Levanduľové crème brûlée

Autor receptu: redakcia

Francúzska kuchyňa ovplyvnila v postoji k vareniu státisíce kuchárov – aj mňa. Vážime si ju preto, že si nič neuľahčuje, je náročná na čas, suroviny, technológie i zručnosť.

10
porcií
10 minút
príprava
25 minút
na 160 °C

Postup

  1. Tri štvrtiny smotany spolu s cukrom, čerstvou vanilkou a levanduľou privedieme do varu. Štvrtinu smotany spojíme so žĺtkami a dvoma celými vajcami a postupne do tejto zmesi prilievame zvyšné tri štvrtiny prevretej smotanovej zmesi za stáleho miešania.
  2. Celú zmes precedíme, ochutnáme, či je dostatočne sladká, a nalejeme do keramických misiek. Pečieme vo vodnom kúpeli na 160 °C, kým v strede nedosiahne teplotu 80 °C, približne 25 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
  3. Pred podávaním nasypeme navrch kryštálový cukor, prebytočný vysypeme. Cukor za pomoci horáka skaramelizujeme.