Letný ríbezľový koláč

lilith66 - fotkalilith66, 8. júla 2015
Letný ríbezľový koláč
Foto: lilith66

Môj obľúbený. Dnes s ríbezľami. Pred pár dňami malinový. A už sa teším na marhuľový.

6
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
80 g
1/3 bal.
2 PL
1 ks celé
2,5 dl
Na potretie cesta:
300 g
100 g
Posýpka:
20 g
4 plné PL
4 plné PL




Postup

  1. 1

    Vo vlažnom mlieku, asi 1 dcl, s troškou cukru necháme vykysnúť kvások z droždia. Zamiesime kysnuté cesto. Množstvo mlieka je orientačné, cesto má byť jemnejšie, redšie. Do cesta dávam najskôr len žĺtok a všetko spolu dobre vymiesim. Do vymieseného cesta pridám vyšľahaný sneh z bielka a už len jemne vmiesim. Odkedy takto robím kysnuté cesto, je ľahšie, vzdušnejšie a nevyschne tak rýchlo.

  2. 2

    Vykysnuté cesto po pol až jednej hodine (podľa teploty) premiestnim na olejom vymazaný plech. Stierkou stiahnem z misy a iba rukou jemne roztiahnem. Nechám podkysnúť aj pol hodinu. Ak ešte nemáme obraté ríbezle, tak teraz je ten najvyšší čas. Obrať a umyť :-) . Pripravím posýpku zo zmäknutého masla, ktoré vidličkou rozmrvím s kryštálovým cukrom a hrubou múkou.

  3. 3

    Podkysnuté cesto na plechu jemne natriem olejom. Je nadýchané, takže treba opatrne. Táto impregnácia je fajn vec, cesto sa nenapije šťavy, nie je mokré. Natrieme kyslou smotanou, môžete ju osladiť, kto má radšej sladší koláč. Ak mám tvaroh a chcem sýtejší alebo slávnostnejší koláč, namiesto smotany natriem zmes tvarohu, smotany, cukru a žĺtka + vmiešam sneh z bielka. Posypať ríbezľami a na záver posýpkou. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 st. 15 - 20 minút.

Diskusia k receptu

elixir
Veľmi chutne vyzerá, dala bych si. :) Dobrý nápad s kyslou smotanou...
marienka44
@Lilith66 , Koláčik vyzerá skvele. Ja do kysnutého cesta dávam len žltok, bez bielka. Kolko oleja do cesta? Nie je uvedené.
Podobný som minule piekla s visnami a ribezlami, samozrejme pod ovocie som dala tvaroh (500 g) s vajíckom, cukrom, krupicou a maslom.
kukulienka71
@Lilith66 , tento druh koláča mám veľmi rada. Veľmi sa mi páči tá impregnácia, určite ju nabudúce vyskúšam, že ma to samu nenapadlo! A smotana pod ovocie je tiež fajn nápad. Že aké novinky tu čítam...dobre, že si sa podelila, ďakujem pekne za rady, koláčik máš pekný:-)
lilith66
@marienka44 ak budeš piecť podľa tohto receptu, môžeš dať kľudne 2PL oleja, ja robím kysnuté cesto vždy od oka, neviem variť ani piecť podľa receptov, tie mám len na inšpiráciu :-) ďakujem @kukulienka71
jarunka
Vyborny kolacik, urobila by som, ale kde vziat ribezle, taky som nejedla ani nepamatam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia