Levanduľová zmrzlina 2

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 17. júla 2014

Milujem jej vôňu odnepamäti a nedávno som si zamilovala aj jej chuť v zmrzline. Padne vhod po horúcom a vyčerpávajúcom dni;-)

4
porcie
10+180 minút
príprava

Suroviny

1 PL
2 PL
2 ks
1 ks
100 g




Postup

  1. 1

    Inšpirovala som sa receptom z časopisu. Pripravila som variáciu sladšiu a menej sladkú pre porovnanie, nám chutili obe verzie, so Salkom, aj bez. K príprave sú potrebné sušené kvietky levandule, ktoré sa pomelú najemno na kávovom mlynčeku, potom sa k nim pridá kryštálový cukor a ešte sa premelú aj s ním, dostaneme levanduľový práškový cukor omamnej vône. Všetok som do zmrzliny nepoužila, pretože aj Salko som mala sladené, použite podľa svojej chuti. Zvyšok ochuteného cukru si viem predstaviť na ovsenej, ryžovej alebo krupicovej kaši, dodá lahodnú vôňu aj chuť ako posýpka na jemných koláčikoch...

    Levanduľová zmrzlina 2 - obrázok 1
  2. 2

    Šľahačkové smotany a Salko musia byť dobre vychladené. Na prifarbenie som použila čerstvé čučoriedky, ktoré som zmixovala s trochou smotany a prepasírovala do zvyšku šľahačkovej smotany. Ak chcete, môžete prifarbiť aj potravinárskym farbivom. K polovici prifarbenej smotany som pridala pol konzervy Salka, lyžičku levanduľového cukru a všetko som prešľahala, naliala do kelímka a dala zamraziť. Každých 30 minút som zmes premiešala vidličkou, aby sa nevytvorili kryštáliky, až do úplného zmrazenia. Druhú polovicu prifarbenej smotany som len ochutila levanduľovým cukrom a tak som dala zamraziť, tiež som každú polhodinu premiešala až do úplného zmrznutia.

  3. 3

    takto sa dá ľahko pripraviť aj zmrzlina z iných sušených byliniek, či jedlých kvietkov (bazy, lipy, nechtíka, mäty, medovky, žihľavy atď.) prípadne mletých orechov, mandlí, kokosu, maku či dokonca chilli:-)

    Levanduľová zmrzlina 2 - obrázok 3

Diskusia k receptu

terinka55
Jéj, parádna je. Určite aj vynikajúco chutí. Veru by som nepohrdla. Milujem levanduľu, jej voňu. A ešte zmrzlinka, mňam... KK a letí k Tebe mojich 5*
pusta
jéééjha, prehĺtam tu naprázdno, veru dala by som si takúto úžasnú zmrzlinu.
5*
lilimi
Chcela by som sa opytat,kvety z kazdej levanduli su jedlé? Ja pznam vela druhov,a kazda ma iny kvet
kukulienka71
@lilimi , ten druh levandule, ktorý mám na obrázkoch sa volá Levanduľa úzkolistá, je najviac rozšírená v záhradách, tá je určite jedlá.  encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRBCnXlsutleCx6nyeE1k...
VELKY POZOR si dávajte, aby ste nepoužili kvety/listy chemicky ošetrenej rastliny, napr. kúpenej v BAUMAXe a vo veľkých zahradníctvach. Vždy sa uistite, či vaša bylina nemá chemický postrek alebo či je jedlá.

Jedlé sú iba kvety a listy levandule úzkolistej (Lavandula angustifolia, Lavandula officinalis, anglická). Varianta Lavandula stoechas (motýliková, francúzska), dentata alebo viridis sa na varenie nepoužíva.
 encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSpp_DNY9lHTnI3wp1bk1...
mariamka
nejako tej levandule neholdujem, ale asi len chyba zvyku, tato tvoja "bodkovana" zmrzlina mi celkom imponuje, skoda, ze nepestujem, verim, ze ta "in" je ta prava, vzdy mas pekny putavy popis :)
jamarlen
moja žienka tralalienka je veľmi romantická, tak si pochutila na zmrzlinke s levanduľou podľa tvojho rcp., že si ňou hneď ozdobila aj svoje bielučké nedeľné šaty :)
kukulienka71
@jamarlen , teraz som v rozpakoch, teší ma, že ochutnala a mrzí ma, že sa "okvickala".:-)( pekne píšeš o svojej žienke:-) ďakujem za odozvu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia