Orechové sušienky
Orechové sušienky

Lieskovo-orechové keksy

surana - bez fotkysurana, 5. apríla 2017
Lieskovo-orechové keksy
Foto: surana

Alebo cookies. Pôvodne to bol recept, v ktorom sa cesto malo rozvaľkať a vykrajovať formičkou. Ale ja nie som práve vzor trpezlivosti. Cesto, ktoré Zobraziť celý popisAlebo cookies. Pôvodne to bol recept, v ktorom sa cesto malo rozvaľkať a vykrajovať formičkou. Ale ja nie som práve vzor trpezlivosti. Cesto, ktoré treba hodiny chladiť, vaľkať, vykrajovať... Na to mám nervy len na Vianoce. Na druhej strane, občas dobre padnú keksíky ku káve. A diakeksy z obchodov plné fruktózy, maltitolu a palmového tuku si neprosím. Čo s tým? Riešenie je jednoduché a elegantné - silikónové formičky.

10 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

1/2 šálky
2/3 šálky
2/3 šálky
1 ks
1 PL
2 šálky




Postup

  1. 1

    Maslo vyšľaháme s erythritolom na krém. (Ak ste nezohnali práškový, pomeľte kryštálový na mlynčeku na kávu.) Zašľaháme tvaroh a vajce. Pridáme citrónovú šťavu.

  2. 2

    Postupne prisypeme lieskovcovú múku. Vypracujeme cesto, akoby sme chceli vykrajovať keksíky.

  3. 3

    Jedna poznámka: Lieskovcová múka je odtučnená, má veľa bielkovín a málo sacharidov - ale aj výraznú chuť. NEDÁ sa nahradiť pomletými lieskovcami (keďže v tých tuk je a cesto by malo úplne inú textúru). DÁ sa nahradiť mandľovou múkou, vtedy odporúčam kvapnúť trochu vanilky alebo inej príchute.

  4. 4

    Silikónové formičky - rohlíčky, mušličky, pracičky, najlepšie však plytké, tak pol centimetra vysoké - naplníme cestom. Okraje oškrabeme stierkou, alebo otrieme. Naplnené formičky dáme na 30 minút do mrazničky.

  5. 5

    Trúbu predhrejeme na 180 stupňov. Formičky vyberieme z mrazu, hneď dáme na plech a vložíme to trúby. Pečieme približne 15 - 20 minút (v závislosti na veľkosti a hĺbke formičiek). Mali by ostať trochu mäkké. Necháme vychladnúť.

  6. 6

    Ešte jedna poznámka, lebo nie je šálka ako šálka. V mojich receptoch sú to 2 dcl (americké cups). V obchodoch dostať odmerky, ktoré sú na 1, 1/2, 1/3 atď šálky, stoja asi dve eurá, odporúčam kúpiť tie. A keď je v recepte 1 šálka múky, netreba tam tej múky natlačiť lyžicou čo najviac - proste vsypte múku a šálkou trochu potraste, aby sa usadila.

Diskusia k receptu

martamm
Mozem sa spytat, co je erythritol? Este som nepocula o takej surovine. Dakujem za info, rada by som tieto susienky upiekla
surana
@Martamm (6.4.2017 19:45)

erythritol je prírodné sladidlo (cukrový alkohol, ktorý sa vyrába kvasením kukuričného škrobu) pre diabetikov, ktoré vyzerá vyzerá a chutí podobne ako klasický biely cukor, je však menej sladké - tak 70% zo sladkosti normálneho cukru. Dá sa zohnať v biopredajniach alebo cez intenet.

Bývajú rôzne značky, s rôznym názvom aj cenou - Sukrin, Xuker, atď, preto som schválne dala "technický" názov.

Ja používam tento:  www.slnecnica.sk/produkt/erythritol-light-100-premium-cu...
- existuje aj prášková verzia, tá je v ružovej dóze.
evanaaa
@Surana , vďaka za recept, už som si ho uložila do KK. páči sa mi, že sem aj pre diabetikov niečo pridáva, lebo ako som si všimla, všade ( aj v obchodoch) je tovar pre bezlepkáčov, ap., viem, že je pre nich potrebný, ale dia sa akosi stráca, dokonca jeden market vyhlásil, že sa nesmie uvádzať, že je niečo bez pridania cukru,a zlikvidoval svoj dia kútik......a tiež používam podobné sladidlá, ako Sukrin, je ho viac druhov ( kryštál, práškový, dokonca karamel....) ale aj Xylitol.....
cesminaz
Mne sa low carb recepty tiez pácia a aj chutia.Aj ked na mojich receptoch to nevidno,ale veru nie raz varím low carb :-) Ok,priznam sa,ze potom musim varit na 2 strany,lebo manžel je skôr na "pevnú" stravu :-) Ale snažím sa stravu obmienať,alebo ju kombinovať.Nekupujem extra potraviny s označením "low carb",navarím si low carb sama :-) Za niekolko mesiacov čo už takto varím,som sa naučila,že čo má kolko carbs.. A čo sa týka low carb "sladkych receptov" priznám sa,ze vyhladavam tie,čo su lacnejšie..Tie múky su strašne drahé,takže radsej hladam recept s mletymi mandlami,orechami atd.Ked pečies sama pre seba,tak ti 1muka dlhšie vydrzi,ale ked pre celu rodinu,tak ta to veru vyjde draho.Ale raz za čas sa sladkého najest do sýtosti bez výčitiek,je super! Takze ja budem velmi rada @Surana ak pridáš aj dalsie recepty :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia