezia68
Také lákavé sladkosti,že vypínam Varechu,ale dám Ti *****,lebo si šikovná a zaslúžiš :-)
denyany
Ach, jaj! Ďalšia dobrota! Ešte že nemáme doma zásoby sladkostí, všetky by som vyjedla po skvelých receptoch a fotkách na Vareche...
medovnicek
špičku doma mám, ale ešte som sa neodvážila ju vyskúšať, recept si ukladám:)
eraserhead
opäť nám chýba zaradenie do kategória "Slovenská kuchyňa"

ešte sa chcem spýtať, ako sa dá spraviť zo stuženého tuku maslový krém?
nebude to niečo ako vlaky zadarmo?
dadush
@afataga a @eraserhead bohužiaľ na mútenie domáceho masla nemám čas a kupované, no povedzme si pravdu je až píliš drahé na tento tip zákusku a tak najlepšou alternatívou je stužený tuk. Ja len píšem čo som použila ja, nikoho nenútim používať stužený tuk, pokiaľ je to proti jeho presvedčeniu o dravej výžive. Povedzme si pravdu v dnešnej dobe sa stužovadlá a rôzne umelé látky dávajú do všetkého a ani "BIO" nie je bio, obsahuje oveľa viac chemikálií ako "normálne" potraviny.
dadush
A ako sa dá spraviť zo stuženého tuku maslový krém? No viem čarovať :D
pusta1
veľmi piplavá práca, netrúfla by som si, lenže takéto špice milujem :-)
obdivujem ťa, krásne sa ti vydarili i fotky máš pekné. si veľmi šikovná.
*****
eraserhead
maslo je príliš drahé, o koľko o 1,5€! za 750g
Ďakujem, ušetril som 1,5 a budem jesť odpadky
Skôr ako o zdravú výživu mi ide o zdravý rozum

K tomu čarovaniu, ono to bude skôr zavádzanie a klamstvo, rovnako ako pri vlakoch

Nepošleš mi jedného toho umeláča? podrobím ho testu na balkóne
dadush
@eraserhead pokial sa sem chodíťe len na to aby ste niekoho odsudzovali, že dal stužený tuk namiesto masla tak prosim, ale uvedomte si, že aj maslo obsahuje umelé látky a stužovadlá. Pokial Vám ide o zdravý rozum tak Vám radím aby ste prestali konzumovať akékoľvek jedlo, pretože aj to je svojím spôsobom odpad ako to Vy nazývate.
Čo sa týka tých vlakov, tak to prosím riešte s pánom premiérom a nie so mnou, myslím že tá téma sa sem vôbec nehodí nemá nič spoločné s varením a pečením.
Už som písala,že nikoho nenútim aby používal stužený tuk, každý nech používa to čo mu je bližšie. Ked chce maslo nech si dá maslo.
A čo sa týka toho balkónu a Vášho testu ja na rozdiel od Vás jedlom neplytvám ak to robíte Vy tak prosím ale s vlastným jedlom.
@elisticka aj tie Vaše vyzerajú skvele!! hned by som si dala, len keby s tým nebola tak piplava robota :D
evanaaa
Špice sa mi páčia, len sa mi nepáči, ak niekto, kto preferuje zdravú výživu a žije podľa nalinkovaného režimu stravovania sa, odsudzuje a dehonestuje každého, kto sa vymyká tomu, čo on považuje za jediné správne riešenie. Pekné, ak niekto dbá na svoje zdravie, ale nech nevnucuje svoj spôsob žitia aj iným, tak ako aj v tomto prípade. Je sem daný recept, ak sa niekomu páčia špice, tak si ich spraví a nie je zakázané upraviť si recept podľa seba. Nepoviem, poradiť nie je zakázané, ale dá sa aj iným spôsobom, a nechať každého, nech si varí a pečie ako chce, je to jeho vec. A to už ani nehovorím o tom posmešnom a ironickom vyjadrovaní sa. Aj ja viem skritizovať ale snažím sa neublížiť.......
danielas
No mne akosi tiež vadí ten tuk.Ale špice som chcela vyskusat, kupila som si formicku a tak som vymyslala cim nahradit tuk
Vyskusala som mascarpone. Vyšlo a pochutnali sme si.
1x elef
dadush
@evanaaa netreba si to vsimat a nejak to riesit, aj ja viem byt kriticka ale vazim slova. Viem prijat akukolvek kritiku a vzdy sa snazim si z nej nieco zobrat. myslim, ze konkretna kritika nema hlavu a ani patu.... A co sa tyka zdravej výzivi tak taka nieje, BIO nie je BIO, akakolvek poda je svojim sposobom kontaminovana ci uz z dazdov alebo umelých hnojiv... ale samozrejme vzdy potesi cervikové jablcko zo záhradky ako take co si kupite pod nazvom BIO a doma po rozrezani zistite ze ma hnile vnutro. ale to je len moj nazor, ktori nikomu nevnucujem. Je sloboda slova a kazdy si moze povedat co chce.
@danielas likerove spice z mascarpone?? bala by som sa ci by drzal tvar.. Mozno niekedy vyskusam :-)
tiginko
dievčence nejde o to, či je maslo BIO, ale mohli by ste si trochu naštudovať, aké svinstvo je v stužených tukoch. A to som obišla chuť Hery, ktorá sa síce schová v pečených koláčoch, ale v krémoch zákuskov je, prepáčte za výraz, ale inak nemôžem - odporná. A to nie je len môj názor. Už len z tohto dôvodu dlhé roky nekupujeme žiadne zákusky, a ak už tak z overených zdrojov, ktoré používajú kvalitné suroviny. To NEBIO, čo sa tvári ako BIO neovplyvníme, ale to čo môžem ovplyvniť, tak určite si ustrážim. Čo sa týka kritických alebo uštipačných komentárov tu už bolo riešené nespočetne veľakrát. Každý tu má nárok na vyjadrenie svojho názoru, na to sú komentáre. A každý sa vyjadruje inak, lebo nie sme ovce, ale ľudia. Nemám pocit, že by tu niekto niekoho dehonestoval alebo urážal
dadush
@tiginko suhlasim s Vami, ze je tam vela bordelu ale povedzme si pravdu v kazdej jednej potravine je nejaka chemicka zmes, my to neovplyvnime. Tiez nekupujem zákusky, umelina z nich priam krici.
Kazdy si prisposobí recepty na co je zvyknuty a ake ma zdroje, co ma rad. :-)
katka78
@dadush píšeš že: "v kazdej jednej potravine je nejaka chemicka zmes, my to neovplyvnime"
Nie je pravda, že to neovplyvníš. Ide o to, či ovplyvniť chceš. Práve preto, že žijeme v spoločnosti, kde okolo nás je kopec sajratov (v jedle, ovzduší, aj vzťahoch), človek by mal popracovať na tom, čo zmeniť môže.
Súhlasím s tebou, že každý si prispôsobí recept sebe - holt, každého voľba, čo do seba dá. Jedna vec je však byť neinformovaný a druhá byť informovaný a ignorovať. Ale aj to je každého voľba, nesúdim.
marcel83
Ja som akurat dva take spraskal /kupovane/ a teraz idem na maxiveternik /kupovany/ a zatial pohodka - ziadne kusy masa zo mna neopadavaju :DDD
evanaaa
Všetko beriem....je pravda aj to, že kupované zákusky ani mne nechutia, ale je predsa len nejaký rozdiel medzi nimi a tymi domácimi, aj keď sú tam použité rôzne tuky ( HELIA, HERA, PALMARÍN...), chuť je iná. Ale do krému by som aj ja použila maslo, tam je viacej cítiť tá chuť.
evanaaa
Zabudla som - tie mňou menované tuky v komentári vyššie nie sú stužené, stužený tuk je Cera a ešte jeden na O.....nespomeniem si teraz.
eraserhead
dadush
ja som myslel že svoju obhajobu pre používanie stužených tukov a margarínov staviate na ich relatívne nižšej cene voči maslu,
teraz však tvrdíte že maslo obsahuje "umelé látky a stužovadlá" s staviate toto na podobnú úroveň k týmto odpadkom, tak som teraz na pochybách či vôbec viete čo je to maslo (to čo sa vyrába zo smotany), na slovensku sú minimálne 3 výrobcovia ktorí vyrábajú 100% prírodné maslo bez použitia akýchkoľvek konzervačných a prídavných látok, a jeden z týchto výrobcov Vám predá maslo len o 1,5€ drahšie (750g) voči vami použitej stuženine

Tiež neviem kde ste prišli na to že plytvám jedlom, to čo testujem na balkóne neviem čo vlastne je, ale za jedlo to nepokladám .......



čochvíľa to budú 3 roky čo som tento skvost dostal a za celý ten čas som nezaregistroval žiadneho živého tvora ktorý by mal o to záujem

ja, kedže si nepotrebujem budovať žiaden imidž alebo karmu si môžem dovoliť ten luxus a napísať svoj názor tiež ironické, uštipačné a kritické komentáre, ....
majo51
myslel som si že bude tu debata o postupe a skuseností s tým zákuskom a zvrhlo sa to tu uplne o niečom inom. Najidealnejšie je si dať do toho bio maslo a potom dobrú cigaretku samozrejme bio a kavičku samozrejme bio ale ja som si myslel že sa niečo dozviem k veci lebo sa chystam ich robiť ale čo už.
1x zizazi




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia