Levanduľové osviežujúce rezy

sweetlaab - fotkasweetlaab, 11. júla 2016
Levanduľové osviežujúce rezy
Foto: sweetlaab

Tieto tvarohovo jogurtové nepečené rezy s príchuťou a arómou levandule sú sfarbené domácim nevareným sirupom z čiernych ríbezlí a ozdobené levanduľovými kvetmi z našej Zobraziť celý popisTieto tvarohovo jogurtové nepečené rezy s príchuťou a arómou levandule sú sfarbené domácim nevareným sirupom z čiernych ríbezlí a ozdobené levanduľovými kvetmi z našej záhrady.

24
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

200 g pomleté
8 PL (alebo mascarpone, príp. maslo)
3 PL
500 g
150 g bez tuku
1 PL
8 PL
2 PL
13 g
3 PL
Ozdoba:




Postup

  1. 1

    Sušienky zmiešame s kokosovým olejom a medom, potom natlačíme do formy s rozmermi 32 x 23 cm pomocou hrnčeka s plochým dnom, ak sušienkový korpus je pevný môžme nechať bez pečenia, alebo alternatívne dáme na 10 min. piecť do rúry predhriatej na 150 °C čím sa vrstva spevní.

  2. 2

    Zmiešame tvaroh, jogurt, cukor a vanilku, potom k tomu prilievame za stáleho miešania prevarený agar v levanduľovom čaji (550 – 600 ml), nalejeme agarovú zmes do formy so sušienkami, za pár minút stuhne a potom formu odložíme do chladničky, pracujeme rýchlo pretože agar tuhne, výška tvarohovej vrstvy by mala byť okolo 2 – 2,5 cm.

  3. 3

    Zatiaľ pripravíme želé vrchnú vrstvu : 3 g agaru rozpustíme v 400 ml levanduľového čaju, ocukríme podľa chuti, necháme pár minút postáť, aby napučal a potom povaríme na miernom ohni pár minút, pridáme sirup, trochu počkáme kým vychladne a nalejeme na stuhnutú tvarohovú vrstvu, necháme znovu stuhnúť v chladničke na 1 hod, alebo prikrytú fóliou najlepšie cez noc.

  4. 4

    Nakrájame na rezy (12 veľkých štvorcov, alebo 24 menších obdĺžnikov) a ozdobíme malými vetvičkami levandule.

  5. 5

    Tip : agar sa dá kúpiť v obchodoch so zdravou výživou, môžme ho nahradiť prepočítaným množstvom želatíny ktorú ale pripravujeme bez varenia. Rezy môžme ozdobiť aj levanduľovým krémom, alebo ešte viac osviežiť s použitím čučoriedok, ďalší postup si pozrite na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2016/07/lavender-refreshing-bars-levandulove.html#more

Diskusia k receptu

frezia
Zase jeden krasny zakusok od teba. Velmi rada ho vyskusam. 5*
sweetlaab
@Frezia (11.7.2016 15:30)

Ďakujem veľmi pekne Frezia :-) ak ich budeš robiť, tak tvarohovo jogurtová vrstva by mala sa ľahko miešať keď sa agar bude prilievať, ak nie, tak sa môže trochu zriediť plnotučným mliekom
izabella929
Vyzerajú perfektne, len tú chuť levandule si neviem predstaviť, aj keď som ju tiež použila do lekvárov..
evanaaa
Pekný zákusok, prijala by som, aj bez levandule, tiež neviem, ako chutí, ale aspoň mole by si na koláčik nesadli, xixi :)))
drajan
prosím... do toho levandulového čaju... koľko agaru, koľko gramov? Do želé sú uvedené tri gramy a nejako mi nie je jasné, koľko do tvaroh. hmoty...DAKUJEM. mám agar kupený, no ešte som s ním nikdy nerobila.
sweetlaab
@Evanaaa (11.7.2016 19:50)

Ďakujem Evanaaa, už som napísala, že levandula pripomína mätu, ale je prenikavejšia a ostrejšia a má špecifickú vôňu, ak sa jej dá do čaju viac než treba, tak čaj je horký a v koncentrovanom množstve vonia tak prenikavo, že sa používa proti moľom ako prírodný prostiedok. V čaji ktorý som použila nie je veľa levadulového kvetu, približne 2 PL na 1.6 - 1.8 l (po 3-4 min. som ho precedila) a s cukrom sa jej výrazná chuť trochu stlmí, tak asi by mole neodpudil :-)
sweetlaab
@Drajan (11.7.2016 22:16)

Podľa receptu firmy od ktorej som mala agar je 10 g agaru na 1.4 l vody (roztoku) uvedené na obale, aby zmes stuhla.

Moja tvarohová vrstva s jogurtom mala približne 650 g a pridala som trochu mlieka, asi tak 5O ml aby sa dala dobre miešať. Aby som mala výšku vrstvy okolo 2-2.5 cm (na moju formu) tak som potrebovala približne 1.2 - 1.4 litra tvarohovej zmesi a na tento objem aby stuhol je potrebných 10 g agaru ako je uvedené vyššie. To znamená že som použila okolo 550 - 600 ml čaju, do ktorého som rozpustila 10 g agaru a ten som potom priliala do tvarohovej zmesi, ktorej konečný objem by mal byť približne do 1.4 litra.

Ak tvoja forma je väčšia, tak si spočítaj koľko tam chceš dať objemu bielej vrstvy a k tomu prepočítaj úmerne množstvo agaru tak aby zmes stuhla. Môžeš pridať navyše 1-2 g agaru, tým sa poistíš, že zmes stuhne a dokonca rýchlejšie. Ale s agarom sa má pracovať rýchlo, pretože aj rýchlejšie tuhne. Ak by ti náhodou stuhol, môžeš ho kľudne znovu rozpustiť zvýšením teploty (povarením) a pokračovať ďalej.
Neviem, či som to dosť jasne napísala, ak nie, tak mi prosím daj vedieť.
sweetlaab
@Mesiar50 (12.7.2016 21:11)

Ďakujem, ak tvoje torty a zákusky vyzerajú veľmi chutne a pekne vapracované, prajem pekný dník :-)
haji
@Sweetlaab opět krásná záležitost z tvé dílny, kouzelné foto - jsi šikulka!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia