Liečivá ľalia biela

handart1 - fotkahandart1, 4. januára 2012

Liečivé účinky ľalie bielej : Pri hnisajúcich zarastených nechtoch, pri drievku zadretom do prsta, zapálených ranách, po operáciách pre rýchlejšie hojenie, pri svalových bolestiach

10 minút
príprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Okvetné lístky bielej ľalie (nie inej iba bielej) otrháme, vyberiem piestiky, naložíme do pohára a zalejeme minimálne 60% bielym alkoholom.

  2. 2

    Necháme na chladnom tmavom mieste.

  3. 3

    Keď si spomenieme, tak pretrepeme.

  4. 4

    Používať môžeme po dvoch týždňoch. Moja babka ju máva naloženú v pohári odkedy si pamätám a nedá na ňu dopustiť :)

Diskusia k receptu

letisia
Poznám, používam aj ja už niekoľko rokov. Naložená ľalia vydrží veľmi dlho, ak sa nespotrebuje. A je vhodná na akékoľvek poranenia kože, ale i na vriedky a akné.
tatranka
Ja bielu ľaliu používam vymacerovanú v alkohole na menšie popáleniny ,ktoré sa mi prihodia pri varení.Je to účinná a rýchla pomoc.
marcy
nesmie chýbať v mojej apatieke :o))
jelenik
taktiez pouzivam na vriedky, stipance. Na popaleniny je vyborna hadia mast - vyrobca Peter Motus- dostat v lekarni. Vyskusala som uz viac krat, no najviac pomohla pri obareni sa plnou salkou kavy, ked velky pluzgier praskol, lebo sa nan prilepilo spodne pradlo a po natreti som po pol hodine nevedela, ze som popalena.
mojack
ak nemáte naloženú laliu- nie kralovsku bielu- ale obyčajnú bielu, tak pri rôznom obarení horúcou tekutinou doporučujem obyčajnú horčicu. Nie je to žart ako si niekto pomyslí ale píšem to vážne. Môj syn sa obaril polievkou na tvar, ked mal 4 roky. Horčica je v chladničke vždy po ruke. Tak som ho namazala a dnes je s neho fešák bez jazvičiek alebo známok popálenia na tvári a krku. Dcerka mala rok a pol a motala sa pri ohniku. Kamaradka - DOKTORKA- nedala pozor a pri pade rúčka sa popálila na teplých uhlíkoch. Horčica bola po ruke a šup už bola rúčka v miske s horčicou. A dnes slečna ani lusk - a dodnes rozmýšlam ktorá ruka to bola.
A rada : Ak sa popálite pri varení alebo pečení - spomeňte si na horčicu. Vtedy uveríte ....
dajanca
Tiež roky používam, je fakt veľmi účinná...
irenaw
ďakujem za užitočné informácie, nepoznala som ani ľaliu, ani horčicu. uložím si do KK a dúfam, že aj do hlavy, aby mi to napadlo, ak bude treba :). mňa zas kolegyňa v mojom prvom zamestaní naučila liečiť vrastený necht takto: na kúsok vaty biely alkohol 35-40%, priložiť na zapálené miesto, obaliť tenkým prúžkom bielej slaniny (na ochranu pokožky pred účinkom alkoholu), zaviazať a nechať do rána tak. funguje to tiež veľmi dobre.
motamita3
Je to ozaj dobrý recept.Ja som si takto vyliečila v 72 roku nohu,keď som ako tehotná odpadla v robote do kyseliny. Mám síce pozostatky ale nemusela som byť dlho v nemocnici.Dík
dajda
Tinktúru z ľálie si robím aj ja a je to všeliek a na popáleniny hned treba naliať ocot-mám to vyškúšané.
elen52
Ľaliovú tinktúru robím pravidelne, je to veľmi osvedčený pomocník aj na našu pleť.
frona
ja sa tiež pripájam k chváleniu ľalie.Používam roky rokúce....moja mama mi dala recept
evusik
aj my máme doma ľaliu naloženú v alkohole, u nás sa na to používa vyskoček, to je prvý alkohol pri pálení, ten sa nepije, ale dá sa použiť na takého tinktúry... inak pripájam sa ku všetkým chválam, je to výborný pomocník z domácej lekárničky ....
1x brigit
xilia
naozaj uzitocne rady,dakujem, ukladam do kk
xilia
a este ma napadlo, v akom pomere to ma byt? vopred dakujem za info
sonulienka
U nás si nevieme ani predstaviť bez nej - pri popáleninách je veľmi dobré a rýchle strčiť ruku do múky a tiež veľmi dobre pomáha.
sonulienka
@xilia tam nie je žiaden pomer ale kvety lalie musia byt ponorené v liehu aspoň 1 cm. musí byť lieh nad kvetmi.
handart1
áno, sonulienka, pomer žiadny, len celé zaliate. Teším sa, že som posunula ďalší z prírodných liečiv a Vám možno pomôže. Som rada, že v dobe keď sa lekárnicke pulty prehýbajú pod kilami liekov, mastí, gelov a kvapiek sa ľudia vracajú aj k prírodnej liečbe :)
xilia
sonulienka aj handart11 ďakujem vám obom za dobrú radu
dorisa
aj ja som mala ľaliu naloženú v liehu,dala som ju jednej panej , aby si liečila nohu zmodralú...a už nemám. Musím si zas naložiť.
zinajda
...aj pri uštipnutí hnusným nainfikovaným hmyzom pomáha...
evkalibka
len kde tú ľaliu zohnať, v dnešných záhradkárskych obchodoch ju už niet
majkahra
o ľalii som vedela, pomáha aj pri dekubitoch. Ostatné rady sú tiež zaujímavé, ďakujem odkladám.
orchidea
Kým sme mali ľaliu bielu v záhradke, každý rok sme tento liek robievali, potom sa jej prestalo dariť a úplne vyhynula, od vtedy ju nemôžem dopestovať a tak ani liek si nemôžem urobiť, škoda, má ozaj všestranné využitie.
jarunka
Toto tiez poznam, je to starodavny liek. Babicka ako deti nas tym liecila, V lete sme behali bose a velakrat sme poskakali po vselicom aj po klincoch oklo stavby, ona vzdy prilozila na bolave miesto laliovy listok a bolo po bolesti.
zinnajdha
@evkalibka , ak ju nedostať v záhradkárskom obchode, možno ju bude vedieť zohnať "súkromník- živnostník- záhradkár", alebo skús na www.rastlinky.sk.
hubata
Len si ľaliu nedajte dievčatá do spálne na biely nočný stolík: bude vás bolieť hlava a zo stolíka nedostanete žltý peľ. Ľalia má veľmi intenzívnu vôňu a je trocha jedovatá. Rozmnožuje sa cibuľkami takže záhradkári vám vďačne dajú na jar alebo na jeseň.
azucena
Aj ja mám vynikajúce skúsenosti s ľaliou.Prehnala som aktivitu na jar v záhrade, kde som lopatkou vyrývala burinu / púpavu a pod/.po celodennom snažení som mala na dlani veľký pľuzgier.Vtedy moja suseda mi dala naň lístoček ľalie, kúsok vaty, ktorý som čo najviac ovlažovala liehovým alkoholom, natiahla si pletené rukavice a rán o nebolo po pľuzgieri ani stopy.Odvtedy/25 rokov/ robím ľaliový extrakt každý rok.Odporúčam nedávať tam žlté pestíky, aby sa nevypestovala alergia na peľ.
babina77
Dobrý večer, chcem pekne poprosiť nemá niekto na predaj 1 fľaštičku tohto zázraku? Ja ho poznám, ale som to nikdy nerobila a teraz by som ho potrebovala (nechce sa mi zahojiť noha po úraze). Vopred ďakujem:)
používateľ nemá avatar
m55
m55
aj nam pomohla lalia vyliečiť hnisavu ranu,kde lekari si nevedeli rady, lebo rana hnisala a lekari nevedeli prečo.
jozka2
@handard1 ,vdaka za recept a vsetkym za diskusne prispevky z vlastnych skusenosti.
Mala som na to vyborny recept a neviem ho najst,kedze mi lalia prekrasne zakvitla a mala som na nej 14 prekrasnych kvetov poradila mi jedna znama zaliat ju vodkou.Tak som kupila 750 ml Grey goose vodku a 10 rozkvitnutych som zaliala.Listky nie su ponorene celkom,neviem asi ich treba niecim zatazit,lebo sa dvihli a nie su namocene uplne.
Lenze tu citam,ze piestiky treba vybrat,moja znama mi poradila,ze prave zaliat aj s piestikami,no uz su tam,nic nenarobim.Vraj alcohol by mal byt kvalitny,lebo sa moze pit ak su zaludocne problem.
Velmi jedovate su cibulky,ale aj kvety ?Zda sa m,i,ze kvety nie su jedovate,ale nie som si ista.
Ma niekto skusenosti naco vsetko sa vnutorne pouziva?Bola by som rada ak by niekto mi vedel poradit ak ma s tym skusenosti.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia