Oriešková torta s mascarpone

Lieskovo-oriešková torta s mascarpone

Autor receptu: bzsiska

Tortu som piekla môjmu mužovi k narodeninám. Je veľmi svieža a jednoduchá. A dá sa obmieňať podľa toho, čo práve máme v špajzi. :)

12
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Žiaľ, fotopostup som nerobila. Ani mi nenapadlo, že to bude stáť za to, aby som sa s receptom verejne podelila. /: V každom prípade, je veľmi jednoduchý. Korpus som robila z môjho obľúbeného hrnčekového receptu. Hrnček, ktorý používam má 250 ml. Dôležité je, aby bol zachovaný pomer surovín, takže na všetky suroviny na korpus je potrebné použiť jeden, resp. rovnaký hrnček. Všetky suroviny na korpus vymiešame, vylejeme do vymastenej a vysypanej okrúhlej formy o priemere 25 cm. Pečieme pri teplote 180 °C 30 minút. Treba vykonať špajdlový test. :) Každá rúra inak pečie. Upečený korpus necháme vychladnúť a potom rozrežeme po dĺžke na polovicu.
  2. Do misky si dáme smotanu na šľahanie a cukor. Smotanu vyšľaháme s cukrom do tuha. Niekomu by sa mohlo zdať málo sladké. Kľudne môžete pridať cukor. Ja som práve nechcela veľmi cukrové. U nás by sa to nezjedlo. Potom postupne pridávame pri najpomalšom chode mixéra mascarpone. Do krému môžeme dať aj vanilkový cukor. V tomto bode, keď máme krém hotový, rozdelíme na dve časti. Jedna časť bude oriešková plnka, druhú časť použijeme na vrch a obvod torty.
  3. Lieskové orechy pomelieme mlynčekom čo najjemnejšie. Ja som mlela surové. Ak by ste chceli jemnejší krém, treba predtým oriešky päť minút piecť v trúbe a "zotrieť" šupky utierkou. Nemala som čas a ani sa mi nechcelo to hnať do takých extrémov. Zomleté oriešky vmiešame lyžicou do jednej časti krému.
  4. Na korpus dáme polovicu z orieškového krému, naukladáme na plátky nakrájané jahody a zakryjeme druhou časťou orieškového krému. Uložíme druhý diel korpusu.
  5. Teraz príde na rad zvyšný krém bez orieškov. Natrieme ním vrch a boky celej torty, zarovnáme. Vrch som posypala kakaom cez ozdobné "sypátko". Tu mám v používaní ešte trochu medzery, takže to nie je stopercentné. Ozdobit to však môžete podľa vlastnej vôle. :)
  6. Namiesto jahôd som mala pôvodne pripravené maliny, ale moje deti sa na ne nevedeli iba pozerať. Určite sa dá použiť aj iné ovocie, ktoré máme doma. Malo by byť šťavnaté. Torta bola svieža a veľmi chutná. Dobrú chuť.