Zapekaná zelenina
Zapekaná zelenina

Letný mišmaš

conscientia - fotkaconscientia, 28. augusta 2017

Tento rok nás zaskočil. Máme nadúrodu zdravých paradajok, cukiet i ačkokčí. A pretože nikto netrval na mäsitom základe, tak som sa spontánne rozhodla pre Zobraziť celý popisTento rok nás zaskočil. Máme nadúrodu zdravých paradajok, cukiet i ačkokčí. A pretože nikto netrval na mäsitom základe, tak som sa spontánne rozhodla pre tento variant.

Suroviny

podľa potreby *nemusí byť
menší
menšia vydlabaná
podľa chuti
podľa chuti
striedmo
striedmo
striedmo
podľa chuti




Postup

  1. 1

    *Ačokču rozpitvem podľa veku: občas sa dajú použiť strúčiky celé, občas len "vrchný obal." Cuketu som mala mladú po ruke, nuž som ju nechala i s kožkou, len som ju vydlabala - rovnako ako patizón i Hokkaido tekvicu. Nakrájala som ich na menšie časti, snáď je to vidno na fotografii, a rozhodila som ich po plechu vystlanom backpapierom.

    Letný mišmaš - obrázok 1
  2. 2

    Paradajky som nakrájala na štvrtinky a v miske som si zamiešala mix bazalkového pesta, ktoré robím podľa https://varecha.pravda.sk/recepty/bazalkove-pesto-fotorecept/19117-recept.html a olivového oleja - asi jeden decák. (Ak dva plechy, tak dva decáky.)

  3. 3

    Na kúsky nakrájané cukety, Hokkaidá, paradajky a patizóny, ačokče i papriky a cibuľku som pokvapkala pestom, osolila a okorenila. Mám rada kapary, takže zmes občas posypem...kaparmi.

  4. 4

    A pečiem. Ja na 200-vke v elektrorúre, najmä pokiaľ som schopná pichnúť vidličkou do tej Hokkaido tekvice. Cca dvadsať minút na cca 200 stupňoch.

Diskusia k receptu

buchtabuchta
Vizuálne veľmi pekné dielo, vytlačiť, zarámovať, máš dekoráciu do kuchyne. Robím niečo podobné, ale ešte ma nenapadlo dať tam tekvicu, a dávam miesto cibule cesnak, my sme doma cesnakpozitívni. Toto vyskúšam.
conscientia
@Buchtabuchta Cesnak by som za víkendových okolností dala i ja a nešetrila by som. Mierne pripečený cesnak mám rada. No pán brat šiel po obede obháňať dvojnohé mačičky a pani mama mala ešte pracovné povinnosti, takže mi bolo naznačené, že tentokrát "decentne."

zahra
Toto je presne to, co milujem. V zime namiesto paradajok mrkvu, zemiaky, pastrnak, kapustu, kel aj hokaido dlho vydrzi alebo sa kupi maslova tekvica, bylinky z hrantikov...... Mis mase v mojej kuchyni kraluju!
nyja
@Conscientia (28.8.2017 16:21)

No, mňa by nebolo treba veľakrát ponúkať. Takéto dobroty mám rada. Prekvapená som však tou uhorkoidnou zeleninou, ačokčou. Vôbec to nepoznám. Trocha som googlila a samé prekvápko. Vraj ľahko sa pestuje, nemá extra škodcov, tak potom prečo to poľnohospodári či farmári nepestujú aj u nás? Veď to vyzerá na báječnú vec.. Vďaka, že si nám priniesla nielen fajn zeleninový recept ale aj ukázala túto fajn zeleninu :)
conscientia
@Nyja Kekeke (údajne po indonézsky chichichi), lapila sa jedna rybička na návnadu :)

Úprimne, nepoznám vo svojom okolí nikoho, kto by ačokču pestoval, hoci semienka vnucujem, kam chodím - ak by si o ne mala záujem, pošlem Ti čerstvé tohtoročné, len čo budú vhodné "k odberu." Máš pravdu, že sa ľahko pestuje, darí sa jej na severe i na juhu a pokiaľ sa má po čom šplhať, odmení sa Ti bohatou úrodou. Mne chutí surová i pečená, už som z nej robila i polievku aj slaný koláč, niečo na spôsob cuketovej baby. A samozrejme, dá sa i pripraviť na spôsob uhorkového šalátu či naložiť do sladkokyslého nálevu - ja ju zaváram v zmesi cuketa, karfiol, uhorky a cibuľka. Myslím, že mnohých od pestovania odrádza "piplačka" so semienkami, lebo čím je staršia, tým viac drevnatejú - nafotila som Ti rôzne štádiá. Mne osobne to nevadí, už mám prax v jej "pitvaní."

PS: Tento rok som pár sadeničiek vnútila sesternici a chudera skoro nespávala, lebo sa bála, že jej domov vtrhne protidrogové komando - vraj listy ačokče pripomínajú listy marihuany :D



katka78
Ja túto ačokču poznám len z varechy od @Dorisy , rada ju vyskúšam, ak na ňu natrafím, ale zatiaľ som to šťastie nemala. Receptov s ňou tu nie je veľa, ale nejaké predsa len sú  varecha.pravda.sk/suroviny/acokca/...
Inak tieto letné mišmašy máme radi, najčastejšie robievam podľa @zuzanka1367 , kde sa naspodok dáva podusená cibuľka s paradajkovým pretlakom. Ty máš zase alternatívu navrch so zeleným pestom, tiež to bude veľmi fajn.
conscientia
@Katka78 Vytvorila som si vlastný recept, kde je cibuľka, zelená paprika či spomínaná ačokča, nasekané rajčiny a cukety...plus provesnálske korenie. Dá sa v pohode sterilizovať podusená na oleji. Doma ju používam(e) ako základ na uvarené špagety či na dochutenie už uvarenej hovädziny.

conscientia
@Katka78 Nečítaj mi myšlienky a nešmíruj ma v špajzičke, lebo ja to dokážem zožrať i bez tých špagiet či mäsa sama.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia