Libanonské guľôčky z hovädzieho mäsa s jogurtovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept pochádza z Libanonu, ktorého kuchyňa je úžasná. V Libanone žijú vedľa seba rôzne národy, Arabi, Francúzi, Židia...iné a rôzne vierovyznania ako židovské, moslimské a kresťanské a iné kultúry, preto je ich kuchyňa veľmi rôznorodá a súperí s francúzskou kuchyňou. Tento recept ma už dávno lákal a nesklamal, je ľahký, svieži a voňavý - odporúčam vám vyskúšať ho :-)

4
porcie
15 minút
príprava
3-4 minút
na 100/80 °C

Postup

  1. Do misy som dala mleté mäso a soľ.
  2. Pridala som rímsku rascu, mletý kardamom...
  3. ...mletú rascu, posekaný kôpor, mala som mrazený, ...
  4. ...na jemno pokrájanú cibuľu a 1 PL olivového oleja,...
  5. ...všetko som spolu premiešala na tvárnu mäsovú zmes, ktorú som nechala 1 hodinu odpočívať v chladničke, aby sa dobre prepojili chute.
  6. Jemne naolejovanými rukami som vytvarovala malé guľôčky veľkosti asi vlašského orecha.
  7. Do misky som dala 1 PL kukuričného škrobu...
  8. ..a rozmiešala som ho s 1 PL studenej vody na hladkú kašičku, ktorou som zahustila jogurtovú omáčku.
  9. V rozpálenom oleji som za stáleho obracania vypražila mäsové guľôčky do chrumkava a pekne do hneda - asi 3 - 4 minúty.
  10. Do hrnca som dala hustý domáci jogurt, na miernom ohni som ho pomaly zohrievala,...
  11. ...pridala som soľ, celú rascu a dobre rozmiešala.
  12. Vypražené mäsové guľôčky som dala odsať z prebytočného tuku na papierovú kuchynskú utierku.
  13. Jogurtovú omáčku som zahustila kašičkou z kukuričného škrobu rozmiešaného so studenou s vodou, povarila som spolu asi 1 - 2 minúty, viac netreba, omáčka by zredla, vypla som plameň a vmiešala som posekanú petržlenovú vňať, lebo som nemala vňať čerstvého koriandru.
  14. Horúcu omáčku som nabrala do tanierov, vložila som vypražené mäsové guľôčky a podávala som s čerstvo upečeným Pita chlebom.
  15. Záber zblízka: Ide o veľmi ľahké, pomerne jednoduché, rýchle a osviežujúce voňavé jedlo vynikajúcej chuti libanonskej kuchyne, ktorá je veľmi rôznorodá a chutná, spolu s francúzskou kuchyňou sa považuje za najlepšie kuchyne sveta
  16. Tu je záber z domáceho Pita chleba, recept mám na vareche, omáčka sa naberá práve Pita chlebom, kto ho nemá práve čerstvo upečený alebo kúpený, môže použiť na omáčku spokojne polievkovú lyžicu. :-)