Levanduľové osviežujúce rezy

Autor receptu: sweetlaab

Tieto tvarohovo jogurtové nepečené rezy s príchuťou a arómou levandule sú sfarbené domácim nevareným sirupom z čiernych ríbezlí a ozdobené levanduľovými kvetmi z našej záhrady.

24
porcií
60 minút
príprava

Postup

  1. Sušienky zmiešame s kokosovým olejom a medom, potom natlačíme do formy s rozmermi 32 x 23 cm pomocou hrnčeka s plochým dnom, ak sušienkový korpus je pevný môžme nechať bez pečenia, alebo alternatívne dáme na 10 min. piecť do rúry predhriatej na 150 °C čím sa vrstva spevní.
  2. Zmiešame tvaroh, jogurt, cukor a vanilku, potom k tomu prilievame za stáleho miešania prevarený agar v levanduľovom čaji (550 – 600 ml), nalejeme agarovú zmes do formy so sušienkami, za pár minút stuhne a potom formu odložíme do chladničky, pracujeme rýchlo pretože agar tuhne, výška tvarohovej vrstvy by mala byť okolo 2 – 2,5 cm.
  3. Zatiaľ pripravíme želé vrchnú vrstvu : 3 g agaru rozpustíme v 400 ml levanduľového čaju, ocukríme podľa chuti, necháme pár minút postáť, aby napučal a potom povaríme na miernom ohni pár minút, pridáme sirup, trochu počkáme kým vychladne a nalejeme na stuhnutú tvarohovú vrstvu, necháme znovu stuhnúť v chladničke na 1 hod, alebo prikrytú fóliou najlepšie cez noc.
  4. Nakrájame na rezy (12 veľkých štvorcov, alebo 24 menších obdĺžnikov) a ozdobíme malými vetvičkami levandule.
  5. Tip : agar sa dá kúpiť v obchodoch so zdravou výživou, môžme ho nahradiť prepočítaným množstvom želatíny ktorú ale pripravujeme bez varenia. Rezy môžme ozdobiť aj levanduľovým krémom, alebo ešte viac osviežiť s použitím čučoriedok, ďalší postup si pozrite na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2016/07/lavender-refreshing-bars-levandulove.html#more