Levanduľové crème brûlée
Autor receptu: redakcia
Francúzska kuchyňa ovplyvnila v postoji k vareniu státisíce kuchárov – aj mňa. Vážime si ju preto, že si nič neuľahčuje, je náročná na čas, suroviny, technológie i zručnosť.
10 porcií |
10 minút príprava |
25 minút na 160 °C |
Postup
- Tri štvrtiny smotany spolu s cukrom, čerstvou vanilkou a levanduľou privedieme do varu. Štvrtinu smotany spojíme so žĺtkami a dvoma celými vajcami a postupne do tejto zmesi prilievame zvyšné tri štvrtiny prevretej smotanovej zmesi za stáleho miešania.
- Celú zmes precedíme, ochutnáme, či je dostatočne sladká, a nalejeme do keramických misiek. Pečieme vo vodnom kúpeli na 160 °C, kým v strede nedosiahne teplotu 80 °C, približne 25 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
- Pred podávaním nasypeme navrch kryštálový cukor, prebytočný vysypeme. Cukor za pomoci horáka skaramelizujeme.